Çiya'dan yeni yayınlar

Kadıköy merkezli Çiya Yayınları’nın Yemek ve Kültür dergisinin yeni sayısı ve İstanbul’da mütareke dönemi mutfağını anlatan iki kitap okurla buluştu

07 Haziran 2024 - 00:07

2005 yılından bu yana üç ayda bir yayımlanan Yemek ve Kültür dergisi 75. sayısına ulaştı. Derginin bahar sayısında İmam Cici’nin karikatürü ve Tadımlık sunumundan sonra Enis Batur “Yemek haritası açmak” başlıklı yazısında kişisel yemek duraklarını sıralıyor. Müge İplikçi’nin “Su Böreği-1984” başlıklı hikâyesi ve Gülten Akın’ın “Sardunya” şiiri derginin edebiyat konularını oluşturuyor. “Geçmişin Tadı” bölümünün bu sayıdaki başlığı: “Konya çevresinde beslenme meseleleri”. Massimo Montanari UNESCO’nun “kültürel ve somut olmayan mirasın temsili listesi”ne giren İtalyan mutfağına dair ayrıntıları sunarken Yavuz Köse en eski Ermeni harfli Türkçe matbu yemek kitabı Yemek ve Hamur İşleri Tertibi 1861 üzerine bir yazı kaleme alıyor. Bahar Gürsel Kore yemeği kimchi’yle ilgili her tür bilgiyi sunarken, Musa Dağdeviren unutulmuş halk yemeklerinden yedi tarif veriyor. Gökhan Akçura yazarlarımızın hafızalardan kalanlarla geçmişten bugüne sandviçin hikâyesini anlatırken Alp Türkmenoğlu İstanbul’da Mütareke Dönemi’ne Ait İki Yemek Kitabı’nın tanıtımını yapıyor.  Zeliha Özkan ise gastronominin şatafatlı dünyasında dolanan, varsıllıkla yoksulluğun keskin sınırlarını belirleyen “Délicieux” filminin eleştirisini okurların ilgisine sunuyor

Yemek ve Kültür’ün 75. sayısı baharı iki söyleşiyle karşılıyor. Levent Kazak, “Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?” filminin ekseninde Ezel Akay ile yaptığı eğlenceli söyleşide setlerdeki yemek dünyasına, zamanında yaşanan zorluklara, geçmişten bugüne alınan yola, kazanımlara değinirken Pelin Özer, Salt Beyoğlu’nda “Üç iç Denizin Ülkesi” başlıklı sergisi açılan Handan Börüteçene ile hem kişisel yemek tarihi hem de arkeolojik alanda derin bir kazı yapıyor. “Bellek Kasaları” açılırken geçmişten bugüne beslenme kültürüne dair önemli ayrıntılar anlatıyor Börüteçene.

Süleyman Bulut’un Çimdik ve Bilmece Mutfağı köşeleri, Tarama Sözlüğü’nden yemek kültürüyle ilgili sözcüklerden yapılan taramayla başlatılan A-Ç bölümü, Hakan Tüzün Şengün, Muhammet Şengöz’ün çizimleri ve Elifsu Dağdeviren ile Nurgül Polat’ın fotoğraflarıyla Yemek ve Kültür’ün 75. sayısı yine uzun soluklu bir okuma ve görsel şölen vadediyor. 

MÜTAREKE DÖNEMİ MUTFAĞI

Hüseyin Hüsnü’nün Etsiz Yağsız Tecrübeli Yemekler ve Süleyman Tevfik’in Ev Hanımının Kolay Yemekleri adlı kitapları Çiya Yayınları tarafından İstanbul’da Mütareke Dönemi’ne Ait İki Yemek Kitabı (1919) başlığıyla okurların ilgisine sunuldu.

Hüsnü’nün Etsiz Yağsız Tecrübeli Yemekler kitabı adından da anlaşılacağı gibi yoksul sofraların yemeklerinin tariflerini verirken, Tevfik’in Ev Hanımının Kolay Yemekleri’nde daha varsıl bir dünyada pişenler aktarılıyor. Hüseyin Hüsnü İstanbul mutfağı ekseninde sunduğu tariflerde, et ve yağ olmadan nasıl yemek yapılabileceğine dair örnekler veriyor. Hüsnü, patates, domates, semizotu, patlıcan, bamya, ıspanak, lahana gibi yiyecekleri başköşeye oturturken İstanbul mutfağı dışında Güneydoğu Anadolu bölgesinden tarifler de sunuyor. Süleyman Tevfik ise Fransız yemeklerinden ilham alarak zamanın alafranga ruhunu tariflerine yansıtıyor.

Etsiz Yağsız Tecrübeli Yemekler’i Aylin Doğan, Ev Hanımının Kolay Yemekleri’ni ise Zeynep Hazal Sevinç günümüz Türkçesine çevirdi.


ARŞİV