Çizgiseverler Kadıköy'de buluşuyor

Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’nin düzenlediği Kadıköy Çizgi Festivali bu yıl 22-24 Eylül’de Yoğurtçu Parkı’nda gerçekleşecek. Çizer söyleşilerinden canlı çizimlere, sergilerden çizgi roman mezatına kadar birbirinden renkli etkinliklere sahne olacak festivalde, atölyeler ve film gösterimleri de yapılacak

21 Eylül 2023 - 10:04

Kadıköy’de dolu dolu geçen yaz aylarından sonra eylül ayı, bu yıl da çizgiseverlerin buluşmasına ev sahipliği yapacak. Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’nin bu yıl dördüncüsünü düzenlediği Kadıköy Çizgi Festivali 22-24 Eylül’de binlerce kişiyi ağırlayacak. Yoğurtçu Parkı’nda düzenlenecek üç günlük festivalde çizer söyleşilerinden canlı çizimlere, sergilerden çizgi roman mezatına kadar birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yapacak festivalde atölyeler ve film gösterimleri de yapılacak.

KİTAP, DERGİ…

Festival alanında kurulan stantlarda çizgi roman, karikatür dergileri ve ürünleri de çizgi tutkunlarını bekliyor.

KATILIMCILAR

Bu yılki etkinliklere katılacak yayınevleri, dergiler, platform ve dernekler şöyle: Baobab, Bayan Yanı - Leman, Beta Çocuk - National Geographic Kids, Canlandıranlar, Çizgi Düşler, Çizgi Roman Okurları Derneği, Desen Yayınları, Doğan Yayınları, Fanzin - Belalım, Riso Comic, Flaneur, Gerekli Şeyler, İllüstratörler Platformu, İş Bankası Yayınları, İthaki, Karakarga - Athica, Karikatürcüler Derneği, Kırmızı Kedi, Komik Şeyler, Maltepe Üniversitesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü öğrencileri - Han-Gi Art, Marmara Çizgi, Nesin Yayınevi, Notabene Yayınları, Ottomanga, Paralel Evren, Sırtlan Kitap, Tefrika Yayınları, Tekir Kitap - Süpersonik Komiks ve Uykusuz.

USTALARIN ESERLERİ BU SERGİDE

Üç gün boyunca farklı etkinliklere ve buluşmalara ev sahipliği yapacak festivalin öne çıkan etkinliklerini derledik. Festivalin açılışı 22 Eylül Cuma günü saat 13.00’te yapılacak. Çizgi Roman Okurları Derneği’nin düzenleyeceği imza gününde Bülent Üstün ve Cengiz Üstün okurlarla buluşacak. Cuma günü Çizgi Roman Okurları Derneği’nin düzenlediği “Çizgi Romanı Yaşatanlar” adlı sergi de açılacak. Sergide, Aslan Şükür, Ayhan Başoğlu, Behiç Pek, Bülent Arabacıoğlu, Bülent Üstün, Cengiz Üstün, Ersin Burak, Ertuğrul Edirne, Hakan Arslan, Hikmet Yamansavaşçılar, İsmail Gülgeç, Kenan Yarar, Murat Bozkurt, Mustafa Delioğlu, Necmi Yalçın, Nuri Kurtcebe, Ömer Muz, Ramazan Türkmen, Sinan Gürdağarcık, Suat Karadağ, Suat Yalaz, Süleyman Gök gibi çizerlerin eserleri yer alıyor.

Meraklılarını bekleyen bir başka sergi de Karikatürcüler Derneği’nin düzenlediği “Ustalar Kuşağı: 50’ler” sergisi olacak. Usta çizerlerin eserlerinin yer alacağı sergide Ali Ulvi Ersoy, Altan Erbulak, Bedri Koraman, Burhan Solukçu, Cafer Zorlu, Erdoğan Bozok, Ferit Öngören, Ferruh Doğan, Güngör Kabakçıoğlu, İbrahim Ersaraç, Mıstık - Mustafa Eremektar, Mim Uykusuz, Nehar Tüblek, Oğuz Aral, Orhan Enez, Semih Balcıoğlu, Sinan Bıçakçıoğlu, Şadi Dinççağ, Tonguç Yaşar, Turhan Selçuk, Yalçın Çetin, Zeki Beyner gibi sanatçıların eserlerini görmek mümkün.

GENÇ ÇİZERLER DE FESTİVALDE

Festivalde usta çizerlerin yanı sıra genç sanatçıların çizimleri de görülebilecek. İllüstratörler Platformu’nun “Gelecek Gençlerin Karma Sergisi”nde resimli kitap ve çizgi roman çizerlerinin çalışmaları sergilenecek. Sergiye katılan çizerler şöyle:

Resimli Kitap Çizerleri:

Aylin Gizem Kurtulan, Burak Kaya, Büşra Karbuzluk, Ceren Tınaztepe, Efe Ercan, Elif Kaya, Elis Avcı, Irmak Demirel, Müje Merve Tuncer, Nefise Yılmaz.

Çizgi Roman Çizerleri:

Aslı Cangöz, Bartu Karakuş, Burak Genç, Egemen Berk Yıldız, Elvan Taştekil, Fatma Nur Semiz, Meryem Melis Kazık, Mustafa Uslu, Sevil Kısacık, Sude Akalan.

MEZATTA BULUŞACAKLAR

Festivalin merakla beklenen mezat etkinliği bu yıl da düzenlenecek. Nadir bulunan, çizgi ve karikatür dünyasının dergi ve çizimleri meraklılarına açık artırma yoluyla sunulacak. Çizgi Roman Okurları Derneği’nin 24 Eylül Pazar günü düzenleyeceği mezat 15.00-18.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

FİLM GÖSTERİMLERİ ÜÇ GÜN SÜRECEK

Bu yılki festivalde dikkat çeken etkinliklerden biri de film gösterimleri olacak. Maltepe Üniversitesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü öğrencilerinin hazırladığı animasyon seçkisi 22 ve 23 Eylül’de seyirciyle buluşacak. Canlandıranlar Derneği’nin Yetenek Kampı Seçkisi 22 ve 23 Eylül’de, 10. Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali Kazananlar Seçkisi de 22 ve 24 Eylül’de günü görülebilecek. Bu yılki festivalde sinemanın kült yapımlarından biri de seyirciyle buluşuyor. George Lucas’ın 1977 yılı yapımı “Yıldız Savaşları Bölüm IV - Yeni Bir Umut” filmi 22 Eylül’de, “Yıldız Savaşları: Bölüm V - İmparator” 23 Eylül’de, “Yıldız Savaşları: Bölüm VI - Jedi’nin Dönüşü” de 24 Eylül’de izlenebilecek.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

22-24 Eylül tarihleri arasında Yoğurtçu Parkı’nda gerçekleşecek festivalde, stantlar 13.00-21.00 saatleri arasında gezilebilecek. Atölyelere katılım için, atölyeyi gerçekleştirecek kurumun standında, gün içerisinde kayıt yaptırmak gerekiyor. Girişin ücretsiz olacağı üç günlük festivalin detaylarına ve etkinliklere http://cizgifestivali.kadikoy.bel.tr/ adresinden erişmek mümkün.

 

 

 

 

 

 


ARŞİV