CKM'de Karikatür Sergisi

Dünyanın en saygın karikatür yarışmalarından biri olan Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda dereceye giren karikatürlerin yer aldığı sergi, Caddebostan Kültür Merkezi'nde açıldı.

01 Ekim 2014 - 15:11
 
 Kadir İNCESU

31. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda dereceye giren karikatürler, Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi’nde 12 Ekim’e kadar sergilenecek.

Serginin açılışı nedeniyle 30 Eylül Cuma günü düzenlenen törene; Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, yarışmada dereceye giren karikatüristler ile seçici kurul üyeleri ve karikatür meraklısı Kadıköylüler katıldı.Başladığı tarihten bugüne kadar, ülkemizde ve dünyada karikatürün otoritesi sayılan sanatçıların jüri üyesi olarak görev yaptığı, yine bu güne kadar 80 bin civarında karikatürün gönderildiği bu yılki yarışmanın 11 sanatçıdan oluşan Seçici Kurulunda; Ercan Akyol, Latif Demirci, Selçuk Demirel, Liza Donnelly (ABD), Dokhshid Ghodratipour (İran), Moacir Knorr Gutterres (Brezilya), Piyale Madra, Catherine Meurisse (Fransa), Anita O’Brien (İngiltere), Tan Oral ve Lichuan Xia (Çin) yer aldı.Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenen ve “Dünyanın 1 Numaralı Karikatür Yarışması” olarak nitelendirilen ‘serbest’ konulu 31'inci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’na, 70 ülkedeki 814 sanatçı toplam 2 bin 556 karikatürle başvurdu. Jürinin yaptığı ön eleme sonucu 43 ülkeden 214 sanatçının 300 eseri değerlendirmeye alındı.Seçici kurulu yaptığı değerlendirme sonucunda; birinciliğe Türkiye’den Kürşat Zaman’ı, ikinciliğe İran’dan Mojtaba Heidarpanah’ı, üçüncülüğe ise Polonya’dan Krzysztof Grzondziel’i değer gördü. Ayrıca Seçici Kurul; Doğan Arslan (Türkiye), Akın Candemir (Türkiye), Rafael Correa (Brezilya), Menekşe Çam (Türkiye), Burak Ergin (Türkiye), Pawel Kuczynski (Polonya), Peter Nieuwendijk (Hollanda), Alireza Pakdel (İran), Rodrigo Machado da Rosa (Brezilya) Sajad Rafeei (İran), Farzaneh Vaziritabar (İran) ve Zhang Wei (Çin) adlı sanatçıları Başarı Ödülü’ne değer gördü.Serginin açılışı nedeniyle bir konuşma yapan Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı da her sene ödül töreni sonrası sergilerini Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi’nde düzenlediklerine vurgu yaparak, “Kadıköylü sanatseverlerle buluşmak bizim için çok önemli. Bu güzel evsahipliği için Sayın Başkanımıza teşekkür etmek istiyorum. 1983 yılında Milliyet gazetesinin çalışmalarıyla başlayan yarışmamız 31. yılına girdi. 31 yıl, dile kolay… Arşivimizde 80 bine yakın karikatür var. Dünyanın saygın yarışmalarından bir tanesi…  Bu durum ülkemiz için de gururu vesilesi. 30. yılı da geride bırakınca gençlerle nasıl biraraya geliriz diye düşündük. Çünkü çizgilerle, sanatla büyüyen gençler hayatta çok daha başarılı oluyor. Bu gençler sadece fizik, matematik değil sanatla yoğrularak yetişiyor. O nedenle de bugün çocuklar ve gençlerle seçici kurul üyelerimizi bir araya getirdik. Bütün dünyaya sesleniyoruz. Amacımız, ifade özgürlüğü platformu olmak. Karikatürlerle dünyamızın halini görüyoruz, ayna tutuyoruz” dedi.
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da yaptığı konuşmada Aydın Doğan Vakfı Karikatür Yarışması’nda dereceye giren sanatçıları kutlayarak, “Bugün burada sanatın birleştirici gücünü görüyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmalardan sonra Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na sergilenen 300 karikatürün bulunduğu sergi kataloğunu armağan etti.
Aykurt Nuhoğlu yarışmada ilk üç dereceye giren sanatçılardan da karikatürleri hakkında bilgi aldı.


ÖDÜL ALANLAR NE DEDİ?
Birincilik ödülüne değer görülen ve Aydın Doğan Vakfı Karikatür Yarışması’nda daha önce dört ödül daha kazanmış olan Kürşat Zaman da gazetemize yaptığı açıklamada, “Her sanatçı içinde yaşadığı toplumun bir parçasıdır. Toplum mutluysa sanatçı mutlu, mutsuzsa mutsuz. Burada da dünyamızda, özellikle bizim coğrafyamıza yakın, Ortadoğu bölgesinde yaşanan her gün toplu ölümler, artık bir bir, iki iki değil resmen seriye bağlanmış ölümleri, savaşın bu acı boyutunu karikatürümde anlatmaya çalıştım. Hayatımız geçimimiz, yaşam karmaşası üzerine. Karikatür benim dış dünyaya açılan pencerem. Doğa yanlısı bir insanım; küresel ısınma, yoğun kentleşme, betonlaşma, savaş, barış, açlık gibi konuları özellikle daha çok vurgulamayı seviyorum” şeklinde konuştu.
İkincilik ödülünü alan Mojtaba Heidapanah “Kalın bir kitap şeklinde tarihi anlatmak istedim. Bütün bu çizgilerin arkasında söylenecek çok şey var. Herkes kendisi de yorumlayabilir” derken, üçüncülük ödülünün sahibi Krzysztof Grzondiel de “Ukrayna’daki olaylar beni etkiledi. Bütün dünyada böyle sorunlar var” diye konuştu
Başarı Ödülü alan Çin’li karikatürsit Zhang Wei de karikatürüyle ilgili olarak gazetemize tercümanı aracılığıyla yaptığı açıklamada, “Her yer yüksek yapılarla dolu. Tam ortada bir ağaç var. Son ağacın dallarında kuşlar yuva yapmış, çevresi de her türden hayvanlarla dolu. Ve hepsinin çevresinde de iş makineleri var. O ağaç da elden gitmek üzere… Yaşam, o canlıların da hakkı… Doğanın yok oluşuna dikkat çekmek istedim” dedi.
Bu yılki yarışmanın seçici kurulunda yer alan karikatüristler sergi öncesi Yaratıcı Çocuklar Derneği üyesi çocuklarla da bir atölye çalışması yaptı. Farklı yaş gruplarından çocuklar yaptıkları çizimleri alanlarında ustalaşmış isimlere göstererek önerilerini aldı. Usta isimlerden Ercan Akyol ise çalışmayla ilgili olarak gazetemize yaptığı değerlendirmede, “Gençlerle fikir alışverişinde bulunuyoruz. Onların edindiği birikmin üzerine bir iki sözümüz varsa, söylüyoruz. Aslında çocuğa öğretirken, bazı şeylere hapsetmemek lazım. Sınırlandırmamalı” şeklinde konuştu. 

ARŞİV