CKM'de tarih sohbetleri başlıyor!

Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi, farklı bir etkinliğe ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Televizyon dizilerinin toplumda uyandırdığı tarih merakı,”Hakan Bayrakçı ile Tarih Sohbetleri” dizisinde karşılığını bulacak.

16 Mart 2011 - 13:27

Osmanlı padişahı I. Süleyman’ın hayatı üzerine kurgulanmış olan televizyon dizisi “Muhteşem Yüzyıl”, toplum olarak aslında çok da iyi olmayan tarih bilgimizi yeniden sınama ihtiyacı duyduğumuz bir sürecin de başlangıcı oldu. Dizi daha yayınlanmadan fragmanlardan yola çıkılarak birçok eleştiri aldı. RTÜK’ün yaptığı açıklamaya göre üç hafta içinde 2010 yılının toplam televizyon şikâyetinden daha fazla şikâyet edildi. Dizi bazı muhafazakâr ve milliyetçi kesimler tarafından Kanuni Sultan Süleyman’ı zevk ve sefa düşkünü olarak gösterdiği gerekçesiyle suçlanırken Başbakan yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç da dizi hakkında yasal işlem başlattı. Bunun üzerine dizi 3984 Sayılı Yasanın 4. maddesine dayanarak yayınların toplumun milli ve manevi değerlerine aykırı olmamasına ilişkin yasayla RTÜK’ten uyarı aldı.
5 Ocak 2011 tarihinde yayınlanmaya başlayan dizi bu kadar kısa zamanda bunca tartışma yaratıp gündeme oturunca toplumun farklı kesimleri de uzun zamandır araştırmayı bıraktığı tarihi olaylara, kitaplarla, dergilerle, tartışma programlarıyla geri döndü. Özellikle Osmanlı tarihini ve saray yaşamını anlatan kitapların satışında patlama yaşanırken derin tarih bilgisine sahip uzmanlarla yapılan söyleşilere de gereksinim arttı.


İLK BULUŞMANIN KONUSU: KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN
Bu ihtiyacın farkında olan Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Performans Sanatları Yönetmenliği, bugüne kadar tarihi olayları anlattığı gazete yazıları ve radyo programlarıyla meraklıları tarafından ilgiyle takip edilen Hakan Bayrakçı ile Tarih Sohbetleri dizisi düzenlemeye karar verdi. Bir araştırma şirketinin sahibi olan Hakan Bayrakçı ise seçimlerin yaklaştığı bu yoğun gündemin ortasında CKM’den gelen teklifi geri çevirmedi. Hakan Bayrakçı ile Tarih Sohbetleri dizisi 26 Mart Cumartesi günü saat 13.00’te başlıyor. İlk buluşmanın konusu ise “Kanuni Sultan Süleyman Dönemi”. Caddebostan Kültür Merkezi Büyük Salon’da gerçekleştirilecek etkinlikte piyano dinletisi de olacak ve söyleşinin ardından Hakan Bayrakçı kitaplarını okurları için imzalayacak.


“EN SEVDİĞİM ŞEY TARİH ANLATMAK”
Hakan Bayrakçı ile Kadıköylü tarih meraklılarından önce biz Gazete Kadıköy olarak söyleştik ve “Tarih Sohbetleri” dizisinin içeriği hakkında bilgi aldık.
Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi birçok etkinliğe ev sahipliği yaptı ancak ilk kez böyle bir Tarih Sohbetleri dizisi düzenleniyor. Bu fikir nasıl ortaya çıktı?
Sanıyorum bu fikrin ortaya çıkmasında “Muhteşem Yüzyıl” dizisinin rolü oldu. Çünkü genelde tarih ile fazlaca ilgilenmeyen toplumumuz, bu televizyon dizisi ile tarihe odaklandı. Kimin aklına gelirdi, konusu tarih olan bir dizinin o reytinge ulaşacağı? Ama gerçekten, ilginç olan bir öykünün bilinmesi, öğrenilmesi bakımından iyi oldu. Bu ilginin doğal sonucu olarak CKM’de böyle bir sohbet güzel olacaktır.
Bu söyleşi dizisi ne kadar sürecek? Hangi konular işlenecek?
CKM yetkililerinin dilediği ölçüde sürebilir. Benim asıl mesleğim kamuoyu araştırmacılığı ve doğal olarak da şu dönem çok yoğunum. Bu yoğunluğa rağmen elimden geldiğince tarih anlatmaya çalışacağım. Zira tarih ve onu anlatmak benim en sevdiğim şeylerdir. Konulara gelince; insanımız daha çok Osmanlı’nın ilginç öyküleri ile ilgileniyor. Zannederim devamı da Osmanlı tarihinden olacak.

“Muhteşem Yüzyıl” dizisiyle birlikte Kanuni Sultan Süleyman ile ilgili merak da arttı. Ve o döneme dair çok az şey bildiğimiz ortaya çıktı. İlk söyleşinin konusunun Kanuni olmasının nedeni oluşan bu merak duygusu mu?
Elbette. Dediğim gibi “Muhteşem Yüzyıl” dizisi sürükleyici faktör oldu bu tür tarih öykülerine ilginin artmasında. Doğal olarak ilk buluşmamızda Kanuni ile Hürrem’i konuşacağız. Gerçi o döneme ait, aynı mekânlarda geçen başka ilginç öyküler de tıpkı dizide olduğu gibi ilgi çekiyor. Örneğin, Parga’lı İbrahim ile padişahın kız kardeşinin izdivacı ve Mahıdevran Sultan’ın acısı gibi… İşte tüm bu farklı ama aynı çatılar altında geçen öyküler o döneme ve o diziye olan ilgiyi arttırıyor.
Sadece Osmanlı tarihi mi işlenecek yoksa yakın tarihe ilişkin konular da konuşulacak mı?
Birinci sohbeti yaptıktan sonra bu durumu değerlendireceğiz CKM’deki arkadaşlarımızla. Sanırım önemli olan, aslında ilginç ama bilinmeyen öykülerin hatırlanmasıdır. Bu bağlamda farklı konular da ele alınabilir elbette.

Semra ÇELEBİ


ARŞİV