CKM'de Yaşar Kemal rüzgârı

Belgeselci, gazeteci ve yazar Güneş Karabuda’nın objektifinden, usta yazar Yaşar Kemal’in 50 yıllık serüvenini anlatan fotoğraf sergisi ‘Al Gözüm Seyreyle’, 8 Nisan akşamı CKM’de açıldı. Yaşar Kemal ve Ara Güler’i buluşturan sergi açılışından sonra gösterilen ‘Yılanı Öldürseler’ filmi için Türkan Şoray, Zülfü Livaneli, Mahmut Cevher ve film ekibi bir araya geldi.

12 Nisan 2011 - 10:04

Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nin geçtiğimiz hafta sonu ağır konukları vardı. Başta usta yazar Yaşar Kemal olmak üzere Ara Güler, Türkan Şoray, Zülfü Livaneli gibi isimler, Güneş Karabuda’nın “Al Gözüm Seyreyle” fotoğraf sergisi ve “Yılanı Öldürseler” film gösterimi için CKM’de Kadıköylülerle buluştu.
Belgeselci, gazeteci ve yazar Güneş Karabuda’nın Yaşar Kemal ile 50 yıllık dostluğunun ürünü olan fotoğraflardan oluşan “Al Gözüm Seyreyle” fotoğraf sergisi 8 Nisan Cuma akşamı düzenlenen bir kokteylle açıldı. İsveç’te yaşayan ve sergi için İstanbul’a gelen Güneş Karabuda’yı, sergi açılışında dostu Yaşar Kemal de yalnız bırakmadı. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün katıldığı açılışta bir de sürpriz konuk vardı; Ara Güler. Yaşar Kemal, Güneş Karabuda ve Selami Öztürk kolkola sergiyi gezerken Yaşar Kemal’in çeşitli dönemlerinde çekilmiş bazı portreleri önünde basına poz verdiler. Daha sonra dinlenme odasına geçen Kemal, Karabuda ve Öztürk’e usta fotomuhabiri Ara Güler de katıldı. Sergiye ziyaretçilerin ve basının ilgisi de büyük oldu.
Karabuda’nın objektifinden 50 yıllık bir dostluğun izlerine tanık olabileceğimiz sergide, Yaşar Kemal’in İstanbul, Paris, Adana gibi farklı şehirlerde, kimi zaman tek, kimi zaman Abidin Dino, Sabahattin Eyüboğlu, Cengiz Aytmatov gibi sanatçılarla çekilmiş fotoğraflarını görmek mümkün. Sergide, Güneş Karabuda’nın fotoğraflarına Yaşar Kemal’in metinleri eşlik ediyor. Sergide ayrıca Güneş Karabuda’nın çektiği 1975 tarihli “Yaşar Kemal Belgeseli” de yer alıyor. Belgesel, yazarın yaşam öyküsünü, İstanbul’daki yaşamını ve yıllar sonra romanlarının Çukurova’sına ve doğduğu köy olan Hemite’ye dönüşünü anlatıyor. “Al Gözüm Seyreyle” sergisi 15 Mayıs’a kadar CKM’de görülebilecek.

‘EN İYİ FİLMİ BU HANIM ÇEKTİ’

Al Gözüm Seyreyle-Güneş Karabuda’nın Yaşar Kemal Fotoğrafları Sergisi kapsamında 9 Nisan Cumartesi günü Yaşar Kemal’in eserinden sinemaya uyarlanan “Yılanı Öldürseler” filminin özel gösterimi vardı. 31 yıl aradan sonra beyazperdede filmi tekrar izlemenin heyecanını yaşayan filmin yönetmeni Türkan Şoray, görüntü yönetmeni Güneş Karabuda, yapımcı Abdurrahman Keskiner, filmin müziklerini yapan Zülfü Livaneli ve filmin oyuncularından Mahmut Cevher de Yaşar Kemal ile birlikte filmi izleyenler arasındaydı. Kadıköylülerin merdivenler de dâhil salonu doldurduğu, hatta ayakta izlediği filmin gösteriminin ardından, filme emek veren sanatçılarla söyleşi yapıldı.
Yoğun alkışlar arasında konuşmasına başlayan Yaşar Kemal, filmin doğduğu yer olan Osmaniye’nin Hemite köyünde çekildiğini vurguladı ve bu romanı filme dönüştürmek için ne kadar zor bir süreç yaşadıklarını anlattı. “Bu filmi yapmak çok zor oldu. Bir arkadaşımız vardı aslında o yapacaktı ama olmadı. Ben ondan sonra ‘Bu filmi kimseye vermiyorum’ dedim” diyen Yaşar Kemal, bu fikrinden vazgeçme nedenini ise Türkan Şoray’ı kastederek şöyle anlattı: “Sonunda bu hanım çıktı geldi ve bu film ona yar oldu. En iyi filmi bu hanım çekti.”

‘ABİDİN DİNO’NUN FİLME KATKISI BÜYÜK’

Filmin yapımcısı Abdurrahman Keskiner de filmin yapım sürecinde usta ressam Abidin Dino’nun büyük katkısı olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Bu filmin yapımı, Yaşar ağabeyin filmin çekimiyle ilgili müsaadesiyle başladı. Yaşar Kemal ‘Ben bu filmi Abidin Dino’ya verdim. Ondan izin alın, çekin’ dedi. Abidin Dino o dönem Stockholm’de yaşıyordu, Türkiye’ye gelip filmi onun çekmesini rica ettim ancak kabul etmedi. Filmi çekmemize yardımcı olacağını söyledi. Sonrasında bu filmi Türkan Hanım’ın yönetmenliğiyle, diğer sanatçı arkadaşlarımızın emeğiyle çektik. Filmin montajının tümünü Stockholm’de Abidin Dino ile birlikte yaptık. Filmin müziklerini yapan Zülfü Livaneli de dâhil tüm film ekibi de bu montaj çalışmasında yer aldı.”

‘BÜYÜK SORUMLULUK VE GURUR’

Kadıköylüler’in alkış ve tezahüratları nedeniyle bir süre konuşmasına başlayamayan Türkan Şoray ise böyle bir eseri filme dönüştürmenin büyük bir sorumluluk getirdiğini ancak bugün tekrar filmi izlediğinde büyük gurur duyduğunu söyledi. Şoray konuşmasında şunları anlattı:
“Yanımda değerli yazarımız Yaşar Kemal oturuyor. Onun eserini filme çekmek inanılmaz bir şey. Yönetmenlikte iddialı değilim ama sevgili yazarımız Yaşar Kemal bana çok güvendi. Filmden önce birlikte çalıştık ve o sırada sürekli bana ‘bunu yapacaksın, başaracaksın’ diyerek güç verdi. Kolay değildi, gerçekten bu usta yazarımızın eserinden bir film çekmek çok büyük bir sorumluluktu.”
Filmin görüntü yönetmeni Güneş Karabuda ise filmin Yaşar Kemal gibi müthiş ama bir o kadar sade olduğunu söyledi. Karabuda, zaten çok güzel olan eserin, Abidin Dino, Zülfü Livaneli, Türkan Şoray gibi ustaların elinde daha da güzelleştiğini belirtti.

‘GÖZLERİN BİR ÇIĞLIK’

“Yılanı Öldürseler” filminin müziklerini yapan Zülfü Livaneli de 30 yıl sonra filmi tekrar izlemenin çok heyecan verici olduğunu söyleyerek filmde önemli olanın teknik değil filmin ruhu ve kalbi olduğunu belirtti. Livaneli şöyle devam etti:
“Yılanı Öldürseler bunu çok hissettiren bir film. Bu filme yaptığım müzikler de o kadar beğenildi ki 1984 yılında Ada albümünde bu müziğe söz yazıp ‘Gözlerin Bir Çığlık’ şarkısını ortaya çıkardık. Oradaki gözler de Türkan Şoray’ın gözleridir.”
Daha sonra Şoray ve Livaneli, Gözlerin Bir Çığlık şarkısının bir bölümünü birlikte seslendirdi.
Filmin oyuncularından Mahmut Cevher de katılımcılar arasındaydı. Cevher, bu filmde rol almaktan büyük gurur duyduğunu söyleyerek tüm emeği geçenlere teşekkür etti.
Söyleşi, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün katılımcılara çiçek sunmasıyla sona erdi.

Haber: Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Gürbüz ENGİN


 

Etiketler; Yaşar Kemal

ARŞİV