CKM'de Yaşar Kemal Sergisi

Usta yazar Yaşar Kemal’in ‘dünyanın her yerinde’ dediği 50 yıllık dostu belgeselci, gazeteci ve yazar Güneş Karabuda’nın objektifine takılan anılar, Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde beş hafta boyunca izleyiciyle buluşacak.

05 Nisan 2011 - 14:26

“Yaşar’la olan dostluğumuz 50 küsur yılı geçmiştir. Onunla öyle değişik mekânlarda, öyle değişik insanlarla beraber olmuşuzdur ki tümünü hatırlamakta zorlanıyorum”. Bu sözlerin sahibi belgeselci, gazeteci ve yazar Güneş Karabuda, Yaşar Kemal ile “değişik mekânlarda, değişik insanlarla” yaşadığı anılara dair objektifine takılanları “Al Gözüm Seyreyle” adıyla bir fotoğraf sergisine dönüştürdü. Geçtiğimiz yıl ilk kez Yapı Kredi Sermet Çifter Kültür Merkezi’nde açılan sergi, 8 Nisan Cuma günü bu sefer Anadolu yakasının sanat mekânı Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde izleyiciyle buluşacak.
Karabuda’nın objektifinden 50 yıllık bir dostluğun izlerine tanık olabileceğimiz sergide, Yaşar Kemal’in İstanbul, Paris, Adana gibi farklı şehirlerde, kimi zaman tek, kimi zaman Abidin Dino, Sabahattin Eyüboğlu, Cengiz Aytmatov gibi sanatçılarla çekilmiş fotoğraflarını görmek mümkün. Güneş Karabuda’nın fotoğraflarına Yaşar Kemal’in metinlerinin eşlik ettiği sergide ayrıca Güneş Karabuda’nın çektiği 1975 tarihli “Yaşar Kemal Belgeseli” de yer alıyor. Belgesel, yazarın yaşam öyküsünü, İstanbul’daki yaşamını ve yıllar sonra romanlarının Çukurova’sına ve doğduğu köy olan Hemite’ye dönüşünü anlatıyor. 8 Nisan Cuma günü açılacak olan sergi 15 Mayıs’a kadar CKM’de görülebilecek.

‘YILANI ÖLDÜRSELER’ FİLMİ ÖZEL GÖSTERİMİ

Al Gözüm Seyreyle-Güneş Karabuda’nın Yaşar Kemal Fotoğrafları sergisi kapsamında çok özel bir etkinlik de düzenleniyor. 9 Nisan Cumartesi günü saat 15.00’te “Yılanı Öldürseler” adlı film gösterilecek. Yaşar Kemal’in aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan filmin bu özel gösterimine başta Yaşar Kemal olmak üzere filmin yönetmeni ve başrol oyuncusu Türkan Şoray, görüntü yönetmeni Güneş Karabuda, filmin müziklerini yapan Zülfü Livaneli, filmin yapımcısı Abdurrahman Keskiner, Talat Bulut ve pek çok davetli katılacak. Yaşar Kemal’in film gösteriminin ardından sevenleriyle buluşacağı bu etkinliği kaçıranların çok üzüleceği kesin!

‘ÇUKUROVA’SINI HER ZAMAN İÇİNDE TAŞIDI’

Geçtiğimiz yıl ilk kez izleyiciyle buluşan sergiyle eş zamanlı olarak Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık tarafından hazırlanan “Al Gözüm Seyreyle” adlı kitabın ön sözünde Güneş Karabuda, sevgili dostu Yaşar Kemal ile ilgili şunları söylüyor:
“Yaşar Kemal Çukurova’sını her zaman içinde taşıdı, yaşadığı yer İstanbul, Paris veya Stockholm da olsa Çukurova’sının sarı sıcağını, kar beyazı pamuk tarlalarını, ağasını, ırgatını, Anavarza Kalesi’ni, kuşunu kurdunu, böceğini çiçeğini yazmayı sürdürdü. Kendi geçmişini, geldiği yeri hiç unutmadı ve yıllarca kuşaktan kuşağa insan kitlelerini etkileyip büyülemeyi başardı. Batı dünyası, eskilerin deyişiyle “nevi şahsına münhasır” bu yazara büyük ilgi gösterdi ve kitapları kırk küsur yabancı dile çevrildi.”
Karabuda, bu usta yaşama tanıklık etmenin mutluluğunu ise şöyle ifade ediyor: “Dostluğundan onur ve zevk duyduğum Yaşar Kemal’i değişik ülke ve mekânlarda tam 50 yıldır fotoğraf ve film kameramla, sürekli izleme şansını yakalayabilmiş olmaktan sınırsız mutluluk duyduğumu söylemek isterim”.

‘GÜNEŞ’İN MACERALARI SAYMAKLA BİTMEZ’

Paris’teki hukuk öğrenimini yarıda bırakarak gazetecilik ve foto muhabirliğine başlayan Güneş Karabuda, eşi İsveçli yazar ve yönetmen Barbro ile birlikte önemli belgesellere imza attı. Halen İsveç’te yaşamını sürdüren Karabuda, dünyanın dört köşesinden yüze yakın sosyal, kültürel ve siyasal konulu belgeseller hazırladı. Uzun yıllar Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinde çalıştı. Afrika’da ve Latin Amerika’da çekimler yaptı. Şili’de Allende iktidarı sırasında İsveç Televizyonu’nun Latin Amerika temsilciliğinde bulundu. Gine-Bissau, Mozambik, Zimbabwe’nin (Rodezya) bağımsızlıklarına kavuşmalarına kamerası ile tanık oldu. Bu maceracı ruh aynı zamanda dostu Yaşar Kemal’in yaşamına da tanıklık etti. Usta yazar Yaşar Kemal ise kendisini hiç yalnız bırakmayan dostu Güneş Karabuda için şunları söylüyor: “Güneş’i 50 yıldır tanırım. Onu önce fotoğrafçı olarak tanıdım, sonra da kameraman... Bu 50 yılda Güneş şaşırtıcı bir hızla dünyayı dolaştı, filmler yaptı. Endonezya’da bir milyon kişi öldürülürken Güneş oradaydı. Şili’de Allende öldürülürken o oradaydı. Dofar gerillaları Arabistan’da çarpışırken Güneş gene oradaydı. Güneş’in maceraları saymakla bitmez. Güneş 50 yıldır dünyanın her yerindeydi.”
Bu iki ustanın yaşamına tanıklık ederken aynı zamanda dünyanın 50 yıllık serüvenini izlemek, bu iki ustayı birarada görmek ve hatta onlarla söyleşmek istiyorsanız 8 Nisan – 15 Mayıs tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’ndeki “Al Gözüm Seyreyle” sergisini kaçırmayın!

Semra ÇELEBİ

Etiketler; Yaşar Kemal

ARŞİV