CKM'de Japon dansı

Geleneksel Japon dans gösterisi Caddebostan Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak sahnelenecek

07 Ekim 2024 - 15:06

Japonya İstanbul Başkonsolosluğu, Japon dansını Kadıköy’e taşıyor. “Nihonbuyo Geleneksel Japon Dansı Gösterisi”, 15 Ekim Salı akşamı saat 20:00’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak yapılacak. Japonya’da 1603-1868 yıllarından beri süregelen Nihonbuyo dansı gösterisini, ünlü Nihonbuyo dansçısı Rankoh Fujima, peruk veya özel bir kostüm kullanmadan “suodori” (sade dans) şeklinde sunacak. Nihonbuyo, 2023 yılında Japonya’nın Önemli Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesine eklendi. Buna bağlı olarak Fujima da bu mirasın sahiplerinden biri olup, önceki gösterisinin gördüğü büyük ilgiden sonra yeniden İstanbul’da sanatseverlerle yeniden buluşacak. Dans eleştirmeni Takako Sakurai de, gösteriyle beraber Nihonbuyo’nun tarihini anlatacak.

5 YAŞINDAN BERİ DANSEDİYOR

Edo dönemine dayanan bir Japon dans ailesinde doğan Fujima Rankoh, 5 yaşından itibaren büyükannesi Fujima Fujiko (Önemli Somut Olmayan Kültürel Miras sahibi) ve annesinden dans etmeyi öğrendi. 6 yaşında ilk kez sahneye çıktı ve 16 yaşında Fujima ekolünün ustası oldu. Goethe'nin 'Faust'unun tek kişilik bir performansı olan 'The God of Mischief' ve Edo'da (şimdi Tokyo) geçen bir opera olan 'The Barber of Seville' gibi yaratıcı çalışmaları aktif olarak sundu.2015 yılında, dünya dansçısı Farukh Ruzimatov ve Rusya Devlet Balesi'nin sanat yönetmeni Iwata Morihiro ile Nobunaga adlı eserin dünya prömiyerinde sahne aldı. 2015 Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Sanat Teşvik Ödülü aldı. 2016 yılında Kültür İşleri Ajansı'nın Kültür Elçisi olarak 10 ülkede 14 şehirde performanslar, atölye çalışmaları ve konferanslarda görev aldı. 2019 Japonya Sanat Akademisi Ödülü ve 2020 Mor Kurdeleli Madalya aldı. Aktif olarak yurtiçi ve yurtdışı performans faaliyetlerinde bulunup, yeni başlayanlardan eğitmenlere kadar geniş yelpazede dersler veriyor.

 Rusya Devlet Tiyatro Sanatları Üniversitesi'nde eğitim gören Sakurai Takako da Nikkei Gazetesi ve Dance Magazine dergisine yazıyor. Yurtdışında 38 ülkede haber yaptı. Perm'deki (Rusya) Uluslararası Bale Yarışması ve Vychevsk'teki (Belarus) Uluslararası Koreografi Yarışması'nın basın jüri üyeliği gibi faaliyetlerde bulundu. Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'nda kültür danışmanı, Japonya Kültür Sanat Teşvik Konseyi'nde dans programı sorumlusu ve Japonya Kültür İşleri Ajansı Sanat Festivali'nde jüri üyesi olarak görev yaptı.

 


ARŞİV