Çocukların hasreti bitti

Pandemi ile birlikte başlayan kapanma sürecinde çevrimiçi atölyelerle faaliyetlerine devam eden Karikatür Evi’nde yüz yüze atölyeler başladı. Çocuklar arkadaşlarıyla birlikte olmanın daha keyifli olduğunu söylüyor

11 Mart 2022 - 09:37

Açıldığı 30 Eylül 2016’dan beri 12 bin 973 katılımcıya hizmet veren Karikatür Evi’nde, pandemi ile birlikte yüz yüze atölyeler, yerini çevrimiçi eğitimlere bırakmıştı. Normalleşme adımlarının atılmasıyla birlikte, tam kapasiteyle olmasa da eski sisteme dönüldü. Pandemi ile birlikte başlayan kapanma sürecinde çevrimiçi atölyelerle faaliyetlerine devam eden Karikatür Evi’nde yüz yüze atölyeler ocak ayında verilen kısa aranın ardından geçtiğimiz hafta itibariyle başladı.

ÇEVRİMİÇİ DEVAM ETTİLER

Karikatür Evi sorumlusu Meriç Karçal çalışmalar hakkında bilgi verdi. Karçal, “Mart 2020’de salgın tedbirleri nedeniyle ara vermek zorunda kaldığımız yüz yüze atölye çalışmalarına, Nisan 2020’den itibaren çevrimiçi atölyelere geçerek devam ettik. Çevrimiçi çalışmaların kendi içerisinde birtakım zorlukları ve handikapları olsa da bu buluşmalar kapanma sürecinde hem bizim hem de öğrenciler için önemli bir ihtiyaca cevap oldu. Yaklaşık iki seneyi bulan süreçte çevrimiçi atölyelere ara vermeden devam ettik ve Mart 2020-2022 arası gerçekleştirdiğimiz 439 atölyeye, 4 bin 48 kişi katıldı. 2021 Ekim’den itibaren yüz yüze atölyelere de başladık, çevrimiçi olanlarla birlikte. Geçtiğimiz ocakta üç haftalık bir ara haricinde yüz yüze ve çevrimiçi atölyelerimiz devam ediyor. Bu süre zarfında iş birliklerimiz de devam etti. Güzel İşler Derneği’nin daveti ile 23-24 Ekim 2021’de Bergama Karikatür Günleri’ni; Pera Müzesi’nin “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!” Popüler Kültürde Bizans sergisi kapsamında iki çizgi roman, iki karikatür atölyesini 15 Ocak- 5 Mart 2022 tarihleri arasında gerçekleştirdik.” dedi.

Karçal’ın verdiği bilgilere göre, yarı kapasiteyle dört kişilik sınıflarda başlatılan yüz yüze çalışmalar, şu an altı kişilik sınıflarla devam ediyor. 165’i yüz yüze, 209’u ise çevrimiçi olmak üzere toplam 374 katılımcının yer aldığı atölyeler kapsamında sergi salonu da atölyeler için kullanılıyor. Karçal, “Şu an 45 sınıfımız var ve haftada 90 saat ders yapıyoruz. Atölye dışında gerçekleştirdiğimiz söyleşi, sergi, imza günü, film gösterimi gibi etkinliklere ara verdik. Ekim 2022’de yeni sezonun başlaması ile birlikte bu etkinliklere de yeniden başlamayı hedefliyoruz. Bir yandan 2022 Eylül için hazırlıklarımız devam ediyor, mayıs sonu için düşünülen Manga Festivali için de planlama aşamasındayız.” bilgisini paylaştı.

“BİRBİRİMİZİ ÇOK ÖZLEDİK”

Uzun bir aranın ardından ekran başından kalkıp Karikatür Evi’ne gelen çocuklar da onlarla yeniden buluşan eğitmenler de yüz yüze eğitimlerin başlamasından gayet memnun.

“Pandemi döneminde yaptığımız çevrimiçi atölyelerin hem bize hem de çocuklara çok iyi geldiğini söylemeliyim” diyen çizer ve eğitmen Sibel Bozkurt şunları söyledi: “Pandemi boyunca eve tıkıldık ve doğal olarak birbirimizi çok özledik. Çevrimiçi atölyeler yaptık ama fiziksel olarak aynı ortamda olmayı çok özledik. Burada olmanın, birlikte çizmenin tadı farklı oluyor haliyle. Espri yapıyoruz, şakalaşıyoruz, fikirlerimizi paylaşıyoruz. Yan yana olduğumuzda daha nokta atışı yardımlarda bulunabiliyoruz. Çizimleri değerlendirirken de çocuklara destek olma anlamında da yüz yüze eğitimler daha etkili oluyor. Ama çevrimiçi eğitimlerde de elimizden geldiği kadar çizerek ve göstererek ilerliyoruz. Çevrimiçi atölyelerde öğrenme anlamında yüzde 70 verim alıyorsak, bu oran yüz yüze atölyelerde neredeyse yüzde 100.”

“İYİ BİR FIRSAT”

Karikatür Evi’ndeki eğitimlerin çocuklar ve gençler için çok iyi fırsatlar yarattığını vurgulayan Bozkurt, “Buradaki eğitimlerin yıllardır devam ediyor olması çok iyi. Takip ettiğimiz öğrenciler var ve çok güzel çiziyorlar. Onlar zaten geleceğin çizerleri. İlla bu işi profesyonel olarak yapmak ya da ilerletmek zorunda olmasalar da burada verilen eğitimlerin çocukların günlük hayatlarında bir fark yarattığını düşüyorum. Burası onların özgürlük alanı çünkü. Çizim yapıyorlar, kendilerini ifade ediyorlar, özgür hissediyorlar. Hem arkadaşlarıyla hem de bizimle iletişim halindeler. Bu durumda sürekli bir şeyler öğreniyorlar ben de onlardan öğreniyorum.” diye konuştu.

“YENİDEN BURADA OLMAK GÜZEL”

Uzun bir aranın ardından Karikatür Evi’ne gelip çizim yapan İdil Duru Uçar, Deniz Evcioğlu ve Poyraz Erözden ile konuştuk.

İdil Duru Uçar: Dokuz yaşındayım ve üçüncü sınıfa gidiyorum. Çizim yeteneğini annem keşfetti ve buraya kaydoldum. Ben daha önce başladım ama ara vermiştik. Bugün ilk dersimizdi. Bence yüz yüze olması daha iyi çünkü evde çok eğlenceli olmuyor ve biraz sıkıcı geçiyor. Umarım bundan sonra yüz yüze eğitimlerle devam ederiz. Çünkü arkadaşlarımızı görüyoruz ve birbirimizle konuşuyoruz.

Deniz Evcioğlu: 11 yaşındayım, benim de annem çizimlerimin iyi olduğunu düşündü ve buraya kayıt yaptırdık. Daha çok havalı şeyler çizmeyi seviyorum. Ben de bir ay önce yüz yüze eğitimlere gelmiştim ama ara vermek zorunda kalmıştık. Yeniden burada olmak bence güzel. Evde ekran başında hocalarımı çok iyi anlayamıyordum. Şimdi daha iyi çizdiğimi düşünüyorum. Hem hocalarımla hem de arkadaşlarımla daha rahat iletişim kurabiliyorum. Birbirimizin çizimlerine bakıyoruz ve eksiklerimizi tamamlayabiliyoruz.

Poyraz Erözden: 11 yaşındayım, ilk olarak anaokulunda çizmeye başladım ama o zaman çok iyi şeyler çizemiyordum. İlkokula başlayınca çizimlerim daha da gelişti. Daha çok doğa ve hayvan figürleri çiziyorum. Benim buradaki ilk dersim. Karikatür Evi’ni duyuyordum. Üç yıldır buraya gelmek istiyordum zaten. Çok beğendim ve sevdim.

 

 

 

 


ARŞİV