'Çocukluk' eserleri Kalamış'ta

Galeri Binyıl’daki “Özüne Dön Çocuk” sergisi, sanatçıların çocukluk serüvenlerini yansıttıkları eserlerinden oluşuyor

28 Mart 2023 - 14:25

Kalamış’ta yer alan Galeri Binyıl, 23. yaşını karma bir sergiyle kutluyor. “Özüne Dön Çocuk” adını taşıyan sergide, Ahmet Hakan Başpınar, Kamer Batıoğlu, Nermin Demirel, Elif Erdem, Suzet Fransez, Serap Gümüşoğlu, Nalan Kansu, Filiz Kiprik, Türkan Akkulak Koç, Sedat Kumova, Zafer Malkoç, Maria Pastra GR, Hüseyin Rüstemoğlu, Işık Sungurlar, Nurten Şankaya ve Nurcan Türkoğlu olmak üzere 16 sanatçının resim, heykel ve seramik eserleri yer alıyor. 

Galerinin kurucusu, aynı zamanda serginin küratörü olan İlknur Şanal, “Yaşadığımız çocukluk dönemine iç sesimizle bakarak kendini değerli hissettirmeyi, özüne sağlıkla dönüp bakabilmeyi hedefliyor sergimiz. İzleyicilerimiz eserlerde kaybettikleri sevgiyi, kendilerine veremedikleri değeri görecekler. Seçtiğimiz roller içerisinde aslında var olmayan bir oyunun çelişkilerle dolu farklı sahneleriyiz. Ne verirsen onu alırız. Benim için sanatçıların üretimleriyle buluşmak bir anlamda yaşadığımız ortak dönem kültürümüzle bağ kurmanın da yolu oldu. Aynı şekilde sergiyi gezenlerin de kendilerinden bir bağ kuracaklarını hissediyorum.” dedi.

Sergi sanatçılarından Dr. Işık Sungurlar da çocukluğun insan hayatının en önemli dönemlerinden biri olduğunu, ileride olunacak kişinin bu dönemde şekillenmeye başladığını anımsatarak, “Bu sergide böyle etkili bir dönemin sanatçıların hayatlarında ne anlama geldiğine, nasıl bir iz bıraktığına dair ipuçları bulabiliyorum. Ben de çocukluk düşüncesine dair eserler ürettim. Çocukluktan günümüze getirdiğimiz davranışları, düşünceleri çocuğun zihninden yola çıkarak aktarmaya çalıştım” diye konuştu.

Hayatta başımıza gelenlere, ‘içimizdeki çocuk’ yaşadığı süre katlanabildiğimizi vurgulayan Sungurlar, “İçindeki çocuğu yaşatanların başında belki de sanatçılar geliyor. Öyle ki üretme heyecanları hiç bitmiyor ve dünyaya çocukların meraklı gözleriyle bakıyorlar. Bu sergide de sanatçıların içlerinde yaşattıkları çocuğu görmek mümkün…” ifadelerini kullandı.

 Rüştiye Sokak No:24’teki galeride 14 Nisan’a dek açık kalacak olan sergideki eserlerin satış gelirinden depremzedeler için Ahbap Derneği’ne bağış yapılacağı açıklandı.


ARŞİV