Kadıköy Belediyesi, çocukların sanatla buluşması, yoğrulması amacıyla 2008 yılında hayata geçirdiği Çocuk Sanat Merkezi (ÇSM), ücretsiz olarak verdiği derslerde binlerce çocuğa dokundu. Çocuklar merkezde piyanodan kemana, baleden dramaya kadar sanatın farklı alanlarında uzman eğitmenlerden dersler alıyor.
Bu çocuklardan biri de Eda Gökçeler'di.
8 yaşında ÇSM’nin kapısından içeriye adımı atan Gökçeler, iki yıl piyano eğitimi aldı. Merkezin korosunda da yer alan Gökçeler, konservatuvara girmesi için eğitmenleri tarafından teşvik edildi, onlardan aldığı destekle 10 yaşında İstanbul Üniversitesi yarı zamanlı konservatuvarı kazandı.
“ÇSM’ YE ÇOK İSTEYEREK GELDİM”
Müziği seven herkesin Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi'ne gitmesi gerektiğini söyleyen Gökçeler, “Sevdikleri için uğraşmaya devam etsinler, azimle çalışsınlar. Ben çok isteyerek geldim merkeze. Merkezdeki öğretmenlerimiz çok ilgili. 8 yaşındayken piyanoya başladım. Aynı anda koroya da girdim. 10 yaşına kadar piyano eğitimi aldım. Merkezdeki öğretmenlerim yetenekli olduğumu söyledi. Bunun üzerine konservatuara gitmek istedim. Öğretmenlerim 3 ay boyunca beni sınava hazırladılar ve sonucunda kazandım. Çok güzel bir duyguydu. Şu an 16 yaşındayım ve halen ÇSM'nin öğrencisiyim. Çağrıldığım zaman Çocuk Sanat Merkezi'nin orkestrasında flüt çalıyorum, koroya da katılıyorum.” dedi.
Gökçeler, “Konservatuarda el ve dudak yapıma baktılar. Üflemeli çalgılara uygun buldular. Ben flütü seçtim. Çünkü Çocuk Sanat Merkezi'ndeki piyano öğretmenim Oğuzhan öğretmen konserlerde flüt çalıyordu. Onu hayranlıkla izlerdim. İyi ki flütü seçmişim. ÇSM ile başlayan konservatuvar ile devam eden müzik yolculuğumu Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi'ni kazanarak sürdürdüm. Şu an lise ikinci sınıftayım. Üniversite için de Mimar Sinan ya da İstanbul Üniversitesi konservatuvarını kazanmak istiyorum.” şeklinde konuştu.
“İYİ Kİ O KAPIDAN GİRMİŞİZ”
Eda Gökçeler'in annesi Bahar Gökçeler, “Kızımın gittiği ilkokulda veliler Çocuk Sanat Merkezi'nden sürekli olarak bahsediyorlardı. Benim de dikkatimi çekti. Merkezi araştırdım, eğitimlerin de ücretsiz olduğunu görünce hemen eylül ayında kızımın kaydını yaptırdım. İyi ki yaptırmışım. İyi ki o kapıdan içeri girmişiz. Yağmurda karda hep severek geldik. Merkezin tatil olduğu zamanlar kızım çok üzülürdü. Merkezdeki öğretmenler ‘Çok iyi müzik kulağı var. lütfen bunu değerlendirin’ dedi. Bunun üzerine konservatuara yöneldik. Kızım kazandı. ÇSM çok doğru bir başlangıç noktası. Burada fırsat eşitliği var. Öğretmenlerimiz çok iyi. Keşke her ilde ve ilçede böyle merkezler olsa.” diye konuştu.
“YOLLARINA IŞIK TUTUYORUZ”
“Kadıköy'deki bütün çocukların sanatla buluşmasını sağlıyor. Eğitimlerin ücretsiz olarak verilerek fırsat eşitliği yaratılması da çok önemli.” diyen Çocuk Sanat Merkezi Proje Koordinatörü ve Müzik Eğitmeni Yeşim Altınay, şunları söyledi: “Piyanodan çelloya, kemandan bateriye, baleden dramaya kadar sanatın farklı disiplinleri bu merkezin çatısı altında çocuklarla buluşuyor. Binlerce çocuğa dokunduk. Biz onların yollarına ışık tutuyoruz, onlar kendi yollarını buluyor. Eda da buraya geldiğinde 8 yaşındaydı. Ondaki o ışığı, heyecanı görünce biz de heyecanlandık. Potansiyeli vardı. Koroda şarkı söyledi; piyano çaldı. Sonra konservatuvarı kazandı. Artık yaşantısında müzik var. Müzikle yoğrulacak. Bu çok önemli.”