Kadıköy Belediyesi CKM Sanat Galerisi, adı Cumhuriyet anıtlarıyla özdeşleşen usta heykeltıraş Tankut Öktem’i aramızdan ayrılışının 5. yılında ‘Sıradışı Bir Usta’ isimli retrospektif sergisiyle anıyor.
Taşı ve bronzu vefaya dönüştüren duayen heykeltıraş Prof. Dr. Tankut Öktem, dev heykellerinden oluşan retrospektif bir sergiyle Caddebostan Sanat Galerisi’nde anılıyor.“Sıradışı Bir Usta: Tankut Öktem” sergisi, 31 Ekim Çarşamba akşamı, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, ustanın eşi Semra Öktem, kızları Pınar Doğan ve Oylum Öktem İşözen, torunları Lara Dogan ve Han İşözen, damatları Erhan İşözen ve Barış Doğan ile sanatçı dostları, okul arkadaşları, öğrencileri ve çok sayıda Kadıköylünün katılımıyla açıldı.
Sergiyi gezmeye gelenler arasında iş, sanat ve medya dünyasından Genco Erkal, Hıncal Uluç, Devrim Erbil, Suleyman Saim Tekcan, Mustafa Pilevneli, Fuat Kokek, Metin Kaşo gibi isimler de vardı.
Açılış kokteylinde bir konuşma yapan Başkan Öztürk, “Heykellerin yıkıldığı ve kutlamaların yasaklandığı bir dönemde, cumhuriyet heykellerine evsahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz.” diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tankut Öktem kurtuluş savaşının bütün cephelerini duygularıyla, her yönüyle yansıtmayı bilen öğretici, usta bir heykeltıraştır. Bugün heykellerin kırıldığı veya kaldırıldığı bir dönemde sayın Öktem’in eserlerinin yüzyıllar boyunca bu topraklar üzerinde kalacağına yürekten inanıyorum. Daha önce Karakota askerlerinin yıllar önce yapılmış ve toprak altından çıkarılmış heykellerini görmüştüm. Harbiye anıtını, Atatürk’ü görmesem bir anda onlar sanırdım. Elbette yüz yıllar önce yapılan o heykeller bir dönem toprak altında kalmış ama şimdi insanlık bu eserleri yeryüzüne çıkarmış ve saygıyla izliyor. Sayın Öktem’in yurdun dört bir köşesine yayılmış olan eserleri eminim onu da yüzyıllar boyu yaşatacak. Sayın Tankut Öktem’in ölümünün 5. Yılında Kadıköy’de anılması, eserlerinin burada sergilenmesi bizim için çok büyük bir gurur.”
“O İYİ BİR SANATÇI, İYİ BİR BABAYDI”
Başkan Öztürk’ün ardından Tankut Öktem’in, serginin hazırlanmasında büyük emeği olan kızıOylum Öktem İşözen, babasını anlattı. Öktem şunları söyledi:
“Ben babamı masa başımda memleketini kurtarırken hiç görmedim. O önceleri sevgiyi sunmak istediği soyut eserlerinde, sonrasında ise dev anıtlarında, Kuvayi Milliye destanını yontarken, Atatürk’le birlikte mücadele eden halkları da, kadını, işçiyi, köylüyü, çağdaş bir öğrenciyi birlikte işledi. Bunları muhakkak yeni nesillerin görmesi inancını taşıdı.
Bu retrospektif sergide Tankut Öktem’in tüm yaşantısından kesitler sunmaya çalıştık. Tüm eserlerini buraya koymak imkansızdı. Girişte anıtlarından figürler getirdik. Bu figürlerin bu resimlerdeki küçücük bir parçayı anlattığını gördüğünüzde bütünün fotoğraflarda çok daha iyi anlaşılacağını düşündük.”
Ustanın kızı Öktem, “O iyi bir sanatçı olduğu kadar iyi bir baba ve iyi bir eşti.” dediği babasının Kumla’daki ilk atölye evini müzeye dönüştüreceklerinin de müjdesini verdi.
DEV HEYKELLER BU SERGİDE!
Sergi, sanat yaşantısı boyunca formların, ışığın, gölgenin arayışını sürdüren; efelerden, ozanlardan, Kuvayi Milliye Destanı’na kadar pek çok değeri heykelleriyle yaşatan Tankut Öktem’in aramızdan ayrılışının 5. yılında, sanat hayatının tüm dönemlerine ışık tutuyor.
3 yaşındayken balmumu ve çamurdan heykeller yapmaya başlayan, 7 yaşında resimleriyle Harika Çocuk seçilen, 1988 Sanat Olimpiyatları’nda “Sevgi” adlı eseriyle dünya heykeltraşları arasında ilk 10’a giren Öktem, geride bine yakın çamur, taş ve bronzdan yapılmış eser bıraktı.
Sergide ilk dönem soyut formlardan figüratif geleceğini haberleyen ‘Özgürlük Yüzleri’ne dek sanatçının birçok eseri sunuluyor, ilk defa Türkiye’nin illerine yayılmış büyük anıtlarından figürlerin heykelleri yer alıyor.
Kuva-i Milliye destanın yontucusu, Cumhuriyet’in heykel ustası Öktem, Atatürk’ü statik kılan ve yalnızlaştıran heykel anlayışına başkaldırısını ise onu halkıyla birlikte yükselen bir lider olarak tasvir ettiği heykelleriyle ortaya koyuyor.
Işıktan aldığı ilhamla, gerçekliği, acıyı, toplumca çekilen ıstırabı ve mücadeleyi heykellerine yansıtan Tankut Öktem’in Kuvayı Milliye ve Atatürk Anıtı, bugün hala Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise üçüncü büyük anıtı olarak literatürdeki yerini koruyor.
“Tankut Öktem Retrospektifi” 31 Ekim-10 Aralık tarihleri arasında Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi’nde ziyarete açık olacak. Ustayı kaybettiğimiz 5 Aralık günü ise Caddebostan Kültür Merkezi salonunda sanatçılarının katılımıyla Öktem anısına bir seminer gerçekleştirilecek.