'Cumhuriyet Çocukları' anlatıyor

Gazeteci Hilal Solmaz, 'Cumhuriyet'in Yüzleri' belgeselinde, eğitimde fırsat eşitliği ilkesinden yararlanıp bursla yurt dışında eğitim gördükten sonra Türkiye'ye dönen 'Cumhuriyet Çocukları' ile konuştu.

21 Kasım 2023 - 14:13

Cumhuriyet'in ilanından sonra devlet bursuyla yurt dışında eğitim gördükten sonra Türkiye'ye dönen isimler, 'Cumhuriyet'in Yüzleri' belgeselinde yer aldı. Yapımcılığını Medya A.Ş’nin yaptığı, yönetmenliğini gazeteci Hilal Solmaz'ın üstlendiği belgesel serisinde, Cumhuriyet'in laik, çağdaş ve bilimsel eğitimiyle alanlarında büyük isimlere dönüşen 'Cumhuriyet Çocukları' anlatılıyor. Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, Devlet Opera ve Balesi'nin ilk kadın Genel Müdürü Meriç Sümen, sanat tarihçisi Prof. Dr. Nurhan Atasoy, mimar Dr. Doğan Hasol, ressam Mehmet Güleryüz, müzisyen İlham Gencer'in de aralarında olduğu isimler belgeselde bir araya geldi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın üniversite öğrencilerinden, Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nin ilk kadın mezunlarından olan 109 yaşındaki sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, “Cumhuriyet ve onun yetiştirdiği çocuklar, yoluna devam edecek. Güzel günler göreceğimize inanıyorum” derken, Türkiye'nin ilk devlet sanatçısı unvanı alan ve Rusya'nın tarihi sahnesi Bolşoy'da sahneye çıkan ilk Türk balerini, Devlet Opera ve Balesi’nin ilk kadın Genel Müdürü, koreograf Meriç Sümen başarısını Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ne borçlu olduğunu söyledi.

Türkiye’nin yetiştirdiği en yetkin sanat tarihi araştırmacıları arasında ilk sıralarda yer alan Prof. Dr. Nurhan Atasoy, “Ben Atatürk’ün her yaptığına hayranım. Her yaptığıyla 50 yıl sonrasını görmüş” ifadelerini kullandı. Meslekte 50 yılı geride bırakan mimar Dr. Doğal Hasol, “Bu toprakların sahibi ve özgür insanlar olarak yaşamak istiyorsak, Cumhuriyeti korumak bizim görevimiz.” vurgusunu yaptı. Yarım yüzyıldan uzun zamandır Türkiye resim sanatının öncü isimlerinden olan Mehmet Güleryüz de “Kendi içinde, kendini aydınlatmalısın ki etrafa o ışık yayılsın. O Cumhuriyet olur. Ne mutlu ki biz Cumhuriyete yaranmaya çalıştık.” dedi.

Ülkemizde caz müziği ve Türkçe sözlü pop müziğin öncülerinden İlham Gencer ise ölümünden birkaç ay önce Cumhuriyetin Yüzleri” belgesel ekibine söyleşi vermişti. 1938'de 16 yaşındayken Atatürk'ün cenazesinde çıkan kargaşada tören atlarının altında kaldığını, başından yaralanarak 3,5 ay Teşvikiye Sağlık Yurdu'nda yattığını anlatan Gencer, “O gün benim için büyük bir gurur” demişti.

“Cumhuriyetin Yüzleri” önümüzdeki günlerde aralarında Haldun Dormen, Ayla Algan Mehmet Güleryüz ve Seha Okuş’un da bulunduğu  isimlerle sürecek. Belgesel  https://www.youtube.com/@ibbtvcanli/videos linkinden izlenebilir. 

 


ARŞİV