Cumhuriyetin kadın yüzü

100 kadının öykü ve denemelerinden oluşan Kadınların Yüzü kitabı, Cumhuriyet’in 100. yılına ithafen çıktı

06 Aralık 2023 - 14:47

Cumhuriyetin 100. yılında kültür dünyamıza katkıda bulunan farklı kesimlerden 100 kadın yazarı bir araya getiren “Kadınların Yüzü” okurla buluştu. Son Sayfa Yayınları etiketiyle çıkan kitapta 100 kadın yazarın öykü ve deneme türündeki yazıları yer alıyor.

Türkiye’nin farklı kesimlerini temsil eden kadın edebiyatçı, gazeteci, akademisyen, aktivist, iş insanı ve siyasetçinin yazılarının yer aldığı kitabın proje koordinatörlüğünü yazar- akademisyen Nevin Aras yürüttü. Editörlüğünü ise yazar Derya Erkenci yaptı. Kapak Tasrımı Cenk Çalış’a ait olan kitap 367 sayfadan oluşuyor.

Kitabın proje koordinatörlüğünü yapan Nevin Aras önsözde kitabın çıkış amacını şöyle anlatıyor: “Cumhuriyetimizin 100 yıllık bir geçmişi var. Ancak bu topraklardaki kadınların hikâyesi çok daha eski. Bu metinleri yazan kadınlar eski zaman kadınlarının torunları, evlatları. Kadınlara ilişkin anlatılacak şeyler okyanusunda sözcükleri son 100 yılın içinde biçimlendirmeye çalışan kadınlarımız, kendi süreçlerini cesaretle, dürüstçe ortaya koyarken unutulmaz karakterler yarattılar ve kendilerine has bir ironiyle bu soluk kesen destana imza attılar. Hikâyelerimiz, denemelerimiz bütün aşınmış patikalardan geçerek sizi bulacak ve 100 yıllık kederimizin, sevincimizin gölgesi olarak düşlerden gerçeğe dönüşecek. 100 kadın yazarımız okuyucuya bir ayna tutuyor.”

Kadınların Yüzü kitabında Yazgülü Aldoğan, Betül Fırat, Hacer Foggo, Yasemin Göksu, Hüda Kaya, Nesrin Nas, Gamze Taşçıer, Zerrin Taşpınar gibi sanat, edebiyat, medya ve siyaset dünyasında yer alan kadınların eserleri yer alıyor.  100 kadından 100 metinin yer aldığı kitaptaki yazılar edebi öykülerden kişisel deneyimlere, hayat hikâyelerinden günlük siyasete, kadınların toplumsal hayatta varoluş mücadelesinden, başarı öykülerine kadar uzanıyor.

 “Kadınların Yüzü” kitapçılardan ve online kitap satan sitelerden edinilebilir.


ARŞİV