Daha adil bir dünya için!

Hikmet Temel Akarsu, Mehmet Fırat Pürselim, Rana Hima, Türkiz Özbursalı, Fuat Sevimay ve Sabri Kuşkonmaz'ın hazırladığı "Edebiyatta Hukuk" isimli kitap klasikler arasına girmiş 94 ayrı kitapta hukuk ve adalet kavramlarının izini sürüyor

02 Haziran 2023 - 08:24

Hemen hepimizin dilinde hukuk ve adalet kavramı var. Yaşantımızın her anında bu kavramlarla karşı karşıya kalıyoruz. Soruyor, sorguluyor ya da isyan ediyoruz. Peki edebiyatta? İlyada, Suç ve Ceza, Diyet, Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Sefiller, Hayvan Çiftliği, Ölüm ve Kız… Klasikler arasına girmiş bu kitaplarda hukukun izini sürmeyi düşündünüz mü? Edebiyatta hukuk kavramının, adaletin hukuksal algıya ne kadar etkisi var?

57 yazar (ve 2 çevirmen), 83 yazıda, 94 ayrı kitabı inceleyerek bunu yaptı. Hikmet Temel Akarsu, Mehmet Fırat Pürselim, Rana Hima, Türkiz Özbursalı, Fuat Sevimay ve Sabri Kuşkonmaz'ın hazırladığı Papirüs Yayınları'ndan yayımlanan "Edebiyatta Hukuk" kitabı, edebiyatta hukukun izini sürüyor.

Kitapta, Hikmet Temel Akarsu, Mehmet Fırat Pürselim, Rana Hima, Türkiz Özbursalı, Fuat Sevimay ve Sabri Kuşkonmaz dışında Behçet Çelik, Özge Kılıçoğlu Kiner, Ümit Şahin, Tunca Arslan, Rıdvan Türk, Melike Belkıs Aydın, Özgecan Kunt, Setenay Özbek gibi farklı alanlardan toplam 59 akademisyen, yazar ve çevirmenler yazılarıyla katkıda bulundu. Türkiz Özbursalı’nın aynı zamanda illüstrasyonlarıyla katkıda bulunduğu kitap, hukuka dair kadim retotik, kamu idaresinde hukuk, kişisel vicdanda hukuk, hukukun üstünlüğüne referans yapıtlar, adalet duygusundan ilham alan yapıtlar olmak üzere 10 başlık altında kategorize edildi.

Kitabın amacını ise Hikmet Temel Akarsu sunuş bölümünde şu cümlelerle anlatıyor:

“Dürüstçe itiraf etmek gerekirse hukukçularımızın da sıradan insanlarımızın da düşünce evrenlerinde hukuksal bir algı ve mantık oluşturacak kültürel birikimleri yok. Bırakalım ortalama toplumsal bireyleri hukukçularımız arasında bile Euripides’i, Platon’u, Sophokles’i, Jean Jacques Rousseau’yu, Voltaire’i, Victor Hugo’yu, Dostoyevski’yi, Kafka’yı ve hukuksal insanlık durumlarına vurgu yapan, referans olan binlerce dev yapıttan iki elin parmağını aşanını okumuş fazlaca kimse yok.”

HUKUKÇULAR İÇİN BAŞUCU KİTAPLARI

“Bu yüzden olabilir mi acaba her dönemde yaşadığımız toplumsal bunalımların nedeni?! Hukukun üstünlüğünün sadece ve sadece göz boyamak için anlatılan tatlı bir masal ve dillere pelesenk olmuş nafil bir tekerleme olarak kalması?! “

“Uygarlığı oluşturan temel yapıtlardan bihaber olunarak uygar bir dünya kurulabilir mi?” sorusuna hayır yanıtını veren kitap, ortalama bir hukukçu için olmazsa olmaz denilebilecek kitapların incelenmesiyle oluşmuş.

Hukuka referans olan yapıtların insanı da hukukçuyu da niteliksel olarak bir üst boyuta çıkaracağı önermesinin yer aldığı kitap 475 sayfadan oluşuyor. Türk Edebiyat ve hukuk tarihinde daha önce yapılmamış nitelikte, nicelikte ve kapsamda olan kolektif eserde 94 ayrı kitap inceleniyor. İlyada, Odysseia destanlarından Hammurabi Yasalarına, Toplum Sözleşmesi’nden Suç ve Ceza’ya, Karatma Geceleri’nden, Uçurtmayı Vurmasınlar’a dünya ve Türkiye edebiyatından klasikleşmiş eserlerin incelendiği kitapta, hukuksal algıya dair insanlık durumları ve kavramları tartışılıyor.

“Daha adil bir dünya mottosuyla” yayımlanan edebiyatta hukukun yeri ve öneminin izini sürerken aynı zamanda kapsamlı bir okuma listesi sunuyor.


ARŞİV