Dar alanda daralanlar 1001 belgeselde buluşuyor

14.sü düzenlenen 1001 Belgesel Film Festivali, 29 Eylül’de başlıyor. 5 gün boyunca İstanbul’un iki yakasındaki salonlarda gösterilecek...

22 Eylül 2011 - 16:04
14. İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali, 29 Eylül-3 Ekim tarihleri arasında perdelerini açıyor. Belgesel Sinemacılar Birliği tarafından düzenlenen festival, 1997'den bu yana Türkiye ve dünyadan yüzlerce belgesel filme ev sahipliği yaptı. Çok sayıda belgeselciyi ve belgesel kuramcısını seyirciyle buluşturdu. Sinema sanatının evrenselliğini önde tutarak, belgesel sinema aracılığıyla farklı toplumların birbirlerini tanımalarının ve anlamalarının da önünü açarak sıcak bir ortam oluşturdu. Şimdi, “14.1001”de, belgeselcilerle gerçekler ve hayaller bir kez daha paylaşılıyor.
1001 Belgesel Film Festivali  ana gösterim programını yine renklerle belirlenmiş bölümler altında düzenliyor ve gerçeğin 7 rengini oluşturacak filmleri sunuyor:
Siyah – İnsanın İnsana Ettikleri: Haklar, haksızlıklar, savaşanlar, savaşılanlar, ezilenler, ezenler.
Kırmızı – İş ve emek, işçi ve emekçi öyküleri
Turuncu – Modern zaman öyküleri
Sarı – Göç öyküleri
Mavi – Olağanüstü insanların sıradan, sıradan insanların olağanüstü öyküleri
Mor – Sanat ve kültür
Yeşil – Sürdürülebilir bir dünya için uğraşan filmler.
ÇOCUKLAR İÇİN DE BELGESELLER VAR
14. 1001’de bu ana programın yanı sıra, iki ayrı tematik bölüm de olacak: Festivalin 2011 teması olan “Dar alanlar-Daralanlar” ve “Çocuklar İçin Belgeseller” bölümü.
“Dar alanlar-Daralanlar” aynı zamanda bu yılki festivalin ana teması olarak belirlendi. Bu başlık altında
tüm dünyadan yöneten-yönetilen, çoğunluk-azınlık, erkek-kadın, yetişkin-çocuk, inanan-inanmayan, kalan-göçen, sermayedar-emekçi ilişkilerinde daralan alanların ve daralanların gerçek öykülerini izleyeceksiniz.
7-15 yaş çocuklara yönelik olarak, konusu çocuk olmayan ancak çocukça konuşan, çocukların izlemesi için yapılmış her konuda belgesellere “Çocuklar İçin Belgeseller”  bölümünde yer veriliyor.
KADIKÖY’DEKİ MEKÂN NAZIM HİKMET
1001 belgeseller bu yıl da İstanbul’un iki yakasındaki üç mekânda izleyiciyle buluşacak. Avrupa yakasında Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ve Fransız Kültür Merkezi’nde, Anadolu Yakası’nda ise Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek gösterimlerin tümü ücretsiz.
 
 

ARŞİV