Denizler’i ve arkadaşlarını anlatan belgesel perdede

1968-1970 İstanbul DÖB ve DEV-GENÇ belgeseli “Güneşin Çocukları- İstanbul’da Üç Bahar” 5 Kasım Pazartesi 19.00’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde gösterilecek

02 Kasım 2018 - 11:37

’68 hareketinin 50. yılında Dilşat Zülkadiroğlu’nun hazırladığı belgesel, 1968-1970 dönemi Türkiye devrimci hareketine ışık tutuyor. 

İstanbul’daki devrimci gençlik hareketlerini bütün ateşiyle yaşamış, hemen hepsi Deniz Gezmiş’in arkadaşı olan 25 kişi,  - dönemin gençlik liderleri, militanları ve gazetecileri- o günleri bu belgeselde anlattı. Her birinin bu günden geçmişe bakışları ve anıları elbette sürdürdükleri yaşamlarının da etkisiyle birbirlerinden çok farklılık göstertiyordu. Belgeselde tanıkların ortak anılarına yer vermeye özen gösterildi. DÖB ve DEV-GENÇ’in temel özelliği olan “ortak akıl” günümüze en doğru bir şekilde ancak “kolektif bellek” olarak taşınabilirdi.

Belgeselde tanıklar 1968-1970 arasındaki gençlik hareketlerini İstanbul özelinde, 1968 üniversite işgallerinden Samsun-Ankara Yürüyüşüne, Komer protestosundan Kanlı Pazara, 1969 Haziranı sokak çatışmalarından 15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Direnişine kadar bütün olaylarda anlatırken, özel hayatlarından ve duygularından da söz ediyorlar.

Tanıklıklarıyla 50. Yıl dönümünde geçmişin gerçeğini günümüze taşıyan isimler şunlar: Bedriye Gürkan, Berin Uyar, Bozkurt Nuhoğlu, Cavit Kavak, Ergin Konuksever, Eyüp Yıldırım, Ferit İlsever, Gökalp Eren, İnci Beşpınar, Işıtan Gündüz, Kazım Kolcuoğlu, Mehdi Beşpınar, Mehmet Atay, Mustafa İlker Gürkan, Mustafa Karşılayan, Mustafa Lütfü Kıyıcı, Mustafa Zülkadiroğlu, Namık Kemal Boya, Saim Kurul, Sarp Kuray, Şermin Çetiner, Şükran Soner, Şükrü Ceyhan, Yücel Gürsel, Zihni Çetiner.

 “Güneşin Çocukları- İstanbul’da Üç Bahar” belgeseli 5 Kasım Pazartesi 19.00’da CKM’de izlenebilir.

  


ARŞİV