Depremzedelere ücretsiz sanat eğitimi

Kadıköy’de faaliyet gösteren üç sanat kurumu, depremzede gençlere ücretsiz olarak sanat eğitimi verecek. Öte yandan ilçede, depremzedelerle dayanışma için yapılan sanat faaliyetleri sürüyor

01 Mart 2023 - 15:03

Yeldeğirmeni’ndeki mekanında depremzedeler için dayanışma kermesi açan Hoş Atölye depremzede öğrencilerin sanat eğitimlerini karşılamaya hazırlanıyor. Atölyenin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Yardım çalışmalarımızın yanı sıra, alanımızda yaptığımız çalışmalarla da katkıda bulunabilmek adına, deprem sonrasında İstanbul’a yerleşmek zorunda kalan öğrencilerin konservatuar ve güzel sanatlar yetenek sınavı hazırlık eğitimleri başta olmak üzere müzik alanında yarım kalan eğitimlerini ücretsiz olarak karşılayacağımızı belirtmek isteriz. Diğer alanlarla ilgili (görsel sanatlar, spor vb.) eğitimlerine devam etmek isteyen öğrencilerin de bize ulaşması durumunda biz de gereken kişilerle iletişim kurarak çözüm üretebilmeyi isteriz.” denildi.

Kadıköy çarşıda bulunan Par Sahne de deprem bölgelerinden İstanbul'a yerleşip oyunculuk sınavlarına hazırlanan oyuncu adayları için ücretsiz konservatuvara hazırlık eğitimi verecek. “Deprem felaketi nedeniyle İstanbul’a göç etmiş olan konservatuvar ve güzel sanatlar fakültelerinin oyunculuk bölümü yetenek sınavlarına hazırlanmak isteyen gençlerimizin hikayeleri yarım kalmasın.” diyen Par Tiyatro Eğitim Grubu, “Konservatuar hazırlık eğitim programlarımıza katılmak isteyen bu gençlerimizin hazırlık süreçlerine ücretsiz olarak destek vermek isteriz.” açıklamasını yaptı.

Erenköy’de bulunan Kazım Karabekir Kültür Merkezi (KMK) de yaptığı açıklamada, “Ülkemizde yaşanan afet sebebiyle eğitimleri yarıda kalan ve konservatuvara hazırlanan depremzede çocuklarımıza, konservatuvarlı hocalarımız ile beraber ücretsiz eğitim vererek bu zor günlerde hayallerine ulaşmaları için destek olmayı hedeflemekteyiz. Konservatuvarlı hocalarımızın gönüllü olarak katıldığı bu projede aynı zamanda öğrencilerimizin sanat alanında başarılı olmaları için gereken bilgi ve deneyimleri en iyi şekilde aktararak destek olacağız.” bilgisini verdi. KMK Sanat ayrıca afetzede vatandaşları konserlerinde ücretsiz olarak da ağırlayacak. KMK’de afet bölgesinden gelen çocuklar için piyano ve dans atölyesi de düzenlenecek. 10 Mart Cuma ve 24 Mart Cuma tarihlerinde saat 17.00’de yapılacak atölyeler ücretsiz olacak. 

SAHNEDEN BAĞIŞ

Öte yandan Kadıköy’deki pek çok mekan da depremzedelerle dayanışmak için yardım konserleri düzenliyor. Geçtiğimiz günlerde, pek çok müzisyenin sahne aldığı bir Blues Dayanışma Gecesi düzenleyen Ağaç Ev Kadıköy, geceden elde edilen geliri Ahbap Derneği’ne bağış olarak aktardı. “Dayanışmamız ilk meyvesini verdi” diyen Ağaç Ev Kadıköy’ün işletmecisi-müzisyen Burak Ocakçı, “Sanatın iyileştirici gücüne inanan müzisyen dostlarımızla, müziğin sadece bir eğlence aracı olmadığını gören, desteğini esirgemeyen tüm katılımcılarımıza sonsuz teşekkür ederiz. Bizler bu korkunç felaketi bir gün bile unutmadan, desteklerimizi vermeye ve bildiğimiz tek işi yaparak dayanışmaya katkı sağlamaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

(Fotoğraf:Cem GAYGUSUZ)

Kadıköy çarşıdaki The Wall Saloon & Performance de geliri depremzedelere aktarılmak üzere yardım konserleri serisi başlattı. Konser organizatörleri Erdem Çapar ve Gökhan Tunçişler’in Küçükçiflik Park’ta organize ettiği Kanadalı folk müzisyeni Ben Caplan’ın konseri, deprem nedeniyle iptal edilince, sanatçı Kadıköy’de mini bir konser verdi. Süreyya Operası önünde yapılan sokak konserinden elde edilen gelir Ahbap’a bağışlandı.

Kadıköylü oyuncu Zehra Erkuş ise 26 Şubat Pazar akşamı Kadıköy Leylek Kafe’de sahnelediği tek kişilik oyunu ‘Ester’den elde ettiği tüm geliri, depremzede hayvanlar için Yaşam Hakkına Saygı Derneği’ne bağışladı. 

DEPREMZEDE YARARINA KİLİSEDE KONSER

Arp sanatçısı Zeynep Öykü, bilet geliri depremzedelere bağışlanmak üzere 19 Mart Pazar günü All Saints Moda Kilisesi’nde konser verecek. Barok müziğin usta isimlerinden Öykü, “Barok Arp” isimli projesi ile ülkemizin dört bir yanında ve yurt dışında konserler verdikten sonra şimdi de Shakespeare İngilteresi’nin müziklerine, dönemin arpı ile can verecek.   ‘Rönesans’da Melankoli’ adı verilen konserde sanatçı, İtalyan Rönesansının arpı Arpa Doppia’yı enstrüman olarak kullanacak. 

Usta ses Erol Evgin'in oğlu, müzisyen Murat Evgin de sanat galerisinde depremzedelerle dayanışma konseri verecek. Suadiye’deki Decollage Art Space ve Dormen Akademi ortaklığıyla düzenlenen “Sezen Aksu Şarkıları” başlıklı akustik dinletinin tüm gelir, 1928'de Mustafa Kemal Atatürk'ün desteğiyle kurulan Türkiye Yardım Sevenler Derneği vasıtasıyla depremzedelere aktarılacak.

TİYATRODA DAYANIŞMA KONSERİ

Müzik sahnesinin farklı alanlarından isimler, geliri depremden etkilenen bölgelere aktarılmak üzere gerçekleşecek dayanışma konserinde Moda Sahnesi’nde bir araya gelecek. 9 Mart Perşembe gündüz saatlerinden gece yarısına kadar sürecek etkinlikte, katılımcılar bütçelerine göre farklı kategorilerde bilet alarak destek olabildiği etkinlikte, şehir dışındaki destekçiler için de bir “dayanışma bileti” satışa çıkacak.

 

 

ARŞİV