Dervişan’dan Karaca şarkıları

70’lerde Cem Karaca’nın kurduğu Dervişan, sanatçının vefatının 15. yılında efsane şarkılarıyla yoluna devam ediyor

06 Şubat 2019 - 13:46

Anadolu Rock’ın önemli temsilcilerinden olan, bundan 15 yıl önce 8 Şubat günü yaşamını yitiren Cem Karaca’nın kurmuş olduğu ‘Dervişan’ grubu, usta yorumcunun unutulmaz şarkılarını nesilden nesile taşımaya devam ediyor.

1974 yılında Cem Karaca’nın kurduğu ve uzun süre birlikte çalışıp, albümlere imza attığı Dervişan, bas gitarda Hami Barutçu, davulda Sefa Ulaştır, klavyeli çalgılarda İskender Paydaş ve vokalde Levent Baki’den oluşuyor. 45. Sanat yılını kutlayan grup, Karaca’nın birbirinden eşsiz eserlerini ustalıkla sahneliyor.

İŞÇİ ŞARKILARI…

Dervişan, özellikle 1970’li yıllarda usta sanatçı Cem Karaca ile yapmış oldukları çalışmalarda dikkatleri üzerine toplamayı başarmıştı. Gazi Üniversitesi İİBF, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Araştırma Görevlisi Mehmet Atilla GÜLER’in bir makalesinde yazdığı üzere, 1975 yılı, Dervişan ile işbirliğinin başlaması nedeniyle Cem Karaca’nın müziği için bir dönüm noktasıydı. Bu tarihten itibaren belirtilen ortaklıkla yapılan 20’den fazla çalışmanın tamamı muhalif niteliğe sahipti ve bu çalışmaların önemli bir bölümü de doğrudan işçi sınıfının sorunlarına odaklanmaktaydı. Bu anlamda Cem Karaca’nın müziğinde muhalif tavrın merkezine işçi sınıfının oturmasının, Karaca’nın 1975 yılında Dervişan ile kurduğu işbirliği ile birlikte gerçekleştiği söylenebilir. Cem Karaca-Dervişan ortaklığı Anadolu Pop’u kapsayıp bu müzik türünü aşarak progressive rock ile bütünleşme yönünde bir arayışı da temsil ediyordu. Bu müzikal arayışın yaşandığı dönem aynı zamanda Türkiye’de politik kutuplaşmanın yoğun şekilde yaşandığı bir sürece denk geliyordu. Bu süreçte gerek Cem Karaca ve gerekse de Dervişan üyeleri sol kimlikleriyle öne çıkan ilk isimler olmuşlardır. Dolayısıyla Cem Karaca-Dervişan işbirliği, hem müzikal hem de politik açıdan yeni ve özgün bir deneyimi temsil etmekteydi.


ARŞİV