Dev koleksiyon halka açıldı

Koleksiyoner Mustafa Taviloğlu’nun 52 yıldır topladığı koleksiyonundan oluşan “Bir Koleksiyoner Hikâyesi” sergisi İstanbul'un farklı köşelerinde sanatseverlerle buluşuyor. 903 sanatçıdan toplam 2.412 resim, fotoğraf, heykel, video ve enstalasyonun yer aldığı serginin mekanlarından biri de Kadıköy.

15 Ekim 2024 - 12:03

İşinsanı ve koleksiyoner Mustafa Taviloğlu’nun 1972 yılında büyük bir heyecanla başlattığı, tutku ve özveriyle ile 52 yıldır büyütmeye devam ettiği Taviloğlu Koleksiyonu halka açıldı.  Taviloğlu'nun bağ kurduğu ve özenle seçtiği eserlerle oluşturduğu bu koleksiyon; sanatçılar, dönemler, üsluplar, teknikler ve medyumların çeşitliliği ile dikkat çekiyor. 903 sanatçının 2412 eserini barındıran bu koleksiyon, 15 Aralık’a dek ziyaret edilebilir. “Bir Koleksiyoner Hikâyesi Sergisi” ismiyle sergilenen özel koleksiyondaki 2400’den fazla eser; İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Artİstanbul Feshane, İstanbul Sanat, Müze Gazhane, Likör Fabrikası, Galeri Eyüpsultan ve İş Sanat Kibele Sanat Galerisi gibi İstanbul’un kültür sanat haritasında önemli bir yeri olan 7 mekânda, ücretsiz olarak görülebiliyor. Sergiler,  İş Sanat ana sponsorluğunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İBB Kültür Dairesi Başkanlığı (İBB Kültür), İBB Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı (İBB Miras) ev sahipliğinde, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi,  Altınmarka ve Eyüp Belediyesi’nin katkıları ve Contemporary Istanbul Vakfı iş birliği ile hazırlandı.

“İSKAMBİL KULESİ GİBİ”

Serginin ziyarete açılışı öncesinde 17 Eylül’de Artİstanbul Feshane’de gerçekleştirilen basın buluşmasında konuşan Mustafa Taviloğlu, “Bu koleksiyonun eksiksiz bir şekilde sergilenmesi en büyük arzumdu. Bu sergi, tıpkı iskambil kağıtlarından yapılmış bir kule gibi; tek bir kart dahi eksik olsa, ayakta duramaz, yıkılır.” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da “Mustafa Taviloğlu gibi sanata destek olan, sanatı büyüten, sanatçıyı üretmesi için teşvik eden ve bunu bu kadar tevazu ile taşıyan birinin varlığı çok değerli. Bu kadar tutku, ısrar, arayış olmasaydı, bu sergi bu noktaya gelemezdi. Bu ülkenin böyle koleksiyonerleri var demekten gurur duyuyorum.” diye konuştu.

Contemporary Istanbul Sanat, Kültür ve Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli ise görüşlerini şu sözlerle aktardı: “Koleksiyoner sergilerinin dünyada pek çok önemli örneği var. Bu sergiyi hayata geçirirken, ülkemizin çok iyi koleksiyonerleri ve koleksiyonları olduğunun bilinciyle, bu koleksiyonculara sergilerini açma motivasyonunu kazandırmayı amaçladık. Biz, tüm yıl böyle sergilerin yapıldığı, tüm ülkeye yayıldığı, yurt dışından insanlarda gelmek için heyecan uyandıran, İstanbul ve Türkiye’nin böyle tanınmasını hayal ediyoruz. Bunun yanında genç koleksiyoncuların böyle sergiler açmak için heyecanlanmalarını, başka bir değişle yeni “Mustafa”lar olmasını hayal ediyoruz. Mustafa Taviloğlu ve Taviloğlu Koleksiyonu’nun çeşitli küratörlerle yapılacak sergiler ve temalarla Türkiye’nin dört bir yanına ve yurt dışına yayılmasını ve belki onlarca sergiye evrilmesini sağlamak ana hedeflerimizden biri. Bunun için 2025 yılından itibaren, tıpkı İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile olduğu gibi ülke genelinde ve yurt dışında belediyelerin bu sergileri sahiplenmesine vesile olmayı amaçlıyoruz.”

5 MEKAN 4 TEMA

Taviloğlu Koleksiyon yöneticisi Neslihan Muratbeyoğlu Aktürk ile birlikte koordine edilen, proje tasarım ve yönetimi Ekmel Ertan tarafından yapılan bu önemli serginin küratöryal düzenlemeleri Derya Yücel ve Marcus Graf tarafından yapılırken mekân konsepti ve düzenlemesi mimarlar Murat Tabanlıoğlu ve Emre Arolat tarafından gerçekleştiriliyor. Görsel tasarım Nazlı Ongan (Salon), dijital uygulamalar Daniele Savasta, video içerikleri ve belgesel ise Sıla Ünlü İntepe (Kimbuvideo) tarafından hazırlanıyor. Sosyal medya, tanıtım ve PR çalışmaları September tarafından CIF iş birliği ile yürütülüyor; Selin Süter tarafından danışmanlık hizmeti sağlanıyor. Taviloğlu Koleksiyonu, kronolojik bir özet sunan “Yarım Asırlık Serüven” başlıklı sergi ile İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde ziyaretçilerini ağırlıyor. Koleksiyon ayrıca, “Tanıdığımız İnsanlar” temasıyla Artistİstanbul Feshane ve İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’nde; “Yaşadığımız Şehirler” temasıyla Likör Fabrikası’nda; “İzlediğimiz Manzaralar” temasıyla Haliç Tersane’de ve “Gördüğümüz Renkler” temasıyla da Müze Gazhane’de sergileniyor. Gazhane’deki seçkide, soyut sanatın renkli dünyasını sunan, 20. yüzyıldan günümüze kadar uzanan eserler bulunuyor. Nonfigüratif, dışavurumcu, lekeci, geometrik, lirik ve kavramsal soyut eserlerin bir araya getirildiği bu tema, koleksiyonda gerçeklik ve somut imgeyi aşan soyutlamanın renkli dünyasını izleyiciye sunuyor.

Sergi Müze Gazhane’de (Pazartesi günü hariç)  her gün 09.00-18.00 ve hafta sonu 10.00-18.00 saatleri arasında açık.

 

 

 


ARŞİV