‘Dikkat Yayındayız'

TRT’ye yıllarını veren ekranın tatlı yüzü Neşe Bilginer anılarını ‘Dikkat Yayındayız’ adlı kitabında topladı...

19 Ekim 2011 - 10:47

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu(TRT)’nda radyodan televizyona aralıksız her alanda bini aşkın programa yapımcı olarak imza atan Kadıköylü Neşe Bilginer’in, anılarını kaleme aldığı “Dikkat Yayındayız” adlı kitabı çıktı. Özel yaşamına ilişkin kesitlerle beraber ünlü kişilerle olan program anılarını keyif alarak okuyacağınız kitabıyla ilgili görüştüğümüz Neşe Bilginer radyo ve televizyonculuktaki eski ve yeni teknolojiyi kıyaslarken, genç yayıncılara da kaynak olabilecek nitelikte bir eser hazırlamış. Sokak Kitapları Yayıncılık’tan çıkan kitabın son bölümünde ise Bilginer’in yıllar boyunca birlikte çalıştığı ünlü isimler; Haldun Dormen, Gürer Aykal ve Prof. Dr. Turgay Biçer’in eser ile ilgili yorumları var.

 
YAYINCILIĞA İLGİSİ ÇOCUKLUKTAN BAŞLADI
 
Neşe Bilginer’in yayıncılığa merakı öyle sonradan gelişmemiş. Cumhur Başkanlığı Senfoni Orkestrası üyelerinden olan babası Şekür Ertüzün sayesinde radyoya ilgisi başlamış. Zaten kitabın kapağında da Neşe Bilginer’in daha 5 yaşındayken evlerinin gözbebeği o ihtişamlı radyoyla çekilmiş bir fotoğrafı var. Buzdolabının, televizyonun üstünü dantel örtülerle örtmek gibi eşyalarımıza verdiğimiz değeri ifade eden bazı göstergeler vardır ya, Ertüzün ailesi de radyolarının üstünü dantel işlemeyle örtmüşler o yıllarda. Evin en değerli varlığı küçük Neşe’yi de radyonun önünde fotoğraflamışlar. Siyah-beyaz fotoğraf aslında mobilyasından, gümüş takımlarına, radyosuna, dantel işlemesinden, 5 yaşındaki Neşe Bilginer’in şirin kıyafetine kadar neler neler ifade ediyor… Radyodan babasını dinlemek en büyük heyecanıymış ve zaman zaman sevgili babasıyla radyoya gidermiş. Babasını ve Ayşe Abla’nın Çocuk Saati adlı programını dinlemekten büyük haz alırmış. Ya Suat Taşer’in okuduğu Binbir Gece Masalları… Nasıl unutulur ardında ne emeklerin yattığı ve o dönemin çocuklarına, büyüklerine keyifli anlar yaşatan tüm bu çalışmalar.
Şimdi bırakın radyo dinlemeyi, hem biz büyükler hem çocuklarımız radyonun yüzünü unuttuk desek yeridir.
 
BABASI TRT SINAVINA GİRMESİNİ İSTEMEDİ
 
Yıllar geçmiş, Ankara Hukuk’u kazanmasına rağmen TRT İzmir Radyosu’nun sınavlarına girmek istemiş Neşe Bilginer ancak babası karşı çıkmış baba-kız aynı kurumda gibilerden bir dedikodu çıkar diye. Şekür Bey’in izin vermemesine rağmen radyo aşkı üstün çıkmış ve her şeye rağmen girdiği sınavı kazanmış ve TRT serüveni burada başlamış.
Okul olarak nitelendirdiği ve çok şey borçlu olduğu TRT’ye tam 41 yılını vermiş Neşe Bilginer. Kimi zaman keyifli kimi zaman da stresli anılarla dolu TRT yıllarını özlemle anan Neşe Bilginer emekli olduktan sonra da yayıncıların biraraya geldiği Tüm Radyo Televizyon Çalışanları ve Emeklileri Sosyal Dayanışma Derneği (TRT ÇED) bünyesinde faaliyetler gerçekleştiriyorlar.
“Dikkat Yayındayız”ile ilgili ne yazsak, söylesek az. Genç yayıncılar için bir kaynak, geçmişi anmak isteyenler için derin derin iç çekerek okunacak bir kitap. Keyifli okumalar…
 
 
Mustafa SÜRMELİ
Etiketler; neşe bilginer

ARŞİV