‘’Dünya bir kukla sahnesi…’’

21 Mart Dünya Kukla Günü, Kadıköy’de çeşitli etkinliklere kutlanacak. Bu kapsamda Kadıköy’de bir sergi açılacak, kukla tiyatroları ve atölyeleri yapılacak

13 Mart 2018 - 11:41

Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi, 17– 29 Mart tarihleri arasında kukla sanatçısı Reha Bilgen’in ‘’Dünya Bir Kukla Sahnesi’’ sergisine ev sahipliği yapacak. Toplam 39 tane kuklanın 12 dekorlu sahnede sergileneceği sergide, İsmail Dümbüllü, Şarlo, Kadınlar Günü, Nasreddin Hoca ve Akşehirliler, İzafiyet Teorisi, Bekçi ve Mahalle, Sirtaki, Tiyatro Sahnesi, Laz Balıkçılar, Kıraathane, Rüzgar Gibi Geçti ve İstanbul’dan Bir Kesit adlı sahneleri olacak.

Sergilenecek el kuklası ve ipli kuklaları geleneksel yöntemlerle yaratan Reha Bilgen, sergide İstanbul’dan ve insanların yaşamından bir kesit vermek istediğini söyledi. Bilgen,  ilk insanın dans ve büyü ritüellerinde ortaya çıkan ‘kukla’nın, dünyanın her yerinde büyük küçük herkesi etkileyen önemli figürlerden biri olduğunu belirterek, kukla sanatının Türkiye’ye çok eski tarihlerde Asya’dan girmiş ve kitleleri uzun yıllar etkilemiş olmasına karşın bugün önemini ve işlevini yitirmiş durumda olduğunu anımsattı. Bilgen’, ‘’Bu sergiyle, kuklaların sihirli dünyasını farklı bir konseptle yeniden canlandırmayı amaçlıyoruz.  Serginin en önemli özelliği, yapım aşamasından fotoğraf kareleriyle ve kukla sahnelerinde oluşturulan kompozisyonlarla görsel bir atmosfer yaratılması… Örneğin Şarlo kuklasının sahnesiyle başlayan sergileme, farklı insan manzaralarının kukla figürleriyle gelişecek. Nasreddin Hoca kuklasının “göle maya çalan” figürüyle geleneksele gönderme yaparak soluklanacak, sonra da diğer sahnelerle ve kompozisyonlarıyla sürecek. Ve “Dünya bir Kukla Sahnesi’nin perdesi, orta oyunu üstadı İsmail Dümbüllü kuklası kapatıyor olacak’’ dedi.

KUKLALAR SAHNEYE ÇIKIYOR 

Barış Manço Kültür Merkezi, 18 Mart Pazar günü 13.00 ve 15.00 seanslarında bir de kukla tiyatrosuna sahne olacak. Balon Kukla Tiyatrosu’nun Küçük Kara Balık oyunu, küçük bir  derede yaşayan ama farklı yerleri merak eden, bir gün hayallerini gerçekleştirmek için bu yolculuğa çıkmaya karar veren, yol boyunca birçok maceranın içine girip çıkan Küçük Kara Balık’ın sonunda hayal ettiği açık denizlere ulaşmasının hikayesini anlatıyor.

ÇOCUKLAR KUKLA YAPACAK

Kadıköy Belediyesi Halis Kurtça Çocuk Kültür Merkezi’nde ücretsiz kukla atölyesi yapılacak. Kuklacı-pantomimci Mehmet Erbil’in 24 Mart Cumartesi günü saat 16.00’da yapacağı atölyeye, 6 - 9 yaş arası 25 çocuk katılabilecek. Erbil, ‘’Çocuk gelişiminde önemli yer tutan kuklaları birlikte tasarlıyoruz. Tasarladığımız hayal kahramanlarımızı sahnede nasıl canlandıracağımızın yollarını öğreniyoruz ve var ettiğimiz oyun arkadaşlarımız ile nasıl iletişim kurabileceğimizin yollarını keşfediyoruz. Kuklaların ve oyunun gizemli dünyasında yolculuk etmek çok keyif verici olacak’’ diyor. (Rezervasyon için (0216) 357 28 36)


ARŞİV