Dünyanın en ünlü cazcıları ART 350'de

Dünyaca ünlü caz fotoğrafçısı Susanne Schapowalow, Bağdat Caddesi’ndeki ART 350 Galeri’de, bizi notaların ardındaki müzikle buluşturuyor.

08 Ağustos 2012 - 14:29

Bu yıl 90. yaşını kutlayan dünyanın en ünlü caz fotoğrafçısı Susanne Schapowalow, 2. Dünya Savaşı sonrasında dünyanın yaşadığı en kötü günleri müzikle aşmaya çalışan insanları, fotoğraf karelerine aktardı. Erenköy Art 350 Galeri, bu sanatçıyı ve fotoğraflarını ülkemize getirerek, o günlere kısa bir yolculuğa çıkarıyor.

18 Temmuz’da kapılarını açan Susanne Schapowalow’un “Caz Fotoğrafları Sergisi”, o zamanlarda gerçekleşen hareketin ruhunu karakteristik bir biçimde yansıtıyor. Savaşın geride bıraktıkları henüz tam anlamıyla temizlenmemişken, binlerce insanın yeni bir kültür ve eğlence şekli olarak benimsedikleri caz konserlerine akın etmesinin nedenleri hakkında fikir veriyor.

Aralarında Miles Davis, Billie Holiday, Ella Fitzgerald gibi birçok ünlü müzisyenin bulunduğu fotoğraflarda, sanatçıların kişiliklerine, takıntılarına, hassasiyetlerine, muzip ve ciddi hallerine tanıklık ediyoruz. Schapowalow’un fotoğraflarında görünen; müzisyenin iş hayatının normal seyriyle, ışıltılı ancak bir o kadar da zor bir iş yaptığı gerçeğinin harmanlanmasıyla oluşan özel bir karışım…
Susanne Schapowalow gerek iş gerekse özel hayatında, caz ve klasik müziğin dev isimleriyle hem sahnede hem de kuliste buluşma şansına sahip oldu. Fotoğraflarında caz müziğin olmazsa olmazlarını; tekniği, doğru zamanlamayı, profesyonelliği ve gerilimi bir bütün halinde izleyiciye sundu. Schapowalow, büyük aşkı caz müziğine duyduğu sadakati her daim korudu ve geçmiş döneme ait en özel kareleri bize armağan etti.
Erenköy Divan Pastanesi karşısında buluan ART 350 Sanat Galerisi’nde açılan sergi, 31 Ağustos 2012 tarihine kadar açık kalacak. Sergide, sanatçının bizzat kendisi tarafından çekilen 45 adet fotoğrafı sergileniyor.

ARŞİV