Dünyanın karikatürü Kadıköy'de!

Dünyanın önde gelen yarışmaları arasında gösterilen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'na katılan tüm karikatürler Kadıköy'de sergileniyor.

16 Mart 2012 - 11:15

Karikatürler kimi zaman kahkahalarla güldürür bizi, kimi zaman acı acı gülümsetir. Karikatüristler dünyayı bizlerden daha farklı algılarlar ve bu algılayış da yansır çizgilerine. İyi bir karikatür, kendini unutturmaz. Hele bir de ödülü varsa, bugünden gelecek kuşaklara bir mirastır. Kadıköy, bugünlerde “dünyanın karikatürünü buluşturan” bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Bilindiği gibi Aydın Doğan Vakfı, 1983 yılından bu yana her yıl bir karikatür yarışması düzenliyor. 28'ncisi gerçekleştirilen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’na bu yıl 79 ülkeden 897 karikatürist katıldı. Yarışmada birinciliğe layık görülen İngiliz sanatçı Ross Thomson, “Bu yarışmaya 10 yıldır katılıyorum. Geçen yıllarda farklı dallarda çeşitli ödüller almıştım ama bu ilk 1’inciliğim. Bu karikatürü geçen yıl çizmiştim. Televizyonda, İtalya’ya mülteci olarak gitmeye çalışan Afrikalıları izledim ve neler çektiklerini gördüm. Aklıma ‘zengin- fakir’ ve ‘olan- olmayan’ teması geldi. Artık insanların bu gibi durumlara tepkisizleşmesine de tepki göstermek istedim. Bir sanatçı için yaptığı işin takdir görmesi kadar güzel bir his olamaz” dedi. Yarışmada İsrail’den Ilya Katz 2'nci, Almanya’dan Werner Rollow da 3'üncü oldu. Ralph Steadman (İngiltere-jüri başkanı), Ercan Akyol, Steve Bell (İngiltere), Latif Demirci, Selçuk Demirel, Mohamed Effat Abdel-Azim İsmail (Mısır), Maira Kalman (ABD), Rick Meyerowitz (ABD), Tan Oral ve Hideo Takeda'dan (Japonya) oluşan Seçiciler Kurulu, şu isimleri de başarı ödülüne değer gördü:

·       Nadia Aghabeigi (İran)
·       Sava Babic (Sırbistan)
·       Razvan Tenie Bradean (Romanya)
·       Jerzy Gluszek (Polonya)
·       Josef Gruspier (Slovakya)
·       Moacir Knorr Gutierres (Brezilya)
·       Viktor Kudin (Ukrayna)
·       Pol Leurs (Lüksemburg)
·       Angel Ramiro Zapata Mora (Kolombiya)
·       Nikola Listes (Hırvatistan)
·       Oton Anton Reisinger (Hırvatistan)
·       Reiner Schwalme (Almanya).
 
‘KARİKATÜRİSTLER HAPİSTE’
 
Ödül kazananları tebrik eden Aydın Doğan Vakfı Kurucusu ve Onursal Başkanı Aydın Doğan, “Kimbilir bizi dünyanın ahvali konusunda ne kadar düşündürecekler, ne kadar güldürecekler...” dedi. Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da karikatürün en kısa yoldan dünya sorunlarını, siyasetten sanata uzun bir çizgide bize ileten bir sanat olduğunu vurgulayarak, “Çeviriye gereksinim duyulmadan, her seyredenin anlayacağı mesajlar içerir. Bundan dolayıdır ki, karikatürcüler de açılan ceza davalarıyla uğraşmışlardır. Halen bazı ülkelerde hiç de azımsanmayacak sayıda karikatürcü çeşitli cezalara çarptırılıyor” diye konuştu.
 
KARİKATÜR OSCARLARI...
 
Düzenlendiği yıllar içinde 136 ülkeden 7 bin 668 sanatçının, yaklaşık 65 bin eserle katıldığı Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması, şiddet ve ayrımcılığın küresel istikrarı tehdit ettiği modern dünyada, hoşgörünün her zamankinden daha çok önem kazandığı, karikatürün de hoşgörü ve sağduyuya dayalı olduğu, farklı düşünce ve inançlara açık bir toplumun yapıtaşlarından biri olduğu düşüncesinden hareket edilerek düzenleniyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinden yüzlerce saygın karikatüristin katıldığı yarışmanın seçiciler kurulu da dünyanın en önemli karikatür ustalarından oluşuyor. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması uzun ve yorucu bir süreç içerisinde gerçekleştiriliyor. Yarışma sürecinin başlamasıyla birlikte Gana'dan, Finlandiya'ya, Amerika'dan Filipinler'e dek yüze yakın ülkeden karikatürler yağıyor. Gelen binlerce eser önseçiciler kurulu tarafından bir elemeye tabi tutulduktan sonra, Haziran ayında Seçiciler Kurulu ödül verilecek karikatürleri seçmek üzere toplanıyor. Adolf Born, Steve Brodner, Fontanarrosa, Brad Holland, Anita Kunz, Mordillo, Jean Plantu, Quino, Jüng Spahr, Ralph Steadman, Tignous, Roland Topor, Georges Wolinski gibi dünyanın ve Türkiye'nin önde gelen karikatür ustalarından oluşan bu kurul, titiz bir elemenin ardından ödüle değer bulunan 15 eseri seçiyor. Birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödüllerinin yanı sıra 12 sanatçıya da başarı ödülü veriliyor. Seçiciler Kurulu'na sunulan diğer karikatür ise hem sergilenmeye hem albüme girmeye hak kazanmış oluyor. Yarışmada ödül kazanan karikatüristler ödüllerini kasım ayında düzenlenen görkemli bir tören ile alıyorlar.
 
KARİKATÜR SERGİLERİ DÜNYAYI GEZİYOR
 
Yarışmaya katılan eserler düzenlenen sergilerle halka ulaştırılıyor. Bugüne dek Erzurum'dan Gümüşhane'ye, Edirne'den Antalya'ya Türkiye'nin dört bir yanında sergiler açıldı. Ankara'da açılan Aydın Doğan Kültür ve Sanat Galerisi de bu sergilere ev sahipliği yapan mekânlar arasında yer aldı. Sergiler yalnızca yurt içinde değil, yurt dışında da gerçekleştiriliyor. Vakfın, Moldova Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Japonya, Yunanistan, Pakistan, Romanya , Brüksel ve Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleştirdiği sergiler büyük ilgi çekti. Bu özelliğiyle bir kültür köprüsü niteliği taşıyan yarışma, çizerler aracılığıyla ulusları da birbirine yakınlaştırıyor.
 
KARİKATÜRLERİN SERGİSİ CKM'DE
 
Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’na katılan eserlerin sergilendiği duraklardan biri de Kadıköy. Birbirinden ilginç karikatürlerden oluşan sergi, bugünlerde Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi'nde sanatseverleri ağırlıyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle “çizgilerle kadın” karikatürlerinin de sanatseverlerin beğenisine sunulduğu sergiyi, 25 Mart'a dek ziyaret edebilirsiniz.
Ancak bu sergiyi izleme fırsatı bulamayan okurlarımız için sayfamıza birkaç örnek aldık. Keyifli izlemeler...
 
Başvuru koşulları
 
29. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması katılım koşulları da açıklandı. Tüm ülkelerin profesyonel ve amatör karikatüristlerine açık olan yarışma serbest konulu. Yarışmaya katılacak kişilerin eserlerini ve katılım formunu göndermesi yeterli. Yarışmaya son başvuru tarihi 1 Mayıs 2012. Uluslar arası üyelerden oluşan Seçiciler Kurulu, Haziran 2012’de toplanacak. Ödül töreni de Ekim 2012’de İstanbul’da yapılacak.
 
ÖDÜLLER
 
·       Birinci : 8 000 ABD Doları ve Aydın Doğan Vakfı Birincilik Ödülü
·       İkinci: 5 000 ABD Doları ve Aydın Doğan Vakfı İkincilik Ödülü
·       Üçüncü: 3 500 ABD Doları ve Aydın Doğan Vakfı Üçüncülük Ödülü
·       Başarı Ödülü: 500 ABD Doları ve Aydın Doğan Vakfı Başarı Ödülü
Detaylar için  www.aydindoganvakfi.org.tr
 
 
Derleyen: Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Ulaş YILMAZ

ARŞİV