“Dünyaya göklerden bakan kız- MADELET”

 Türkiye’nin ilk kadın havacılarından Madelet Grabbe’nin hayatı ikinci kez kitap oldu

01 Şubat 2022 - 14:59

Cumhuriyet kadını, havacı Madelet Grabbe Başusta’nın hayatı ikinci kez kitap oldu. Madalet hanımın, tv prodüktörü ve yönetmeni eşi Hüseyin Başusta onun hayatını ölümsüzleştirmek için bir kitap daha yazdı. Daha önce “Madelet- Bulutlara Dokunmak” adlı bir kitap yayınlayan Başusta, şimdi de “Dünyaya göklerden bakan kız- MADELET” isimli biyografi romanını kaleme aldı. 

“Hayatımdaki en büyük devrim Madelet’le evlenmektir” diyen Hüseyin beyle birlikte sosyal projeler üretmeye ve topluma hizmet etmeye devam eden Madalet hanımın sıradışı yaşamından izler paylaşıyoruz:

  • ABİLERİ OLMAZ DEDİ, OLDU

Üç erkek çocuğun olduğu bir ailenin tek kızı olan Madelet, abilerinin Türk Hava Kurumu’nun İnönü Havacılık kampına gidip gelmesiyle havacılığa ilgi duymaya başladı. Ama abileri ona daha 13 yaşındayken ‘sen kızsın anlamazsın bu işlerden’ dediler. Bunun üzerine daha da hırslandı. Sonra hem uçmayı başardı hem de dünyanın sayılı iş kadınları arasında yer aldı. Göklerin kızı Sabiha Gökçen döneminde Türk Hava Kurumu’nda öğrenim gördü. 

  • JET PİLOTU DİLEKÇESİ

        1955’te kadınların da jet pilotu olabilmesi için Millî Savunma Bakanlığı’na dilekçe verdi. Dilekçesi kabul edildi. O yıl 8 genç kadın İzmir Güzelyalı’daki Hava Harp Okulu’na kabul edildiler. Ancak Madelet hanım o sırada hastalandı ve çok istediği halde jet pilotu olamadı. Türk Hava Kurumu Bayan Paraşüt Milli Takımı’nda yıllarca görev yaptı. Birçok ülkede yapılan hava gösterilerinde Türkiye’yi başarıyla temsil etti.

  • ANITKABİR ÜSTÜNDE

   Atatürk’ün naaşının 10 Kasım 1953 günü Etnografya Müzesi’nden Anıtkabir’e taşınması sırasında, gökyüzünde Türk Hava Kurumu’nun dokuz uçakla yaptığı saygı uçuşu sırasında, bu olağanüstü günü gökyüzünden başka bir boyuttan izleyen 18 havacıdan biri oldu. Genç bir paraşütçü adayı olarak o günkü heyecanını hayatı boyunca hiç unutmadı. 

  • ALMANYA’DAN MADALYA

 Hayatının bir döneminde Almanya’nın Bremen şehrinde yaşayan Madelet hanım, Almanya’nın önemli inşaat firmalarından birinin kurucu ortaklarından biri oldu. 1999 yılında Almanya’dan yılın iş kadını seçildi. Almanya’da yaşarken Türkiye’den hiç kopmadı. 1975 yılında Alman ve Türk kadınlardan oluşan “Bremen Türk Alman Kadınlar Birliği” adlı derneği kurdu. Böylece 1963 yılından sonra Almanya’ya gitmeye başlayan Türk işçilerinin ve eşlerinin iki toplum arasındaki entegrasyonu için gayret gösterdi. Yaptığı maddi ve manevi çabaları takdirle karşılandı ve 2001 yılında Almanya tarafından Liyakat Madalyası ile ödüllendirildi. 

  • BREMEN MIZIKACILARI YETİMHANESİ

Madelet hanım, 1999 yılında yaşanan büyük depremi duyar duymaz hemen ülkesine koştu. Çok önemli yardımlar ve çalışmalar yaptıktan sonra, deprem sırasında yetim kalan çocuklara yardımcı olmak amacıyla, Bremen Türk Alman Kadınlar Derneği ile birlikte büyük bir yardım kampanyası düzenleyerek Adapazarı’nda toplu konut olanı olarak ayrılan Karaman Köyünde Bremen Mızıkacıları Yetimhane ve Kreşini yaptırdı


ARŞİV