Dünyayı savaşlar değil SANAT kurtaracak!

15 Nisan’ı “Dünya Sanat Günü” olarak kabul eden UNESCO, Kadiköy Belediyesi’yle elele vererek hafta boyunca Bağdat Caddesi’nde yüzlerce etkinliğe imza atacak.

11 Nisan 2013 - 12:56

Semra ÇELEBİ
 
Meksika’nın Guadalajara kentinde 3-7 Nisan 2011 tarihlerinde yapılan UNESCO AIAP 17. Dünya Sanat Dernekleri Genel Kurulu’nda Türkiye’yi temsil eden UNESCO AIAP Türkiye Milli Komitesi Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği’nin girişimiyle, ünlü İtalyan Sanatçı Leonardo Da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan, “Dünya Sanat Günü” ilan edilmişti. Türkiye Delegasyonu’nu temsil eden UNESCO AIAP UPSD Başkanı ressam Bedri Baykam’ın Türkiye adına sunduğu önerisiyle gündeme gelen bu karar, dört yılda bir toplanan Dünya Genel Kurulu’nun 2011 buluşmasına damgasını vurmuştu. Bedri Baykam, Genel Kurul’a sunumunu yaparken, özellikle Leonardo’nun disiplinler arası geçiş kabiliyeti ve yorulmaz yaratıcılığı üzerinde durmuştu. “Dünya Sanat Günü”nü belirlemenin sanat ekonomisi ve piyasasını canlandırmanın yanı sıra, dünyaya ve yeni kuşaklara sanat bilinci ve sanata saygıyı getireceğini savunan UPSD’nin önerisi alkışlar ve oybirliğiyle kabul edilerek yürürlüğe girmişti.
Dünya Sanat Günü’nün geçen yıl gerçekleşen ilk kutlamaları başta Meksika, Türkiye, Slovakya, İsveç olmak üzere bir çok ülkede yapıldı. Vitrin sergileri, paneller, konserler ve Nişantaşı-Abdi İpekçi Caddesi’nde kurulan kitap ve müze standlarıyla yaşanan bu ilk kutlama yılı son derece başarılı geçti.
 
BAĞDAT CADDESİ’NDE SANAT STANTLARI
15 Nisan Dünya Sanat Günü 2013 yılı kutlamaları Kadıköy Belediyesi’nin katkılarıyla Kadıköy Bağdat Caddesi’nde 14 Nisan Pazar günü açılış töreni yapılarak başlayacak. Saat 13.30’da Şaşkınbakkal Kazım Kulan Çarşısı önünde kurulacak sahnede UNESCO AIAP UPSD Başkanı Bedri Baykam’ın ve Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün açılış konuşmaları ile başlayacak program ünlü müzik grubu Bulutsuzluk Özlemi’nin vereceği konserle devam edecek. Bağdat Caddesi’nin farklı yerlerinde, Dünya Sanat Günü logolu balonlar dağıtılacak açılış günü bir bayram havası içinde kutlanacak. Şaşkınbakkal ve Erenköy Camii arasında önemli yayınevleri, sanat kurumları, müzeler ve vakıfların katkısıyla 30 adet stand kurularak sanat kitapları ve sanat kurumlarının tasarım mağzalarının ürünlerinin satışı gerçekleştirilecek. Bunlar arasında İstanbul Modern, İKSV, İstanbul Arkeoloji Müzeleri TURSAB, Istanbul Oyuncak Müzesi, Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı, Milenyum Kitabevi, Litaratür Yayıncılık, Boyut Yayıncılık, Patika Yayıncılık, Robinson Yayınevi, Sabancı Müzesi, Piramid Sanat, ARGEPA (Esil) Kırtasiye, Iş Bankası Yayınları ve Yapı Kredi Yayınları bulunuyor.
 
CADDE’NİN VİTRİNLERİ GALERİYE DÖNÜŞÜYOR
Sanatı galerilere hapsetmektense sokaklara çıkarıp halkla buluşturmayı hedefleyen Vitrin Sergileri kapsamında ünlü sanatçıların seçkin yapıtları Şaşkınbakkal ile Erenköy Camii arasındaki mağazaların vitrinlerinde sergilenecek. 10 Nisan - 23 Nisan tarihleri arasında devam edecek Bağdat Caddesi Vitrin Sergileri’nde 22 sanatçının eserleri 22 farklı mağazanın vitrininde sergilenecek. Sadece sergiler değil konser ve paneller de yapılacak. 15 Nisan Pazartesi akşamı Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi’nde Jülide Gündüz, Göknil Genç ve Müge Hendekli’den oluşan Trionando’nun Dünya Sanat Günü konseri olacak. Konser saat 20.00’de başlayacak. Ayrıca Dünya Sanat Günü kutlamaları kapsamında Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde 18 Nisan Perşembe günü “Sanatın Ağırlığını Taşımak” konulu panel yapılacak. Saat 15.00’te başlayacak panele Bedri Baykam, Prof. Tülin Onat ve Prof. Nilüfer Ergin katılacak. 
  
CADDE’DEKİ VİTRİN SERGİLERİ
Polo Garage - Tijen Şikar
İpekyol - Şeli Benhabib
Swarovski - Deniz Bayav
Erenköy Network & Que - Hüseyin Rüstemoğlu
Galatasaray Store - Hafize Elibollarb Ortaç
Asli Butik - Basri Erdem
Optipol (Polooptik) - Betül Çakıcı
Camper Erenköy - Özlem Üner
Mendos (Çiçek İç Giyim) - Zeynep Özdemir
Trendy Optik - Başak Avcı
Tefal - Özlem Erenus
Derviş Bağzıbağlı - Ayfer Tutkan
Tekin Acar - Can Göknil
Chakra - Fügen Leman
Beyaz Butik - Ceylan Mutlu
Wildlife - Ayşe Hinnenkopf
Garibaldi - Mustafa Albayrak
Sony Center Şaşkınbakkal - Pınar Selimoğlu
Boyner    - Aslı Özok
Derimod - Bahri Genç
Kemal Tanca - Vural Yıldırım
Nezih Kitap Kırtasiye - İdris Kurt
 

ARŞİV