Dört Duvardan 'Kıyıya Vuran Dalgalar'

8'i tutuklu 9 kişinin kaleminden çıkan öykülerden oluşan ‘Kıyıya Vuran Dalgalar’ kitabı Notabene Yayınları'ndan çıktı.

23 Mayıs 2012 - 14:44
“Kıyıya Vuran Dalgalar”, alışılageldik öykü kitaplarından biraz farklı. Yazarlarının büyük çoğunluğunun cezaevinde oluşu, kitabı daha farklı bir gözle okumamızı sağlıyor. Kitabı oluşturan öykülerin dokuz yazarından sadece biri dışarıda. O da daha önce, -diğerleri gibi- siyasi nedenlerle on yıl hapiste kalmış. “İçeriden” hayata bakış, belki her zaman merak konusu. Ancak öyküler, hayatın kıyısından değil, tam içinden yazılmış. Kıyıya Vuran Dalgalar kitabının gerisinde dört buçuk yıldır hapishane duvarlarını sabırla döven kolektif bir emek var. Daha önce “Dışarıdan İçeriye Kitap Kampanyası” ile adını duyuran Dışarda Deli Dalgalar İnisiyatifi, dışarıdan içeriye bir köprü olma amacıyla kurulmuş. Ya siyasi tutukluları dışarı alma ya da onları alıncaya kadar her vesileyle içeri girme, bu gönüllü çalışmasının temel felsefesini oluşturuyor. Bir öykü kitabı çıkarmak da, bu “içeri girmenin” ve onları dışarı çıkarmanın bir biçimi olarak düşünülmüş.
İçerideki öykücülere, aynı zamanda Dışarda Deli Dalgalar gönüllüleri olan fotoğraf sanatçıları Seda Öz, Paşa İmrek ve Murat Yazar'ın  çektikleri üçer fotoğraf gönderilerek, onlardan bu fotoğraflardan seçecekleri birinin öyküsünü yazmaları istenmiş. Yani fotoğraflar dışarıdan–hayattan-, öyküler içeriden… Artık herkesin malumu olan çileli bir haberleşme macerası ile öyküler gide gele sonunda bir dosya oluşmuş.
İnsanların olduğu gibi, öykülerin de dört duvarın dışına çıkarılmasının hiç de kolay olmadığını tahmin etmek zor değil. “Meryem'in Oyuncakları”, “Leylak Sokak”, “Kırmızı Şapkalı Kadın”, “Kar Yangını”, “Eltiler”, “Bir Dilim Güneş”, “Herkes Gitmişti” ve diğerleri böyle çıkmış gün yüzüne.
“Kıyıya Vuran Dalgalar”da hepsi en az 10 yılını cezaevinde geçirmiş ve geçirmekte olan Dilek Öz, Sami Özbil, Murat Saat, Edip Yalçınkaya, Naif Bal, Diyadin Turhan, Nibel Genç, Mustafa Ağcakaya ve şu an dışarıda olan Sibel Öz’ün birbirinden değerli öyküleri bulunuyor. Aynı zamanda kitabın yayıma hazırlanmasında büyük emeği olan Sibel Öz’ün okura bir mesajı var: “Bu kitap, aramızdaki duvarları yıkmamız için bir araç. Okumakla kalmayıp, aldığınız bu kitabı cezaevindeki kişilere gönderirseniz, onların yalnız olmadıklarını göstermiş olursunuz.”
Notabene Yayınları’ndan çıkan ve tüm kitapçılarda bulunan “Kıyıya Vuran Dalgalar”ın ilk imza günü Kadıköy Khalkedon Kitapevi’nde 2 Haziran Cumartesi saat 15.00’te olacak. Yazarları cezaevinde bulunan kitabı, Murathan Mungan imzalayacak. Mungan’ın okurlarından tek ricası, kendi kitaplarını değil “Kıyıya Vuran Dalgalar”ı alıp imzalatmaları!
 

Semra ÇELEBİ

ARŞİV