DT oyunları artık Kadıköy'de!

Kadıköylü tiyatroseverler bundan böyle Devlet Tiyatroları oyunlarını ilçelerinde izleme imkânı bulacaklar. Zira Kadıköy Belediyesi, Caddebostan ve Kozyatağı’ndaki sahnelerini DT’ye açıyor. Ayrıntıları İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürü Zafer Kayaokay ile konuştuk

02 Ekim 2015 - 11:41

Gökçe UYGUN
Kadıköylü tiyatroseverler, yıllardır eksikliğini hissettiği bir şeye, Devlet Tiyatroları’nın oyunlarına kavuşuyor…  1 Ekim’de perdelerini açan DT, oyunlarını artık Kadıköy Belediyesi’ne ait Caddebostan Kültüt Merkezi ve Kozyatağı Kültür Merkezi salonlarında da sahneleyebilecek. Yani bundan böyle Kadıköylü seyirciler DT oyunlarını her ayın ilk haftası CKM’de, son haftası da KKM’de izleyebilecek.
Yeni sezonun detaylarını İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürü Zafer Kayaokay’a sorduk.

• Devlet Tiyatroları 1946’da kurulan, Cumhuriyet’in en köklü kurumlarından bir tanesi. Genel bir değerlendirme yapacak olursanız; yeni sezonda izleyicileri ne gibi yenilikler bekliyor?
DT, seyircisine Türk Tiyatro Edebiyatını tanıtırken Dünya Tiyatro Tarihi Edebiyatından da örnekler sunarak bir anlamda evrenseli yakalamaya çalışır. Yerli ve yabancı yeni oyunların peşine düşmek seyircimizi gerek yerli yazarlarımızla gerekse yabancı yazarlarla tanıştırmak olmazsa olmazlarımızdandır.
Ekim ayı itibariyle en büyük yenilik; İstanbul Devlet Tiyatrosunun çalışmalarını Anadolu yakasında yerleşik olarak seyirciyle buluşturmak. Yenilikler Kadıköy’le sınırlı kalmayarak Beylikdüzü, Bahçelievler, Bakırköy ile sürecek. İstanbul’da koltuk sayısı ikiye katlanacak.

• DT’nin, İstanbul’da 12 sahnesi var.  Daha doğrusu Caddebostan Kültür Merkezi (CKM) ve Kozyatağı Kültür Merkezi’nin (KKM) eklenmesiyle birlikte 12 oldu. CKM ve KKM’yi sahneleriniz arasına almaya nasıl karar verdiniz?  
İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun en büyük sıkıntılarından bir tanesi Anadolu Yakasında yerleşik düzende periyodik perde açamamasıydı. Bizler çözüm ararken Kadıköy Belediyesi’nin görüşme teklifini aldık ve belki de İstanbul’da son yılların en doğru işini başlatmış olduk.
DT, hizmet alanını genişletebildiği sürece vardır. Daha da önemlisi bu anlayışın içinde başı çekmek ve ardımıza bütün amatör ve özel tiyatroları katabilmek. Şimdi birileri Kadıköy’de var olmamızı haksız rekabet olarak değerlendiriyor. Bu düşüncelerinde de haklı olabilirler. Ancak geleneği yerleştirebilmek için bir hastane gibi, bir eczane gibi ya da bir okul gibi bu hizmeti her akşam aynı saatte Türk insanının kolaylıkla soluklanacağı, kendini yenileyeceği yerli ve yabancı, klasik ve modern oyunlarla insanımızı bir araya getirmek gerekli. Kaldı ki bu geleneği yerleştirmek ayda bir hafta da olsa Kadıköy’e yeni bir renk, yeni bir nefes getirecektir. İnanıyorum ki bu gün bu bölgede ülkemizin çeşitli kentlerinden okumaya gelmiş yüzlerce öğrenci var. Onların da sanatla buluşmak hiç de lüks olmayan Devlet Tiyatroları’yla tanışmak gibi bir talepleri olmasından daha doğal bir şey olamaz.

• Kadıköylü tiyatroseverlerin en büyük sıkıntılarından biri de tam olarak buydu; ilçede DT sahnesinin olmaması. En yakın sahne Üsküdar’daydı. Bu sezon bu eksiklik giderilmiş olacak değil mi?
Elimizde ya da kulaklarımızda yüzlerce, binlerce Devlet Tiyatrolarının Anadolu Yakasında olması için (özellikle de Kadıköy) dilekçe ve telefon konuşması var. İnanınız ki biz Kadıköy’de olmayı çok istedik. Ancak tiyatro seyircileri bu yapılanmayı bizden daha çok arzu ettiler ve istediler.
Sizin de andığınız gibi sıkıntı sadece Kadıköylülerin değil asıl bizim sıkıntımızdır.  Üsküdar’da bulunan sahnelerimiz daha çok stüdyo tipi modern oyunların bir anlamda da denemelerin yapısına uygun. Oysaki tiyatro izleyicisinin Dünya Klasiklerini, büyük prodüksiyonları görmek hakkı da var. Burada ki asıl mesele özel/amatör tiyatrolarının ekonomik ya da sayısal değerlerle yapamadığı büyük proje ve prodüksiyonları seyirciyle buluşturmak…
Bu proje; tiyatroya gönül vermiş tiyatro misyonerlerinin önlerini açmakla kalmayıp, bu iki salona giren seyircinin o tiyatronun reklamlarını görmesi için, o tiyatronun biletlerinin satılması için, kısacası bu tiyatronun yaşaması için bir vesile olacaktır. Göreceksiniz ki özel tiyatroların da, amatör tiyatroların da seyirci sayılarında ciddi bir artış olacaktır.

• DT’nin ilk kez Kadıköy’e geliyor oluşunun şerefine, sürpriz etkinlik gibi bir şeyler düşünüyor musunuz?
Aslında bir yanlışı düzeltelim; Devlet Tiyatroları Kadıköy’e ilk defa gelmiyor. Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde ve başka salonlarda da az ve kısa da olsa Kadıköy’le buluştuk. Şu andaki fark; bu meseleyi yıllık bir periyotla düşünerek sürekli hale getirmek. Ama gönül ister ki en kısa zamanda bize ait, rekabet ortamı doğurmadan, kalıcı bir tiyatro binasında sanatımızı icra etmek.
Evet, geliyor oluşumuzun şerefine oyunlar oynamayı düşünüyoruz (gülüyor)! Şaka bir yana şiir geceleri, edebiyat geceleri, tiyatroyla ilgili akla ne geliyorsa Kadıköy’de sürprizler gerçekleşecektir.

• ‘Kadıköy izleyicisi’nin tiyatroya ilgisi hakkındaki gözlemleriniz neler? Kadıköylü seyircilere bir mesajınız var mı?
Kadıköy’de oluşmuş bir tiyatro geleneği var zaten. Biz bu geleneğin daha kalıcı ve yerleşik olması için katkı sağlayacağız.
Mesajım şu; apartmanlarındaki, sokaklarındaki, mahallelerindeki tiyatroya gitme şansı olmayan ya da bir biçimde tiyatroya uzak kalmış çocuklara ve gençlere tiyatro biletlerini hediye olarak alsınlar…

• Kadıköylüler bu sezon tüm DT oyunlarını ilçede izleme imkânı bulabilecekler mi?
Tüm oyunlarımızın Kadıköy’deki bütün sahnelerde oynamasını yürekten isterim. Bu kararları teknik insanlarla, oyunların yönetmenleriyle olanaklar dâhilinde alıyoruz.

 

ARŞİV