Dünya Kadınlar Festivali, Müze Gazhane’de

WOW Dünya Kadınlar Festivali, İstanbul’un kültür mirası ve yeni yaşam alanı Müze Gazhane’de 19-20 Mart tarihlerinde gerçekleşecek

18 Mart 2022 - 12:21

Kadınları ve kız çocuklarını destekleyerek, onların karşılaştıkları güçlükleri ve daha eşit bir dünya için getirdikleri çözümleri görünür kılan WOW Dünya Kadınlar Festivali, WOW - Dünya Kadınlar Vakfı ve British Council ortaklığında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi desteği ile İstanbul’da ilk defa fiziksel katılıma açık olacak. Bugüne kadar altı kıtada, 30’dan fazla şehirde üç milyondan fazla kişiye ulaşan WOW Dünya Kadınlar Festivali, İstanbul’un kültür mirası ve yeni yaşam alanı Müze Gazhane’de 19-20 Mart tarihlerinde gerçekleşecek.

Kültür ve sanat alanını, yeni diyaloglar ve iş birlikleri yaratmak için sivil toplumla buluşturan festival; müzik, performans, sohbetler ve atölyeler yoluyla farklı alanlardan karşılaşmalara fırsat vererek, kadınların hikâyelerini ve seslerini paylaşan bir platform sunmaya hazırlanıyor.

“5 HARFLİ SESLER”

Festival, WOW Vakfı Kurucu Direktörü Jude Kelly ile gazeteci ve yazar Zeynep Miraç’ın bir araya geleceği '#Birlikteyiz' başlıklı Açılış Paneli'yle başlayacak. Panelde; pandemi, çatışma, göç, iklim değişikliği ve yoksullukla yaşamaya devam eden dünyada dayanışmanın kadınlar için ne anlam ifade ettiği ve sanatın kadınların eşitlik isteklerini nasıl görünür kıldığı konuşulacak.

Kürasyonunu bağımsız medya kuruluşu 5Harfliler’in üstlendiği ‘5Harfli Sesler’ bölümünde 5Harfli yazarlar “hepinizi feminist sesleri paylaşıp çoğaltmaya bekliyoruz” çağrısı ile 5Harfli okurlarla buluşacak. Farklı deneyimlere sahip kadınlar için kendi hikayelerini anlatabilecekleri bir açık sahne olarak kurgulanan WOW Büyük Fikirler bölümü, yazar Şebnem İşigüzel ve oyuncu Tamar Çıtak’ın performatif okumasının yanı sıra, Hayata Sarıl Lokantası’ndan Ayşe Tükrükçü ve Avukat Aslı Karataş’ı ağırlayacak.

WOW İstanbul’un katılımcılı bölümü olan Atölye Çalışmaları, bu sene de şehirde sürdürdükleri farklı çalışmalar ile alanlarında öne çıkan sivil toplum kuruluşlarını festival izleyicisi ile buluşturacak. Ayrıca festivale çocukları ile gelen katılımcıların çocukları için de İBB Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından atölyeler düzenlenecek.

“BENİM ŞEHRİM BENİM SESİM”

Müzik, WOW İstanbul’un önemli bir bileşeni. Beatsbygirlz Türkiye’den Beril Sarıaltun ile Birleşik Krallık’tan müzisyen ve müzik eğitimcisi Mandy Wigby liderliğinde gerçekleşen #KültürdeKadınGücü ‘Benim Şehrim, Benim Sesim’ programından kadın müzisyenlerin konserleri, WOW Sesler kapsamında izlenebilecek. Elif Cemal ve EFG Londra Jazz Festivali’nden Pelin Opçin küratörlüğünde, Birleşik Krallık ve Türkiye’den müzisyenlerle hayata geçirilen WOW İstanbul Kolektif ise festivalin ilk gününde seyirciyle buluşacak. 

CAZCI KADINLARDAN “KOLEKTİF” KONSER

WOW İstanbul Kolektif, iki genç ve dinamik besteci ve icracı tarafından bir araya getirildi. Kendine has vokal tavrı ve ses rengiyle Türkiye'deki caz vokaline yepyeni bir soluk getiren ve son zamanlardaki üretimleriyle cazın sınırlarını oldukça genişleten şarkıcı, şarkı yazarı, tasarımcı ve multidisipliner sanatçı Deniz Taşar ile Londra caz sahnesinin yükselen müzisyenlerinden Nijerya asıllı saksofoncu, besteci ve eğitmen Camilla George birlikte çalışarak, kadınlardan oluşan bu güçlü topluluğu oluşturdu. Flo Moore, Meriç Dönük, Romarna Campbell, Sarah Tandy ve Yasemin Özler; İstanbul'dan Elif Cemal ve Londra'dan Pelin Opçin tarafından koordine edilen WOW İstanbul Kolektif’te yer alan diğer müzisyenler.

Deniz Taşar ve Camilla George'un kendi parçalarının yanı sıra sürpriz bazı düzenlemelerin de yer alacağı konser, 19 Mart Cumartesi günü saat 17.30'da Müze Gazhane'de. Etkinliğin ücretsiz olduğunu belirtelim.

Katılımcılar, 2021 Birleşik Krallık WOW Festivali’nde sahne alan dünyanın en heyecan verici bazı kadın sanatçılarının özel olarak çekilmiş müzik performanslarından oluşan Birleşik Krallık WOW Sesler’i izleme fırsatı da yakalayacak.

HAYATA SARIL LOKANTASI FESTİVALDE

Festival boyunca açık olacak, WOW İstanbul’un kapsayıcılığı ve çeşitliliğini yansıtan Sivil Alan bölümüne festival daveti ile dahil olacak sivil toplum kuruluşları yer alacakları stantlarda hem ürünlerini paylaşabilecek hem de aktivitelerini tanıtabilecekler. WOW Festivali’nin Birlikte Yemek bölümünü yürütecek olan Hayata Sarıl Lokantası ve Birlikte Hareket bölümünde katılımcılara bisikletli bir hayatı tanıtacak Zincir Kıran Kadınlar, Sivil Alan katılımcılarından sadece birkaçı. Ayrıca, Gazhane Çevre Gönüllüleri de festival süresince ‘Gazhane’yi Arşınlayarak Tanıyoruz’ turlarını festival izleyicileri ile paylaşacak.

WOW İstanbul Festivali’nin İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları iş birliğiyle düzenlenen Kapanış Paneli, kültür-sanat alanının eşitlikçi bir yaklaşımla nasıl yeniden kurgulanabileceğine odaklanacak. Gazeteci Duygu Demirdağ moderatörlüğündeki panel, Birleşik Krallık’tan Vick Bain, Türkiye’den Prof. Dr. Itır Erhart ve Oyuncular Sendikası’ndan Ece Dizdar’ı ağırlayacak.

Pozitif organizasyonuyla gerçekleşen WOW İstanbul Festivali, Erişilebilir Her Şey danışmanlığında herkes için daha kapsayıcı olma hedefini de sürdürüyor. Festival boyunca, simultane Türkçe işaret dili çevirisi ve simultane Türkçe, İngilizce sesli çeviri yapılacak. 

Ayrıntılı bilgi ve program için: https://www.wowistanbul.org/

 

 

 


ARŞİV