Edebiyatçılar yarışıyor

Edebiyatın pek çok dalını içeren yarışmalardan bir seçki...

24 Aralık 2024 - 15:40
  • Ayrıkotu Kitap Yayınları, yolun başındaki polisiye yazar adaylarının sesini duymak ve duyurmak için bir yarışma düzenliyor. Proje Koordinatörlüğünü Yasemin Seven Erangin, Ülkü Yağmur ve Aliye Düzgün Çadırcı’nın yaptığı öykü yarışmasının seçici kurulunda Ayşe Erbulak, Sevil Atasoy, Adnan Gerger, Aşkın Zengin Akkuş ve Melih Günaydın bulunuyor. 18 yaşını dolduran herkese açık olan Karanlık Öyküler Polisiye Öykü Yarışması’na katılmak isteyenler öykülerini [email protected]  e-posta  adresine gönderebilirler. Yarışmada 1.,2. ve 3. olmaya hak kazananların yanı sıra 1 adet mansiyon ödülünün de sahipleri belirlenecek. Jüri tarafından yayınlanmaya değer görülen tüm öyküler yarışmayla aynı ismi taşıyan bir seçkide toplanacak. Seçkiye girmeye hak kazanan eserlerden oluşan kitap, Ayrıkotu Kitap Yayınları tarafından basılacak. 16 Aralık 2024 tarihi itibariyle başvuruların başladığı yarışmaya katılım için son başvuru tarihi 20 Mart 2025. Kısa liste ise 20 Nisan 2025 tarihinde açıklanacak. Dereceye girenler, polisiye öykü yarışmasının ruhuna uygun olarak, gizemi korumak ve heyecanı doruğa çıkartmak amacıyla kitap lansmanının yapılacağı gün açıklanacak.

  • Mayıs Yayınları tarafından 30’uncusu verilecek olan Arkadaş Z. Özger Şiir Ödülü’ne başvurular başladı. Bu yıl  “Bir Şiiri İnceleme” alanında verilecek olan ödülün seçici kurulunda şairler Orhan Alkaya, Gökhan Arslan, Suat Çelebi, Zeynep Köylü, Kaan Tanyeri, Tuğrul Tanyol ve Rojhat Turgut yer alıyor. Kazananlar Mayıs Yayınları tarafından telif hakları dikkate alınarak “Bir Şiirin Söylediği 5” adlı ortak kitapta yer alacak. Başvurular, 15 Mart’a kadar sürecek. Ödül töreni ise 10 Mayıs 2025 tarihinde yapılacak.

  • Gülten Akın Şiir Ödülü’ne başvurular sürüyor. Özkan Mert, Arzu K. Ayçiçek, Gültekin Emre, Engin Fırat, Çiğdem Sezer, Haydar Eroğlu ve Anıl Fırat Tosun’dan oluşan seçici kurul, değerlendirmesini 15 Mart 2025’e kadar yapacak. Ödül sonucu, 21 Mart Dünya Şiir Günü’nde Balad Şiir Vakfı tarafından açıklanacak. Ödülü kazanan şaire ödülü, ağustos ayı içerisinde Yozgat’ın Bahadın beldesinde düzenlenen Uluslararası Bahadın Kültür Şenlikleri’nde verilecek. Ödül alan eser, ödül töreninden önce Balad Şiir Vakfı tarafından Kanguru Yayınevi etiketiyle yayımlanacak. Şaire; 10.000 TL, 100 kitap ve bir de plaket verilecek. 35 yaşını aşmamış kişilerin başvurabileceği ödül için dosyalar en geç 31 Aralık 2024 tarihine kadar [email protected] adresine gönderilmeli.

  • Ankara kökenli Çığ Dergisi ilk kez öykü yarışması düzenliyor. Yarışmanın son başvuru tarihi: 15 Şubat 2025. Ödül töreni̇ 8 Mart 2025 tari̇hi̇nde Ankara Route Sahne Kültür-Sanat Cafe’de düzenlenecek. Çığ Dergi̇si̇ yayın kurulundan oluşan jürinin seçeceği dereceye gi̇ren eserler dergide yer alacak. Dereceye gi̇ren yazarlara Çığ Dergi̇si̇ ile bi̇rli̇kte “İzki̇tap” İzmi̇r Ki̇tap Fuarı’na katılma hakkı veri̇lecek.

  • Gazeteci-yazar Ümit Kaftancıoğlu adına düzenlenen öykü yarışmasına başvurular sürüyor. Adnan Özyalçıner, Zeynep Aliye, Mehmet Güler, Öner Yağcı, Feyza Akbulut Öner, Eşref Karadağ, Hakan Cucunel, Armağan Can ve Öztürk Tatar’dan oluşan seçici kurul, iki aşamalı bir değerlendirme yapacak. Değerlendirme 1., 2., ve 3. şeklinde olacak, ilk 10’a giren öyküler kitap olarak basılacak. Dereceye giren katılımcılar plaket ve kitap seti ile ödüllendirilecekler. Konu sınırının olmadığı yarışmaya katılım için son başvuru tarihi 31 Aralık 2024. 

  • Kadıköy kökenli Macit Kılıçeri Roman Ödülleri için başvurular sürüyor. Thema Edebiyat ve Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği-KALİD’in organize ettiği yarışma, Türkiye’de edebiyat sanatını kamu yararına teşvik etme ve destek olma, yazarlara ve yayınevlerine eserlerini duyurmak için bir mecra oluşturma, geleneksel ve kalıcı bir ödülle ülkenin yaratıcı değerlerine sahip çıkma amaçlarını taşıyor. Kadıköy Anadolu Lisesi Eğitim Vakfı’nın Kurucu Müdürü Kılıçeri’nin adını taşıyan yarışmanın jürisi Tarık Günersel, Feridun Andaç, Fuat Sevimay, Ercan Akbay ve Ahmet Erözenci’den oluşuyor. Yarışmaya 1 Ocak 2023 – 31 Aralık 2024 tarihinde yayımlanmış eserlerle baş vurulabilir. Yarışmaya katılacak eserlerin 6 adedinin en geç 31 Aralık 2024 tarihine kadar KALİD -General Asım Gündüz Cad. Adliye Palas Apt. No: 72 Kat 4 Daire 8 Bahariye Kadıköy adresine kargo veya elden teslim edilmesi gerek.

  • Gerçek insanlar tarafından yazılan, yapay zeka ile videolara dönüştürülen hikayelerin platformu E-Storytellers (E-Hikayeciler), hikaye yazarlarına ve dinleyicilerine adanmış bir kanal. Her hafta, çeşitli kategorilerden seçilmiş -özellikle bilim kurgu, fantastik, gerilim ve psikolojik kurgu gibi türlerdeki- modern hikayelere odaklanan videolar yayınlanıyor. Amatör yazarların eserlerini daha geniş bir kitleye ulaştırmada yaşadığı zorlukları bertaraf etmek isteyen E-Hikayeciler ekibi, bu nedenle “E-Storytellers Hikaye Yarışması” düzenliyor. Başvuracak hikayeler minimum 2500 maksimum 5000 kelime olmalı. Videolar, 18 yaş ve altı kişilerin de izlemesine açık olduğu için şiddet, cinsellik ve argo içeren hikayelerin gönderilmemesi rica ediliyor. Yapay zeka ile videoya dönüştürmesi zor olduğu için diyalogların mümkün mertebe az (hikayenin tümünün yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde) olması gerek. En beğenilen ilk 10 hikaye videoya çevrilip farklı dillerde Youtube ve Spotify üzerinden yayınlanacak. Başvurular [email protected] e-posta adresine word dökümanı formatıyla yapılmalı.

NERGİS ZAMANI'NA ÖDÜL

 Bilgi Yayınevi'nin düzenlediği Turgut Özakman İlk Roman Yarışması sonuçlandı. 54 yazarın ilk romanlarıyla katıldığı yarışmada, Çimen Günay-Erkol, Sadık Aslankara, Çiğdem Ülker, Selda Uygur ve Mesut Örs’ten oluşan seçici kurulun değerlendirmeleri sonucunda birinciliğe 'Nergis Zamanı' isimli dosyasıyla Zeynep Paftalı değer görüldü.

1986 yılında İstanbul’da doğan Zeynep Paftalı, MSGSÜ Devlet Konservatuvarı’nda  eğitimine başladı. Kurumun Lisans Programı’ndan 2007’de, Yüksek Lisans Programı’ndan 2009’da ve Sanatta Yeterlik Programı’ndan ise 2012’de mezun oldu. 2003-2017 yılları arasında viyola sanatçısı olarak Türkiye’de ve yurtdışında konserler verdi. Küçükken kapıldığı edebiyat tutkusuyla ilk öykülerini üniversite yıllarında yazmaya başladı. 2015’te  düzenlenen Ahmet Hamdi Tanpınar Roman Yarışması’nda Takıntı Günlüğü adlı romanıyla kısa listeye girdi. Aynı yıl Pan Yayıncılık’ın düzenlediği öykü yarışmasını, 2021 yılında ise Çukurova Öykü Ödülü’nü kazandı. Pan Yayıncılık tarafından yayımlanmış 12 adlı bir öykü kitabı bulunan yazarın öyküleri Varlık, Yeni Adana, İshak Edebiyat gibi dergi ve gazeteler ile Emeğin Çukurovası ve Adana Sokakları Turunç Kokuyor adlı çok yazarlı kitaplarda yayımlandı. Halen Karnaval Dergi ve kendi sitesinde, deneme ve inceleme yazıları yazıyor. 2015 yılından beri fotoğrafçı eşi Vieri Bottazzini ile Dünya’nın farklı yerlerinde manzara fotoğrafçılığı atölyeleri düzenliyor. Paftalı; yılın yarısını işi nedeniyle seyahat ederek, diğer yarısını ise İtalya’da yazarak ve okuyarak geçiriyor.


ARŞİV