Efsane gitarist anılıyor

“Türkiye’nin Jimi Hendrix’i” olarak anılan Kadıköylü gitarist Yavuz Çetin anısına düzenlenen ‘Yavuzfest”, usta müzisyenleri aynı sahnede buluşturacak

26 Kasım 2015 - 13:34
Gökçe UYGUN
Türkiye’de yetişmiş en yetenekli gitaristlerden biri olan Yavuz Çetin, 13’üncü ölüm yıldönümünde sanatçı arkadaşları ve sevenleri tarafından “2. Yavuz Çetin Müzik ve Barış Festivali” ile anılıyor. 28 Kasım Cumartesi günü Volkswagen Arena’da gerçekleşecek festival, Türk rock dünyasının en önemli isimlerini Yavuz Çetin anısına aynı sahnede buluşturacak.
Türkiye’nin en değerli blues gitaristi için düzenlenen festivalde Adamlar, Bulutsuzluk Özlemi, Can Gox, Cem Köksal, Korhan Futacı, Kurtalan Ekspres, Mor ve Ötesi, Moğollar, Murat İlkan, Ogün Sanlısoy, Pentagram, Sahte Rakı, The Ringo Jets, Yasemin Mori gibi Türk müziğinin birbirinden önemli isimleri yer alacak. Yavuz Çetin’in müzik yolculuğuna eşlik eden Gür Akad, Tanju Eksek ve Batu Mutlugil de festival kapsamında sahne alarak arkadaşlarını anacak. Yavuz Çetin’in oğlu Yavuzcan Çetin ise Eksek ile aynı sahneyi paylaşacak.
Beste ve söz çalışmalarıyla milyonları etkisi altına alan, Türkiye’nin büyük değerlerinden Yavuz Çetin, anısına düzenlenen festivalle rock müzik dünyasındaki unutulmaz yerini bir kez daha sağlamlaştıracak.

KADIKÖY'ÜN UNUTULMAZI
Yavuz Çetin, yaşamı boyunca 1960’lı ve 1970’li yılların rock ve blues’dan etkilenip bestelerine ve şarkı sözlerine bu müziğin ruhunu yansıttı. Blues müziğe olan hayranlığı, kariyerinin önemli adımlarından birini atacağı, 1990 yılında Batu Mutlugil, Zafer Şanlı ve Kerim Çaplı ile beraber Blue Blues Band grubunu kurmasına vesile oldu. Çoğunlukla 1970’li yılların rock ve blues şarkılarını ‘cover’layan grupta Yavuz Çetin hem gitar çaldı hem de vokal yaptı.  Fuat Güner ile tanışmasının ardından stüdyo müzisyenliği hayatı başlayan Çetin’in gitarıyla eşlik ettiği sanatçılar arasında İzel, Kıraç, Soner Arıca, Turgut Berkes ve Göksel gibi isimler var. Göksel’in ‘Sabır’ adlı parçasında Talkbox kullanmasıyla Türkiye’de ilk Talkbox kullanan gitarist ünvanına sahip oldu. İlk albümü “İlk”i 1997’de Ercan Saatçi ile yaptığı çalışmalar sonrasında çıkaran Yavuz Çetin’in bu albümdeki ‘Erkeğin Olmak İstiyorum’ şarkısı Sinan Çetin’in Propaganda adlı filminde kullanıldı. İkinci albümü “Satılık” için TMC Film Müzik ile anlaşması dahilinde 1999’da stüdyoya giren Çetin, albümün sevenleriyle buluşmasına şahit olamadan 15 Ağustos 2001’de hayatına son verdi. Yavuz Çetin 1999’dan itibaren yıllarca her Çarşamba Kadıköy Shaft’ta sahne almıştı.

YAVUZ ÇETİN’İN “İLK”İ PLAK OLARAK DÖNDÜ
Yavuz Çetin’in “İlk” adlı albümü, 18 yıl sonra Kadıköylü plak firması Rainbow45 Records etiketiyle ilk kez plak formatında müzikseverlerle buluştu. Türkçe rock müziğinin en başarılı albümlerinden birisi olarak kabul edilen ve dönemi itibarıyla rock tutkunlarının vazgeçemediği bu albüm, yüksek ses kalitesinde, yepyeni tasarımıyla plakseverlere sunuldu.  Ercan Saatçi ile Aykut Gürel’in prodüktörlüğündeki bu albümde söz ve müziği sanatçıya ait olan 12 şarkı bulunuyor. 

ARŞİV