Ekim'de 3 film festivali

Uluslararası Digital Film Festival İstanbul, Boğaziçi Film Festivali ve Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali’nden detaylar...

15 Ekim 2024 - 12:08
  • Bu sene 17- 24 Ekim’de ikinci kez sinemaseverle buluşacak olan Uluslararası Digital Film Festival İstanbul (DFFI),  dijitalleşen sinema sektöründe dijital film yapım ve izleme biçimlerini yenilikçi bir bakış açısıyla destekliyor ve dijital kameraya sahip her türlü ekipmanla çekilmiş güçlü hikayeleri ve özgün eserler yaratmayı başarmış tüm kısa filmcileri teşvik ediyor. Festival ayrıca, yetenekli bağımsız film yapımcılarının çalışmalarını onurlandırmayı ve görünür kılmayı amaçlıyor. 18 yıldır Türkiye’de film yapımı eğitimleri veren New York merkezli Digital Film Academy’nin yürütücüsü olduğu festivalin ana partneri Doğuş Üniversitesi, diğer partnerleri ise Crea Centers ve Digital Film Center. 2024 DFFI Ana Jüri Heyeti; Jüri Başkanı ve Oyuncu Hale Soygazi, Yönetmen Erhan Kozan, Görüntü Yönetmeni Feza Çaldıran, Senarist Kerim Ceylan, Sinema Yazarı ve Akademisyen Doç. Dr. Fırat Sayıcı, Akademisyen Prof. Dr. Funda Savaş Gün, Yönetmen ve Senarist Dr. Amina Zhaman’dan oluşuyor. Festival haftası kapsamında İstanbul’da farklı noktalarında gerçekleştirilecek ücretsiz finalist film gösterimleri ve söyleşiler, tüm sinemaseverlere açık olacak. 17-18 Ekim’de Çekmeköy’deki Crea Centers, gösterim ve söyleşiler olacak, 22 Ekim Salı günü 12.00-16.00 saatleri arasında Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi’nde finalist filmleri gösterimleri yapılacak. 24 Ekim Perşembe akşamı saat 20:00’de ise Barış Manço Kültür Merkezi evsahipliğinde, Doğuş Üniversitesi ana partnerliği ile gerçekleşecek Ödül Töreni’nde Ana Jüri heyetinin belirlediği ödüller sahiplerini bulacak.
  • Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen ve bu yıl 12. kez gerçekleştirilecek olan Boğaziçi Film Festivali, 18-25 Ekim tarihleri arasında sinema severlerle buluşuyor. Türkiye ve dünya sinemasından seçkin örneklerin gösterimleri, ustalık sınıfları ve söyleşileriyle seyircilerini ağırlayacak olan festivalin bu yıl Artistik Direktörlüğünü Enes Erbay üstleniyor. Festivalde sinemanın yeni ve nitelikli filmlerini seyirciyle buluşturmak ve Türk Sineması’nın ulusal ve uluslararası sektörel alanda görünürlüğünü arttırmak adına düzenlenen Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması ile Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Film Yarışması, Kısa Film Yarışması kategorilerinde ödüller sahiplerini bulacak. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteği, Anadolu Ajansı’nın Global İletişim Ortaklığı ile gerçekleşecek olan festivalde, dünyanın en prestijli festivallerinde gösterilmiş, bu festivallerden ödüllerle dönmüş filmler olacak. Bu yıl festivalin büyük ödülü Altın Yunus için yarışacak filmler arasında usta yönetmen Marco Belocchio’nun bu kez yapımcı koltuğunda oturduğu “Geçip Giden Zaman”; görüntü yönetmenliği kariyeri boyunca Altın Palmiye’li Abbas Kiyarüstemi, Asghar Ferhadi, Daryuş Mehcuri, Muhsin Mahmelbaf, Oscar’a aday gösterilen Mecid Mecidi ve Naser Hemir gibi efsanelerle çalışan Mahmud Kalari’nin yazıp yönettiği “Yaz Mevsimi” gibi çok özel örnekler de var.
  • Animasyon ve ilgili disiplinlere adanmış olan Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali, bu yıl 21-27 Ekim tarihleri arasında Taksim-Fransız Kültür Merkezi,  Kadıköy Müze Gazhane ve İBB Beyoğlu Sineması’nda animasyon sevenleri bekliyor. Bu yılki teması "“Animasyon, sihre en yakın şey!” olan festival, bağımsız animasyon alanında, hem ulusal hem de uluslararası üretimin en iyilerini izleyiciler ile buluşturacak. Festivalde, birçoğu bu yıl önemli uluslararası festivallerde dikkat çekmiş veya ödül kazanmış 86 kısa filmden oluşan bir seçki sunulacak. Yerli yönetmenlerin 21 filmi yarışmada, 9 filmi ise yarışma dışı olarak gösterilecek. Üç salonda 7 uzun metrajlı film de gösterilecek. Festival kapsamında söyleşiler, atölyeler, portfolyo sunumları ve sektöre yönelik bir çalıştay da yapılacak. Canlandıranlar Festivali yarışması kapsamında ise Åsa Luncander (Finlandiya), Sinem Sakaoğlu (Türkiye) ve Susanna Jerger'den (Almanya) oluşan uluslararası jüri En İyi Film, En İyi İlk Film, En İyi Öğrenci Filmi ve En İyi Türk Filmi ödülleri için 4 film seçecek.SİYAD'ın bu yıl Aslı Ildır, Cumhur Cambazoğlu ve Hasan Nadir Derin'den oluşan sinema eleştirmenleri jürisi de kendi kriterlerine göre bir ödül verecek.

 

 

 


ARŞİV