En güzel tatil dostu: KİTAPLAR…

Okul bitti, karneler geldi, yaz başladı! Çocukların bütün yıl, özel – genel sınavlarla yorulan zihinlerine en güzel ilaç; kitaplar. O vakit buyurun bu yazın en güzel kitap seçkisine…

19 Haziran 2015 - 11:21
Kadir İNCESU
Yaz gelince kitap okunmaz diye bir düşünce var insanımızda. Okullar tatil olunca öğrenciler kitapları kapatmalı, yalnızca oyun oynamalıdır bu düşünceye göre. Büyükler, işlerinden fırsat bulamadıkları okumalar için yaz tatillerini bir fırsata çevirebilirler, isterlerse. Çocuklar için ise durum her zaman farklıdır. Onlar kitap okumak için özel zaman ayırırlar…
Ülkemizde faaliyette olan bir çok yayınevi okulların kapandığı şu günlerde hayal dünyasını zenginleştiren çocuk kitaplarını yayımladı. Bu kitaplardan bir kısmını sizlerle de paylaşmak istedik.

Çirkin Prenses / Feyza Hepçilingirler / Kırmızı Kedi Yayınları
Feyza Hepçilingirler’in adına kitapseverler aşina… Öykü ve romanları kadar Türkçe’nin sorunları üzerine yazdığı kitaplarla da tanınır. Feyza Hepçilingirler artık çocuklar tarafından da tanınıyor ve okunuyor. Çünkü Hepçilingirler bir süredir çocukların da büyük bir keyifle okuyacağı kitaplara imza atıyor.
Feyza Hepçilingirler’in “Anne Kimdir?”, “Çirkin Prenses”, “Türkü Çocuk”, “Ya Armut Ağacı Olursam”, “Harflerimizin Gizli Dünyası” , “Üç Valiz İki Sandık” ve “Çirkin Prenses” adlı kitapları Kırmızı Kedi Yayınları tarafından yayımlandı. “Çirkin Prenses” ise hem bir masal kitabı hem de tiyatro… Özellikle çocuklara yönelik tiyatro oyunu bulma konusunda sıkıntı yaşayan öğretmenlere duyurulur. Çirkin Prenses’in konusuna gelince; Huysuz, geçimsiz, anlayışsız ve kavgacı olan Çirkin Prenses üstelik tembeldir de. Saray çalışanları ve öğretmenlerine hayatı zindan etmektedir. Çirkin Prenses yaptığı tüm yaramazlıklara rağmen anne ve babası tarafından çok sevilmektedir. Kral, ülkesinin yönetimini kızına bırakamayacağını anlayınca kara kara düşünmeye başlar. Kızının öğretmenlerinden birisinin önerisi üzerine, ülkeyi yönetecek bilgili bir kişinin seçilmesi için, seçim yapılmasına karar verir. Sonrasında yaşananları merak ediyorsanız, kitabı okumalısınız.

Süper Gazeteciler / Aytül Akal / Uçanbalık Yayınları
Süper Gazeteciler, yedinci sınıfa giden dört arkadaşın kendi çabalarıyla hazırlayıp dağıttıkları Süper Gazete’yi hazırlarken karıştıkları heyecan dolu serüvenleri anlatıyor; arkadaşlıklarını, okul ve aile ilişkilerini genç okurlarıyla içtenlikle paylaşıyor.
10-14 yaşındaki gençlerin, ergenliğe girişte karşılaştığı sorunlarının da yansıtıldığı romanlar, sürükleyici dili ve heyecanlı öyküleriyle, okurlarını daha ilk sayfalardan serüvene katıyor.
Selin, Evren, Elif ve Yener, Süper Gazete’ye heyecan katmak için değişik röportaj konularının peşindedir, ancak her defasında kendilerini tehlikenin odağında bulurlar... 
Dört kitaptan oluşan dizinin ilk kitabı “Süper Gazeteciler” adını taşırken, ikinci kitap “Parktaki Esrar, üçüncü kitap “Likörlü Çikolata” ve dördüncü kitap ise “Belalı Davetiye” adını taşıyor.

Eve Giden Küçük Tren / Behiç Ak / Günışığı Kitaplığı
“Gülümseten Öyküler”iyle çocuk edebiyatı klasikleri arasına giren mizah ustası Behiç Ak, ödüllerle taçlanan “Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği!”nin ardından çocuk romanları koleksiyonuna yeni bir kitap ekledi. Sanatçı, bu son romanında neşesini kaybetmiş bir köyün, bir hayali gerçekleştirme çabası etrafında toplanıp yaşama dönmesini anlatıyor. Mülkiyet ilişkileri, yaşama sevinci, bir amaç için birlikte çabalamak gibi hem toplumsal hem bireysel yaşama ilişkin önemli konular, mizah dolu bir kurgu ve özgün desenlerle aktarılıyor. Çocukların hayal gücünü ve hayata bir öykü gibi bakışını yücelten; kadının önderliğini ve yaratıcılığını ön plana çıkaran roman, renkli karakterleri, umut dolu öyküsü ve eğlenceli desenleriyle herkesi kitap okuma keyfine davet ediyor.
Maden ocakları yıllar önce kapatılmış bir köyün halkı, üretmekten aldığı keyfi unutalı çok olmuştur. Herkes evine çekilmiş; umudunu ve neşesini yitirmiştir sanki. Günün birinde, eşyasını bir eşeğin sırtına yüklemiş Münevver Hanım çıkagelir. Onun hayalleri, köyün en hayalci çocuğu İlyas’ınkilerden bile daha çılgın gibidir. Büyük şaşkınlık yaratan Münevver Hanım, İlyas’la birlikte tek tek kapıları çalmaya başlar; acaba köyü canlandırmayı başaracaklar mıdır?

Dedemin Uçan Dairesi / Koray Avcı Çakman / TUDEM Yayınları
Bamya Anıtı ile Lahana Anıtı’nı duymuş muydunuz? Peki ya canlı bir çim biçme makinesi görmüş müydünüz hiç? Sizin de tonton bir dedeniz varsa eğer, yalnız bunları görüp öğrenmekle kalmaz, uçan daire bile yaparsınız belki bir gün…
Yaratıcı kalemiyle edebiyatseverleri şaşırtmayı seven ödüllü yazar Koray Avcı Çakman,  “Dedemin Uçan Dairesi” adlı öykü kitabında, sıra dışı yetişkinlerle meraklı çocukları farklı ortamlarda buluşturarak, meslek seçimi ve kırsal-kentsel yaşam üzerine düşünsel bir yolculuğa çıkarıyor okurlarını…


Paolo’nun Düşproblemleri / Stefano Bordiglioni / Can Çocuk Yayınları
Sürekli su sızdıran ama kimsenin tamir etmediği musluklar, azıcık parayla alışverişe çıkan anneler, ya o hiç dolmayan havuzlar… Paolo’nun dayanamayıp düşleriyle yeniden yazmaya karar verdiği problemler, kırmızı kapaklı bir defterde bir araya geliyor; adını “Düşmantıklı Problemler” koyduğu bir defterde…
Kahramanımız Paolo’nun işte bu problemlerle, bir problemi vardır. Her gün matematik öğrenmek için önlerine konan bu soruların mantığını sorgulamaktan kendini alamaz. Acayip şekillerde tarlalar süren çiftçiler, kimsenin tamir etmediği musluklar, nerede satıldığı belirsiz ucuz dondurmalar... Sonunda Paolo’nun canına tak eder: Problemler bu kadar sıkıcı, hayal gücünden yoksun ve anlaşılmaz olacaklarsa neden problemlerimi kendim tasarlamıyorum diyerek önüne kırmızı kapaklı defterini koyar ve başlar yazmaya. İçine biraz düş gücü katmayı da ihmal etmez elbette. Derken bir gün defter ortadan kaybolur ve macera başlar.

Bez Bebekle Kuklası  / Refik Durbaş / Çan Çocuk Yayınları
Türk şiirinin ödüllü şairi Refik Durbaş’tan çocuklar ve şiir seven herkes için yeni bir kitap “Bez Bebekle Kuklası”. Kırmızı balıklar, tahta atlar, kürek çeken hamsiler, bay ve bayan baykuşlar... Oyunlar, rüyalar, masallar... Durbaş, Bez Bebekle Kuklası'nda,  yine sevgiyle dokunuyor çocuk kalbine, şiir seven herkese... “Uçmayı bilmesen de / kuşlarla / arkadaş olabilirsin” diyor.

Öykü Yazmayı Seviyorum / Mavisel Yener-Aytül Akal / Bilgi Yayınevi
Öykü dedektifi olmaya ve yazarların öykü yazarken kullandığı ipuçlarını izleyerek kendi öykünü oluşturmaya ne dersin? Mavisel Yener ve Aytül Akal, tüm çocukları öykü yazmaya davet ediyor. Yener ve Akal’ın başlatıp birbirlerine yolladıkları 12 giriş paragrafı, her iki yazarı da hazırlıksız, plansız yakalasa da, girişlerdeki ipuçlarını kullanarak oluşturdukları öykülerin her biri, farklı gelişmelere, farklı sonlara taşıyor bizi. Aynı noktadan yola çıkarak, her bireyin kendi yaratıcılığını kullanarak ayrı yollarda yürüyebileceğini kanıtlıyor.
 

ARŞİV