"estetik modernizm ve su kestaneleri"

Kadıköy merkezli sanat oluşumu apart’ın kurucu üyelerinden akademisyen Onur Keşaplı ile konuştuk. Kesaplı, apart için “hırssız”ların nefes alabilecekleri bir oluşum” diyor

30 Mayıs 2024 - 22:05

2022 yılının ikinci yarısında somut olarak görünürlük kazanan ve başta görsel sanatlar olmak üzere farklı sanat disiplinlerini de içinde bulunduran Kadıköy merkezli sanat oluşumu apart, 25-26-27 Ekim tarihlerinde Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi’nde 2. Uluslararası Kısa Film, Video ve Fotoğraf Sempozyumu düzenlemeye hazırlanıyor. apart’ın kurucu üyelerinden akademisyen Onur Keşaplı, kurmuş oldukları sanat oluşumunu gazetemize anlattı.

-       apart ne zaman ve ne amaçla kuruldu?

apart’ı tanımlamak biraz güç, zira apart’ın belirgin bir amacı yok; belki de gaye ve arzudan söz etmek daha yerinde olacaktır. apart, estetik modernizmin hayalgücü, oyunbaz, özerk ve öz itibarıyla mesafeli ve “kuduruk” zemininde salınmayı denemek isteyen, eğilim ve akışlardan uzak, bağırganlıklardan tedirgin, başarı basıncından korkan “hırssız”ların nefes alabilecekleri bir oluşum. En azından bunu deniyor. apart’a gerek bile yok aslında. 2022’nin ikinci yarısında somut olarak görünürlük kazandı. Başta görsel sanatlar olmak üzere farklı sanat disiplinlerinde üreten, düşünen, “saçmalayan”, kusurlu çalışmalar da ortaya koymaktan çekinmeyenlerin üye oldukları bir yapı; “estetik modernizm ve su kestaneleri”.

-       Faaliyetleri nelerdir?

apart’ı doğuran iki olaydan söz etmeli ilk olarak. Bunlar; Azizm Sanat Örgütü’nün ölümü ve “Uluslararası Uşak Film Festivali”nin (UFF) sürdürülemez sürekliliği. UFF ise Uşak’ta içinde bulunduğumuz zaman mekâna ait olmadıkları aşikâr öğrenci ve akademisyenlerin “idealist bir festival” ortaya koyma hamlesinin bir neticesi olarak 10 yılı geride bırakırken, Türkiye ve özellikle dünya kısa film sahasında ses getiren bir etkinlik olarak göze çarptı. apart, Azizm Sanat’ta üretmişlerin ve UFF’yi - hiç de rafine olmayan zorluklara rağmen – gerçekleştirebilmişlerin bir araya gelerek düetleşmesiyle var olabildi. Dolayısıyla UFF için apart’ın en büyük çalışması demek fazlasıyla doğru ki son iki yıldır bu durum resmileşti. Her yıl Aralık ayında apart imzalı UFF epey katmanlı bir sinema “happening”i olarak gerçekleşiyor, ilerliyor (https://usakfilmfest.com/) ve 2020’den bu yana İstanbul etabını da barındırıyor. apart Güzleri “Uluslararası Kısa Film, Video & Fotoğraf Sempozyumu” ile kuruluş yeri olan Kadıköy’de boy gösterirken, İstanbul’un diğer semtlerinin yanı sıra Mersin, Van, İzmir, Ankara gibi üyelerinin olduğu adreslerde butik gösterimler, paneller, sergiler ve dinletiler düzenliyor. Son olarak web sitemiz https://a-part.online/‘ın alelade bir web sitesinden öte apart içinde dahi özerk kalabilen bir etkinlik alanı özelliğini taşıdığını belirtmeli.

-       Yakında tarihte gerçekleştireceğiniz sempozyum hakkında bilgi verebilir misiniz?

apart olarak bu yıl 25-26-27 Ekim tarihlerinde Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi’nde ikincisini düzenlemek için sabırsızlandığımız Uluslararası Kısa Film, Video & Fotoğraf Sempozyumu içerik olarak öncü, özgün ve nadide bir “akademik etkinlik” olduğu gerçeğinin ötesinde, akademik teşvik ve akademik yükselmeden başka güdülenmesi kalmamış, “performans ve hırs küpü” halindeki samimiyetsiz – yerli/yabancı – sözüm ona akademiye alternatif bir akış olma yolunda çaba sarf ediyor. Konu akademik çalışma olunca her nedense göz ardına terkedilen – apart’a göre kapitalist gerçeklikte sinema ve görsel sanatların yegâne özerk formu, son kalesi halindeki – kısa metraj ve video sanatına vurgu yapmak, bu alana yönelik entelektüel bakışı kuvvetlendirmek, saha ve akademi mesafesini azaltmak sempozyumu arzulu kılıyor. İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin muazzam desteği ve Kadıköy Belediyesi’nin her daim samimi misafirperverliğinde, anlatısız filmlerin, yeni medya belgesellerinin, video essay’lerin, video art seçkilerinin sanatseverlerle buluşacağı apart’ın bu “müstakil” etkinliğine başvurmak ve katılmak için ayrıntılı bilgilere https://a-part.online/faal/sempozyum/ adresinden erişebilirsiniz.

-       Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

İlginiz için apart olarak çok teşekkür ederiz. apart salaşlığı, hegemoniklik karşıtı dokusuyla hep birlikte üretmek, düşünmek, hatta hata yapmak için açık, mesafeli ama kapısızca apaçık. Web sitemiz haricinde sosyal medya hesaplarımızdan ve de her cumartesi çalma listeleri yayınladığımız Spotify hesabımızdan apart’a bakabilir ve dâhil olabilirsiniz.

https://www.instagram.com/apart_trapa/

https://x.com/apart_trapa

https://facebook.com/apartsanat

https://open.spotify.com/user/31zmwq5nywdlihkurjychtknr4ny?si=5052c2ef10dd4b16&nd=1


ARŞİV