Evde Şovunu Yapanlar Derneği!

Salgından evvel Moda’da bir evde seyirciler toplanıyor, türlü gösteriler yapılıyordu. Ev adeta bir sahneydi. Şimdilerde karantina nedeniyle herkes cidden de evlerinde eğlenmenin yollarını arıyor. Öngörülü bir girişim(!) olan “Evde Şovunu Yapanlar Derneği” ile konuştuk

20 Nisan 2020 - 16:36

Sosyal medyada bir hesap görmüştüm epey zaman önce‚ "Gelecek Evde" adında. Şöyle yazıyordu esprili bir dille; "Evde Şovunu Yapanlar Derneği: Şovunu evde yapmak isteyenler hayallerine kavuştu! Artık onların da kafasını sokabileceği sıcak bir yuvası var. Yoğun ısrarlara, tatlı rüşvetlere ve ahlaksız tekliflere ne yazıktır ki daha fazla karşı koyamadık! Ve 'ben şovumu evde yaparım' diyenlerle derneğimizi kurduk. Bu derneğe bir isim koyduk, kulağına 3 kere fısıldadık;GELECEK!, GELECEK!, GELECEK!". 

Anlayabildiğim kadarıyla Moda’da bir ev, adeta bir sahne gibi kullanılıyor, seyirciler geliyor ve türlü türlü gösteriler düzenleniyordu. Bir gazeteci olarak güzel bir haber bulmanın neşesiyle ‘röportaj yapılacaklar’ listeme eklemiştim hemen fakat gel zaman git zaman bir türlü fırsat bulamadım bu haberi yapmaya. Ta ki bugüne, yani salgın nedeniyle evlere kapanmak zorunda olduğumuz bugünlere dek. Aklıma düştü bu konu yeniden zira Gelecek Evde sanki bugünleri önceden görmüş bir oluşum. Hemen iletişime geçtim ve aşağıda okuyacağınız bu röportaj çıktı ortaya. 

Gelecek’in yaratıcısı Dilşah Demir anlatıyor;

  • Önce sizi tanıyalım.

35 yaşındayım. Meslek hayatıma grafik tasarımcı olarak başladım, 10 yıldır oyuncu olarak devam ediyorum. 

  • Bize biraz anlatın 'Gelecek'i? 

Evde başlatılan ama devamının nerede olacağı belli olmayan bir hayal benim için... Her yerde olabildiğini görmek istiyorum bu yapmaya çalıştığım şeyin. Yapılan gösterilerin bazılarının Türkçesi yok varsa bile genel bir kullanımı yok. O yüzden kısmen İngilizce,  kısmen Türkçe olarak kullanacağım kelimeleri. GELECEK; stand up gösterileri üzerine inşaa edilen muppet, clown, arlecchino, buffoon, pole dance, acapella, talk-show, doğaçlama tiyatro, söyleşi, dans, dj, resim gibi çeşitli performansları da içinde barındıran; gelen konuklarımıza bize katıldığı için küçük detay ve sürprizlerle  kendini özel hissettirmeye çalışan butik bir eğlence anlayışı.

Asıl yapmaya çalıştığım şey ise; insanları eğlence adı altında kandırarak bir araya getirmek, aklıma gelen fikirleri uygulayabilmek için istediğim çevre oluşumunu sağlamak ve karakterli bağlantılar kurmak.

  • ‘Evde Şovunu Yapanlar Derneği’ yazıyor sosyal medya hesabınızda. Dernek kısmı şaka değil mi?:)

 O işin şakası evet. Bildiğim kadarıyla 7 kişi olmak gerekiyor dernek olmak için, 6 kişi daha bulursam neden olmasın? :)

  • Tahminim şu ki Kadıköy'ün bütün mekanlarının artık her dakika dolu olmasına (tabi salgın öncesinden bahsediyorum) tepki-alternatif olarak ev konseptini başlattınız? Yanlışsam düzeltin.

Düzelteyim hemen. Tek başıma bir işi gerçekleştirebilme gücümü/girişimciliğimi görme isteğim yönlendirdi beni bu konsepte. Tek sebep bu.

  • Gelecek evi Moda'da değil mi?  

İlk kendi evimde başlattım. 3-5 ay sonra Moda ve Yeldeğirmeni'nde anlaştığım 10'a yakın mekanda dönüşümlü olarak devam ettirdim. Son 5 aydır sadece iki yerdeyiz; Moda’daki yeni evinde (adresi gelen seyirciyle paylaşıyoruz) ve Bina (Moda-Barlar Sokağı)

  • Kimin evi orası? Yani gerçek bir ev mi etkinlikler için kiralanmış bir ev mi?

Dünya tatlısı bir çekirdek ailenin evi; arkadaşlarımın. Kim olduklarını merak edenler şovumuza gelip bizzat  bu sıra dışı çiftle tanışma fırsatını da yakalıyorlar tabii. Resmen reklam yaptım ☺

  • Siz Modalı mısınız? 

 12 yıldır Moda'da yaşıyorum fakat buralı değilim. Aslen Karamürselliyim. Moda Karamürsel'e çok benziyor ya da Karamürsel Moda'ya. Benim için her şey olması gerektiği gibi Kadıköy'de. Onu hastalıkta sağlıkta, tüm güzelliği ve çirkinliğiyle seviyorum.

  • İşleyişi anlatır mısınız? Kimleri evde ağırlamayı tercih ediyorsunuz? 

Etkinlik yapacak kişileri özenle seçmeye çalışıyorum. Genelde en az 3 komedyen çıkıyor sahneye. Belli komedyenlerle  çalışıyorum ve artık üsluplarını bildiğim için kimden sonra kim çıksa iyi olur, 2 komedyenin arasına hangi performansı koysam daha etkili oluru düşünüp imkanlar el verdiğince bir sıralama yapıyorum. Evet seyirci sayısı 45- 50 kişi olabiliyor en fazla. Yaptığı performansı iyi icra eden herkese kapım açık. Yeni başlayan ama gelecek vadeden performansçılara da 15 dakika ayırıyorum gösteride.

SALGIN BİTİNCE PARTİ VAR!

  • Etkinlikler ücretli, değil mi? 

 Ücretsiz olanlar da oldu ücretli olanlar da. Sahneye çıkanların karınları tok sırtları pek olsun ki yaptıkları işi seve isteye yapsınlar.

  • İçinde bulunduğumuz günleri, evde kal çağrılarını önceden görmüş gibisiniz...  

İçinde bulunduğumuz günleri önceden görseydim depresyona girmekten başka bir şey yapamazdım. :)

  • Tabi herkesinki gibi sizin etkinlikler de durdu. Neler yapıyorsunuz evde? 

Uzun zamandır yapmak istediğim her şeyi yapıyorum şu sıra. Olanlar için çok üzgün ve endişeliyim ama bir yandan da keyfim yerinde. Yani hafiften, ılık ılık, küçük boyutta delirdim herkes gibi.

  • Pek çok sanatçı artık online düzene geçti mecburen. Sizin de böyle bir planınız var mı? 

Online düzen şimdilik kafamda kurduğum GELECEK'e ters düşüyor, o yüzden düşünmüyorum.

  • Peki salgın geçtiğinde kimse bi dakika bile evde kalmayacak sanırım! Sizin konsept sıkıntıya girer mi?:)

 Ben de atacağım kendimi! GELECEK'i sokağa taşırım, portatif bir eğlence anlayışım var zaten, ooh ne güzel olur…

  • Büyük bi parti filan düzenlemeyi düşünüyor musunuz salgın bittiğinde? 

Evet. Hem evde hem Bina'da çok değişik şeyler yapacağım, sürpriz olsun :)

  • Çok sordum, aklıma gelmeyen bir şey kaldıysa buyrun lütfen. 

Üzerine düşünülmüş bu güzel sorular için teşekkür ederim Gökçe Hanım.

GELECEK talep edenin evine de gidiyor. Örneğin siz "Ben şu gün şu saatte evimde bu komedyenleri ve bu performansçıları görmek istiyorum" diyorsunuz. Biz de koşullarımız ve performansçılarımız için uygunsa evinize gelip mini sahnemizi kurup gösterimizi gerçekleştirmiş oluyoruz. Web sitemiz aktif hale gelince katalog olarak kullanacağız. 

www.gelecekevde.com





 


ARŞİV