Çeyrek asırlık pasaja sanat geldi!

Kadıköy Tiyatrolar Platformu’ndan bir grup tiyatrocu, Moda’da yıllardır atıl durumda olan bir pasajı yeniden canlandırıp bir ‘Tiyatro Pasajı’na dönüştürdü

20 Haziran 2018 - 13:30

Kadıköy’ün pasajları ve çarşıları meşhurdur. Bunların çoğunda envai çeşit dükkan vardır. Fakat son dönemlerde pasajları, özellikle de –muhtemelen kiraları nispeten makul olduğu için- alt katlarını tiyatrolar sardı; Huzur Palas Pasajı’ndaki AltKatSanat, Bulvar Çarşısı’ndaki Kadıköy Theatron, Ünertan Pasajı’ndaki Penguen Sahne, Akyıldız Pasajı’ndaki Tiyatro Ak’la Kara, yine Bahariye’deki isimsiz bir pasajdaki Baba Sahne, Halitağa Caddesi Şadırvan Pasajı’ndaki Kadıköy Terminal Sahnesi ve diğerleri…

Şimdi ise bu pasaj/çarşı tiyatrolarına bir yenisi eklendi. Aslında burası tiyatrocuların yeri ama tiyatro değil… En iyisi, geçtiğimiz günlerde açılan bu pasaj sanat alanının hikayesini baştan anlatalım; her şey Kadıköy Tiyatroları Platformu’nun aktif üyelerinden, pantomim sanatçısı/oyuncu Esin Aslan’ın kendine Kadıköy’de bir depo arayışıyla başlıyor. Aslan, Moda Havuz olarak bilinen Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’na bakan Papatyalı Apartmanı ve Pasajı’nın altını keşfediyor bir gün. 25 yıla yakın süredir atıl ve haliyle harap halde duran 9 dükkânı görünce aklından “Acaba depo değil de atölye mi açsam buraya?” düşüncesi geçiyor. Sonra da “Diğer sanatçı arkadaşlarım da bu pasajda olsa” keşke’siyle filizlenen süreç, Aslan’ın Kadıköy Tiyatroları Platformu’na bir çağrı yapmasıyla ilerliyor.  Aslan, böyle bir pasaj altı bulduğunu, kendisiyle birlikte oradaki dükkânları kiralamak isteyen olup olmayacağını soruyor. Bu çağrıya olumlu cevap veren sanatçılar biraraya gelip, Papatyalı Pasajı’nın altındaki bu dükkânları topluca kiralıyorlar.

(soldan sağa) Esin Aslan, Volkan Yosunlu, Alper Baytekin, Sercan Özinan

PASAJIN RUHU…

Apartman/pasajın mülk sahibi de buranın adeta bir sanat merkezine dönüşmesine destek verince ve bu desteğe Kadıköy Belediyesi’nin katkıları da eklenince, 2 aya yakın süren bir inşaat sürecinin ardından –gayri resmi, geçici- adıyla ‘Tiyatro Pasajı’ kurulmuş oluyor. Zaten mülk sahibi de pasajın son halini görünce de çok beğenmiş, “Pasaja yaşam kattınız” diye tebrik etmiş. Buradaki dükkânlarda atölye kuran tiyatrocuların amacı da zaten burayı yaşayan, ruhu olan bir yer yapmak.

KOMŞU VE BELEDİYE DESTEĞİ

İlk anda biraz mesafeli duran apartman sakinleri de süreç ilerleyip dükkânlar sanatla dolmaya başlayınca, ‘aşağıda başka bir dünyanın kurulmaya başladığını’ gördükçe kabullenmişler ve destek vermeye başlamışlar. İlçedeki kültür sanat hayatını yükseltmek için çalışmalar yapan Kadıköy Belediyesi de buranın tiyatrocuların ve sanat üreten insanların elinde yeniden canlanmasına destek vermiş. Süreçte Kadıköy Tiyatroları Platformu’nun varlığı ve birleştirici gücü de önemli rol oynamış. Zira bugün bu pasajda biraraya gelen kişiler, aynı zamanda platform üyesi tiyatrocular. Eğer böyle bir oluşum olmasaydı, belki birbirlerini tanımayacaklar ve böyle ortak bir projeye giriş(e)meyeceklerdi. Dolayısıyla; tiyatro şenliği, Benim Komşum Tiyatro gibi işlere imza atan platformun somut bir mekan anlamındaki ilk meyvesi olmuş bu pasaj tiyatrosu.

KÜÇÜK DÜKKÂNLAR BÜYÜK DÜNYALAR

Açılışı geçtiğimiz günlerde yapılan mekânda,  Primatölye, Havuz Dibi Stüdyo, VY Atölye, Atlas Tiyatro Araştırmaları, Pat Atölye ve Yazaane olmak üzere 6 mekân bulunuyor. (7.’si de Kirkemsal olacak) Papatyalı Pasajı’na konuşlanan tiyatrocular burada en başta kendi çalışmalarını yürütecekler. Ama kendi deyişleriyle ‘kendi çalışmaları demek de zaten Kadıköy’ün kültür sanat hayatına katkı’ demek. Kendi üretimleri dışında ortak üretimler de olacak. Buradaki üretimlerin sadece Kadıköy için değil, İstanbul hatta Türkiye için önemli olacağına inanıyorlar. Zira sanat asla sadece bulunduğu yer ile sınırlı olmadığı, ‘dünyaya bir şeyler demek’ olduğu için, onlar da pasajın içinden dünyaya sanatla sesleniyorlar…

AKROBASİ, DANS, PROVA

Peki burada neler olacak? Neler olmayacak ki; oyunculuk, pantomim, akrobasi gibi alanlarda  dersler verilecek, provalar yapılacak, dans atölyeleri olacak, tiyatro araştırmaları yapılacak, seminerler söyleşiler düzenlenecek… Bu etkinliklere sanata ilgi duyan Kadıköylüler ve elbette İstanbullular katılabileceği gibi, burası sanata dair bir fikri/projesi olanlara da açık bir mekan. Çünkü amaç bu pasajın ‘ bir kişinin değil herkesin bir şeyler yapabileceği ortak bir alan’a dönüşmesi…


ARŞİV