“Falstaff” İstanbul’da ilk kez sahneleniyor

Verdi’nin son operası “Falstaff” tarihinde ilk kez İstanbul’da Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda sahnelenecek

06 Nisan 2018 - 12:17

İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından 7 Nisan 2018’de Kadıköy Süreyya Opera Sahnesi’nde prömiyeri yapılacak olan eser William Shakespeare’in “Windsor’un Şen Kadınları” adlı komedisinden operaya uyarlanmış.

İtalyan rejisör Renato Bonajuto’nun sahneye koyduğu “Fealstaff”da , orkestrayı Roberto Gianola  ve  Can Okan dönüşümlü olarak yönetecek.

Dekor tasarımı Efter Tunç’a, kostüm tasarımı  Ayşegül Alev’e, ışık tasarımı ise Yakup Çartık’a ait olan eserin koro şefi ise Paolo Villa.

1893 yılında Milano’da dünya prömiyeri yapılan, “Falstaff”, Giuseppe Verdi’nin son başyapıtı olması özelliğini taşıyor.

William Shakespeare’in “Windsor’un Şen Kadınları” ve “IV. Henry”oyunlarından  uyarlanarak  hazırlanmış olan eserin, Verdi tarafından  bestelenmek istenmesinin en büyük  nedenlerinden birinin, Verdi’nin  Shakespeare’e olan  hayranlığı olduğu biliniyor. Eserin librettosu ise  Arrigo Boito tarafından yazılmış.

Verdi, birçok dramatik ve trajik opera bestesinin ardından, bu gülünç, muzip ve nükteli opera eserini bestelerken  büyük keyif aldığından söz etmiş. 

“Falstaff”, gerek sahnelenme ve gerekse müzikal çalışmaları bakımından  dünyanın en zor operalarından biri olarak biliniyor. Ancak bir o kadar da eğlenceli olduğu için sanat çevrelerince büyük ilgi görmüş. 

14. yüzyıl İngiltere’sinde geçen eserde,  Shakespeare’in yarattığı en eğlenceli karakterlerden biri olan şişman çapkın Falstaff’ın, aynı anda evli ve iki iyi dost olan Alice Ford’u ve Meg Page’i baştan çıkarmaya çalışması ile zincirleme olaylar başlar.

Bu insanlık komedyasında;  aşk, para, hırs, entrikalar, kısaca tüm beşeri duyguların yaşandığı bir karmaşanın  sonunda, budalalarla dolu olan bu dünyada, her şeyin bir şakadan ibaret olduğu vurgulanır.


ARŞİV