T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlenen, Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali; Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği’nin organizasyonuyla ve derneğin başkanı Filiz Dağ’ın yönetiminde 26-29 Eylül tarihleri arasında sinemaseverlerle 2. kez buluşuyor. Geleceğin teknolojik araçlarının ve bilimin sınırsız imkânlarının sanatla bir araya geldiği, bilim kurgu ve fantastik filmlerin yer alacağı festival, dijital çağın dinamiklerine ve bilimsel içeriklerin topluma katkısına vurgu yapacak. Gençlerin yaratıcı dünyasına daha yakın olup, bu alandaki sinema ürünlerini yaygınlaştırmak için düzenlenen Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali, yerli ve yabancı üreticileri bir araya getirip; bilim kurgu ve fantastik alanında emek vermiş isimleri ön plana çıkarmayı ve yeni oluşumlara zemin hazırlamayı amaçlıyor.
BAŞVURU İÇİN 31 TEMMUZ SON!
Türkiye’de alanında ilk olma özelliğini taşıyan festival, “Ulusal Senaryo Yarışması’yla da bilim kurgu ve fantastik türündeki en yaratıcı hikâyeleri, beyaz perdenin sınırsız imkânlarıyla buluşturacak. Süresi 60 dakikayı geçen uzun metraj senaryoların katılabileceği Ulusal Senaryo Yarışması’na başvurular, 31 Temmuz’a kadar devam edecek.
Geçen sene ilki düzenlenen festivalin, bu seneki Fantazya ve Bilim Kurgu (FABİSAD) türlerinde Ulusal Senaryo Yarışması’nın jüri başkanlığını, Fantazya ve Bilim Kurgu Sanatları Derneği (FABİSAD) Başkanı Barış Müstecaplıoğlu üstlendi. Ulusal Senaryo Yarışması’nın jürisinde, eserleriyle hayal gücünü taçlandıran yazar Buket Uzuner bulunurken, rol aldığı pek çok önemli filmle birlikte tarihsel konularda kitapları ve yazılarıyla tanınan sinema sanatçısı ve yazar Pelin Batu da yer alıyor. Jüri koltuğunda ayrıca; dijital platformlarda büyük ses getiren Sıcak Kafa isimli diziye ilham veren, “Aynı” isimli bilimkurgu romanının yazarı Doğu Yücel, Ölü Reşat isimli romanıyla fantastik roman türüne katkıda bulunan yazar Aslı Tohumcu, gazeteciliği kadar kitaplarıyla da bilinen yazar Ömür Kurt bulunacak.
Barış Müstecaplıoğlu, “Hayal gücü ve yaratıcılığı güçlü olan toplumlar, hayatın her alanında fark yaratan eserlere ve icatlara imza atarlar. Fantazya ve bilimkurgu, hem bizlere gerçeklere farklı açılardan bakma imkânı tanır, hem de hayal gücümüzü tetikleyerek toplumsal gelişime hız verir. Dünyada bu türlerde ses getiren filmlere, romanlara, animasyonlara imza atmış ülkelere bakarsak, bu ülkelerin bilimde, iş dünyasında, tıp alanında, mühendislikte, kısaca hayatın her alanında yaratıcı fikirler üreten ve insanlığın gelişimine liderlik yapan ülkeler olduğunu görürüz.” ifadelerini kullandı.