Farklı kültürler tek mekânda

Kadıköy’de hizmet veren Artemis, 18 yıldır dünyanın farklı yerlerinden birçok ülkenin el sanatlarını Kadıköylülerle buluşturuyor

17 Kasım 2016 - 14:09
Alper Kaan YURDAKUL
Artemis, dünyanın farklı coğrafyalarından 35 farklı ülkenin değişik kültürlerini ve kendine özgü özelliklerini bulabileceğiniz, el işinden 5 bin kadar farklı ürünü bünyesinde barındıran bir dükkan. Dükkândan içeri girdiğinizde, Hinduların ritüellerinde kullandığı eşyalardan, Afrikalı yerlilerin törenlerde taktıkları maskelere kadar birçok etnografik ürüne rastlamak mümkün. Endonezya’dan topladığı ürünlerle başlayan ve bir zaman sonra büyük bir koleksiyonun sahibi olan, dükkânın işletmecisi İrfan Yalın ile Artemis’i konuştuk.

BEBEK DOĞDU, GİRİŞİMCİ OLDU
İrfan Yalın, büyük bir şirkette çalışırken çocuğunun doğması ve bakacak birinin olmaması sebebiyle işini bırakmış. Sonrasında ise farklı kültürlerin el sanatları ile ilgili fizibilite çalışması yapıp “Ben bunları Kadıköy’de satarım.” diyerek 1997 yılında yolculuğuna Endonezya’dan başlamış. Endonezya’da yerli halkın yaptığı eşyaları Kadıköy’e getiren Yalın, “Bu uğraş sonunda dükkan, Afrika ve Asya’nın çeşitli ülkelerinden oluşan, tamamı el yapımı olan eşyaların da sergilenmesiyle büyük bir koleksiyona dönüştü.” diyor.
AMATÖR BELGESELİ VAR
Artemis’te, takılardan dekoratif eşyalara, mobilyalardan etnografik ürünlere kadar her çeşitten ürün görmek mümkün. Bu ürünlerin her biri için yurtdışına çıkıp teker teker seçtiğini söyleyen Yalın, ürün çeşitleriyle ilgili “Artemis’te 35 farklı ülkenin eşyaları var, 5 bini aşkın ürünle hizmet veriyoruz. Tamamı el yapımı olan ve o ülkelerin kültürlerini yansıtan ürünler bunlar. Bizim özellikle düşündüğümüz ve yapmaya çalıştığımız dünya kültürlerini aynı mekânda müşteriye sunmaktır. Artemis, bir ürünü satarken aynı zamanda müşterilerine o kültürün bilgilerini de sunmaya çalışıyor. Yani bir heykelciğin, ağacından tutun da geldiği ülkenin yemek kültürüne kadar her şeyi anlatmaya çalışıyoruz. Hatta bu ürünleri yerli halktan teker teker toplarken amatör bir belgesel bile çektik.” diyor.

‘‘ÖMÜR BOYU GARANTİ’’
Müşteri profilleriyle ilgili “Postacıdan tiyatrocuya, siyasetçiden öğretmene kadar pek çok insana hitap ediyoruz.” diyen Yalın, aldığı tepkilerden memnunluğunu şöyle ifade ediyor: “Tepkiler çok iyi. Tabi 18 yıl var arkada. Biz bu dükkân için çok mücadele verdik. 18 yılda kendimizi tanıtma imkânı bulduk. Bazı eşyalarda verdiğimiz ömür boyu garanti de beğeniyle karşılandı. Kadıköy’e her geldiğinde dükkânımıza uğramadan gitmeyen misafirlerimiz var.”

Artemis, Osmanağa Mah. Yoğurtçu Şükrü Sok. No:48’de

ARŞİV