“Festival umutlarımı arttırıyor”

Her yıl sabırsızlıkla beklenen Kadıköy Belediyesi Tiyatro Festivali yoğun ilgiyle devam ediyor. Özgürlük Parkı Amfi Tiyatro’yu dolduran tiyatroseverler arasında sırf festival için Samsun’dan gelen de vardı, festivalle yaşıt olan da…

09 Ağustos 2018 - 15:52

Kadıköy Belediyesi, Çocuk Tiyatro Festivali’nin ardından sıcak yaz günlerinde ruhumuzu sanatla serinletmeye devam ediyor. Bu yıl 16.sı düzenlenen, Kadıköylülerin ve tiyatro severlerin alışkanlığı haline gelen, birbirinden usta birçok oyuncuyu aynı sahnede izleyicilerle ücretsiz buluşturan Kadıköy Tiyatro Festivali, Genco Erkal’ın yönetip oynadığı “Bir Delinin Hatıra Defteri” adlı oyunla 2 Ağustos Perşembe günü başladı.

Tam 14 gün sürecek olan, özellikle Kadıköy sahnelerinde oynamış, öne çıkarak dikkat çeken 14 oyunu Kadıköylülerle ve tiyatroseverlerle buluşturacak festivale ilgi bu sene de yoğun oldu. Binlerce tiyatrosever, Özgürlük Parkı Amfi Tiyatro’yu doldurarak yıldızlar altında tiyatro izlemenin keyfini yaşadı.

Biz de Gazete Kadıköy olarak tiyatro çıkışlarında izleyicilere mikrofon uzatarak festivale dair duygu, düşünce ve izlenimlerini sorduk.

“BENİM İÇİN ALTERNATİFSİZ BİR NOKTADA”

Mehmet Burak Kuzu: Kadıköy Belediyesi’nin kültür sanat anlamında yaptığı etkinlikleri duyuyor fakat katılamıyordum. Festivali hayranlık ve şaşkınlıkla izledim. Bu etkinliğin tiyatro severleri açık havada buluşturması, etkinliği benim için alternatifsiz bir noktaya taşıdı. Uzun zamandır bu kadar keyifli vakit geçirdiğimi hatırlamıyorum. Ülkemizin farklı şehirlerindeki yüzlerce belediyenin onca imkâna sahip olduğu halde böylesine işlevsel etkinlikler yapmadıklarının farkındayım. Umarım Kadıköy Belediyesi bu konuda diğer belediyelere örnek teşkil eder ve sadece Kadıköy’de değil İstanbul’un ve Türkiye’nin diğer ilçelerinde tiyatro, insanlar için daha ulaşılabilir hale gelir. Özellikle oyun seçimini çok beğendim. Toplumsal sorunları bu kadar unuttuğumuz bir süreçte bu sorunları bize tiyatro gibi bir aktiviteyle hatırlatması çok daha farklı bir his uyandırıyor. Bu sorunları ve hisleri açık havada yüzlerce kişiyle paylaşmak genç biri olarak geleceğe dair umutlarımı arttırıyor.

“TİYATRO FESTİVALİYLE YAŞITIM”

Sude Çevik: Bu yıl festivalin 16. yılıymış yani festival ben doğduğum yılda başlamış. Benim çocukluğumdan beri katıldığım bir etkinlik. Eskiden Çocuk Tiyatro Festivali’ne giderdim artık Tiyatro Festivali’ne terfi ettim (gülüyor). Senelerdir devam eden böyle bir geleneğin oluşması bence çok güzel bir şey. Herkes sanata ulaşmak konusunda maalesef eşit değil. Gerek maddi, gerek zaman sıkıntısından insanların birçoğu maalesef tiyatro izleyemiyor. Fakat bu etkinliğin ücretsiz olması bu eşitsizliği yok ediyor aslında. İnsanlar geliyorlar yeni bir deneyim ediniyorlar, yeni şeyler görüyorlar. Kadıköy Belediyesi’ne de buna vesile olduğu için teşekkür ediyorum.

“FESTİVAL İÇİN 750 KİLOMETRE…”

Nuray İrez Yurdakul: Samsun’da yaşıyorum. Yaşadığım şehirde de ufak tefek buna benzer etkinlikler yapılıyor fakat bu kadar oyunu birarada bulabileceğim başka bir festivale rastlamadım. Ben de sezonda dikkat çeken oyunları izleyebileceğim bu festival için Kadıköy’e geldim. Daha önce açık havada tiyatro izlemenin keyfine hiç varmamıştım. Geldikten sonra “iyi ki geldim” dedim. Tiyatro zaten başlı başına mükemmel bir faaliyet. Oyunun içinde olmak da, izlemek de çok güzel. Bundan sonra her yaz iznimi Kadıköy Belediyesi Tiyatro Festivali’nin düzenleneceği tarihlere göre ayarlayacağım. (gülüyor)

“TİYATROYU SEVDİREBİLMEK İÇİN…”

Süleyman Filiz: Tiyatroyu halkımıza sevdirebilmek için belediyenin oyunları ücretsiz yapması çok önemli. Ben 15 senedir bu etkinliklere gelmiyordum. Bunun sebebi de numarasız bilet sistemini pek sevmememdi. Aykurt Bey ile bu sistem değişti artık biletler numaralı alınıyor ve herkes iki tane bilet alabiliyor. Daha önceki senelerde daha fazla isim yapmış tiyatrolara yer veriliyordu. Bu sene değişik bir konseptle basında çok da fazla yer almamış, daha yerel oyunlar tercih edilmiş. Ben gayet beğendim bu konsepti de. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum

“ŞANSLI HİSSEDİYORUM”

Ada Dokuzoğlu: Kadıköy Belediyesi kültür-sanat alanında diğer belediyelere örnek olabilecek çalışmalar yapıyor. Bize böyle bir imkânı ücretsiz sundukları için çok teşekkür ediyorum. Yaz sıcaklarının olduğu bu günlerde akşam serinliğinde tiyatro izlediğim için kendimi çok şanslı hissediyorum.

“İPLE ÇEKİYORUM”

Deniz Özgür: Böyle bir festival olması çok önemli. Ben çok mutluyum. Mutlu olmamın öncelikli nedeni, hepsine gidildiği takdirde büyük ücretlere tekabül edecek oyunları burada ücretsiz sergiliyor olmaları. Sezonda gidemediğimiz ve bilet bulamadığımız oyunları burada izleme şansına sahip oluyoruz. Her yıl festivalin başlamasını iple çekiyorum.


ARŞİV