Fikriye ile Latife öbür dünyada karşılaşırsa…

Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları tarafından yeniden basılarak 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde öğretmenlere hediye edilen “Kemal’e Eren Kadınlar”, tarihi olayları bir roman kurgusu etrafında anlatıyor

09 Aralık 2022 - 12:56

Gazeteci Melike İlgün’ün 2009’da yazdığı ilk romanı “Kemal’e Eren Kadınlar / Fikriye ile Latife” kitabı Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları tarafından yeniden basıldı. 24 Kasım’da öğretmenlere armağan edilen kitabın girişinde Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’nın da öğretmenlere yönelik bir yazısı bulunuyor. 

Tarihi roman niteliğindeki kitabında İlgün şu sorunun peşine düşüyor: “Öbür dünyada en büyük düşmanınız olduğuna inandığınız bir kadınla aynı odaya kapatıldığınızı düşünün. Hiç kimse yok. O, siz ve kininiz. O kadar! Ne yapardınız?”

İlgün Mustafa Kemal’e aşık iki kadını, Fikriye ve Latife’yi öbür dünyada bir araya getirip hesaplaştırıyor. Mustafa Kemal’e çocukluğundan beri âşık olan Fikriye ile, onunla iki buçuk yıl evli kalmış Latife’nin duygularını kadın gözüyle değerlendirerek yazdığı kitapta Melike İlgün, iki kadının Atatürk’e olan aşklarını göz önünde bulundurarak dönem dönem gösterdikleri tepkileri ve dile getiremedikleri duyguları gerçek-kurgu roman etrafında harmanlıyor. 

Melike İlgün, ilk kitabı “Kemal’e Eren Kadınlar”ın senaryosunu yazarak tiyatroya da uyarladı. Devlet Tiyatrosu repertuvarına giren oyunun sahnelenme hazırlıkları sürüyor. 

  

 

ARŞİV