Film festivali şenliği Kadıköy'de

Kadıköy Belediyesi Sinematek / Sinema Evi, 41. Uluslararası İstanbul Film Festivali’ne ev sahipliği yapan 6 salondan biri. Film gösterimleri 19 Nisan’a kadar sürecek

11 Nisan 2022 - 13:21

Açılışından itibaren Sergio Leone, Luis Bunuel gibi sinema tarihinin önemli yönetmenlerinin filmlerine yer veren Kadıköy Belediyesi Sinematek / Sinema Evi, şu aralar önemli bir organizasyona daha ev sahipliği yapıyor. Sinematek /Sinema Evi, 8 Nisan’da başlayan ve İstanbul İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen, 41. Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında gösterilecek filmlere ev sahipliği yapacak 6 salondan biri.

ONAT KUTLAR SALONUNDA GÖSTERİLECEK

Filmler, hem Sinematek / Sinema Evi’nin hem de İstanbul Film Festivali’nin kurucuları arasında yer alan Onat Kutlar salonunda oynatılacak.

Sinematek / Sinema Evi Film Program Koordinatörü Senem Erdine, “İstanbul Film Festivali ülkemizin en önemli kültür etkinliklerinden biri olmasının yanı sıra Onat Kutlar’ın kurduğu Sinematek’in de başlangıcı. Ayrıca İstanbul Film Festivali’nin kurucuları arasında yine Onat Kutlar var. Bizim için festivalin Onat Kutlar Sinema Salonu’na geri dönmüş olması bir döngünün tamamlanması anlamına geliyor. Bu yüzden ayrıca gururlu ve heyecanlıyız” dedi.

HER GÜN 5 FİLM

Festivalin bitiş tarihi olan 19 Nisan’a kadar filmlere ev sahipliği yapacaklarını hatırlatan Erdine, “Bundan dolayı çok heyecan duyuyoruz. İstanbul Film Festivali’nin gösterim yapacağı sürede kendi programımıza ara vereceğiz. Festivalden sonra kendi programımız devam edecek. Film Festivali süresince günde beş gösterim olacak” dedi.

“AMACIMIZ FİLM KÜLTÜRÜNE KATKIDA BULUNMAK”

“Amacımız film kültürünün gelişmesine katkıda bulunmak. O nedenle sinemayı sanat olarak görüyor, sanatsal değer taşıyan ve tarihsel değer taşıyan filmleri seyirciyle buluşturuyor” diyen Erdine sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sinematek sadece eski film gösteren bir kurum olmak zorunda da değil. Günümüz sinemasının iyi örneklerini de seyirci ile buluşturmayı hedefliyoruz. Özellikle de sinemalarda seyircinin izleme olanağı bulunmayan belgeseller ve kısa film örneklerini de burada seyircilerle buluşturmaya çalıştırıyoruz.”

Sinematek/Sinema Evi hakkında da bilgi veren Erdine, “İlk Sinematek, ülkemizde  1965 yılında Türk Sinematek Derneği olarak kurulmuştu. Faaliyette bulunduğu dönemde film kültürünün gelişmesinde çok önemli katkıları olmuş bir kurumdu. 1980 askeri darbeyle diğer derneklerle birlikte kapatıldı. Kadıköy Belediyesi’nin girişimi ile yeniden, bu çağın ihtiyacını karşılamak üzere, modern bir Sinematek olarak hayata geçirildi. Yeni bir bina inşa edildi bunun için. Gösterim koşulları çok iyi olan bir salon yapıldı. İçinde 162 kişilik bir sinema salonu, bir film kütüphanesi var. Bu bina geçtiğimiz yıl kasım ayında faaliyete geçti ve gösterimlere başladık” diye konuştu.

DÖRT YILDA DÖRT ÖDÜL

2019'da yapılan 38. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde, sinemaya gönül ve emek verenler için düzenlenen Sinema Emek Ödülü, Sinematek / Sinema Evi’nin tasarımcısı ve yöneticisi Jak Şalom’a verildi. Şalom, film kültürünün gelişmesi ve kollektif sinema belleğinin oluşması için emek vermeye devam ettiği gerekçesiyle bu ödüle layık görüldü.

2020’de Sinematek/Sinema Evi, mimarî projesiyle, Tarihi Kentler Birliği’nin “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nda ve Marmara Belediyeler Birliği’nin düzenlediği Altın Karınca Ödülleri’nde Mimari ve Kentsel Tasarım kategorisinde iki ödüle layık görüldü.  

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Emek Ödül’ü bu yıl Sinematek/Sinema Evi çalışanlarına verildi. Senem Erdine ödül hakkında, “SİYAD sinema alanında Türkiye’nin en köklü kurumlarından bir tanesi. Kurucular arasında yine Onat Kutlar var. Bizi takdir etmeleri, buradaki çalışmalarımızı takdir etmeleri, bize umut ve devam etmek için cesaret verdi” dedi.

SİNEMATEK NEDİR?

Sinematekler, sinema mirasını korumak ve film kültürünü yaymak amacıyla faaliyet gösteren kurumlardır. Bu amaçlar doğrultusunda arşiv çalışması yapar, sanatsal ve tarihî değer taşıyan filmleri seyirciyle buluşturan gösterim programları sunar ve seyircinin sinema sanatıyla daha bilinçli, derin ve güçlü bir bağ kurmasını sağlayan söyleşi, seminer, panel, konferans, sergi ve benzeri etkinlikler düzenler. Sinematekler bugün sinema mirasına sahip çıkan ülkelerin önde gelen kültür kurumları arasında yer almaktadır.

TÜRKİYE’DE SİNEMATEK

Fransız Sinemateki’nin 60’lı yıllardaki seyircileri arasında Türkiye’den Onat Kutlar, Hüseyin Baş ve Şakir Eczacıbaşı da vardır. Türkiye’de böyle bir kurumu hayata geçirmenin hayalini kuran bu ekibe Sabahattin Eyüboğlu, Cevat Çapan, Nijat Özön ve Muhsin Ertuğrul gibi isimlerin katılmasıyla 25 Ağustos 1965’te Türk Sinematek Derneği kurulur. Önce Şişli’de, daha sonra Taksim’de gösterimler düzenleyen Sinematek, salt ticari kaygılarla işletilen sinema salonlarında gösterilenlerden farklı, tarihî ve sanatsal değer taşıyan filmler izlemek isteyen sinemaseverlerin buluşma noktası haline gelmekle kalmaz, çıkardığı Yeni Sinema dergisi ile sinema okuryazarlığının gelişmesinde önemli bir rol oynar. Türk Sinematek Derneği, 12 Eylül darbesinde diğer tüm derneklerle birlikte kapatıldı.

İLETİŞİM

Köşk binasından girişi yapılan Sinematek/Sinema Evi kütüphanesi, arşiv, izleme ve okuma alanı, pazartesi günleri hariç her gün 10.00–18.00 arasında açıktır. Cam Bina’dan girişi yapılan sinema salonu, sergi salonu, etkinlik salonu ve sinema evi toplantı alanı ise pazartesi günleri hariç her gün 10:00 ile en son film seansının bitişine kadar açıktır. Detaylı bilgi ve randevu için [email protected] adresindeniletişime geçilebilir.

 

 

 


ARŞİV