Film maratonu cuma başlıyor

İstanbul Film Festivali, 12 gün boyunca 150’yi aşkın filmi seyircisiyle buluşturacak

08 Nisan 2025 - 12:27

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen, Türkiye’nin en büyük uluslararası sinema etkinliği İstanbul Film Festivali, bu yıl 44. kez gerçekleştiriliyor. N Kolay’ın festival sponsorluğunu üstlendiği etkinlik, 11-22 Nisan arasında Türkiye’den ve dünyadan nitelikli ve ödüllü filmleri, özel gösterimleri, yıldız oyuncuları ve usta yönetmenleri bir araya getiriyor. Festivalin kapsamlı seçkisi, 139 uzun metrajlı ve 15 kısa filmden oluşuyor. Festival programında dünya, uluslararası, Balkan ve Türkiye prömiyerlerini yapan filmler de bulunuyor. Festivalde 12 gün boyunca gösterimlerin yanı sıra konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla yapılacak söyleşiler, özel gösterimler ve etkinlikler de yer alacak.

7 SALONDA GÖSTERİMLER

Festivalin bu yılki gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas 1948 ve Beyoğlu Sineması, Şişli’de CineWAM Premium+ City's Nişantaşı (Salon 3 ve Salon 7) ve Kadıköy’de Kadıköy Sineması, Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi ve Paribu Cineverse Nautilus olmak üzere 7 salonda yapılacak. İstanbul Film Festivali bu yıl da ağırlayacağı birçok konuk yönetmen ve oyuncuyu festival izleyicileriyle bir araya getirecek. Festivale katılacak oyuncu ve yönetmenler, filmlerinin gösterimlerinden önce sinemalarda sunumlar yapacak ve gösterim sonrasında da izleyicilerin sorularını yanıtlayacak. 

AÇILIŞ FİLMİ “KÖLN 75”

44. İstanbul Film Festivali’nin açılış galasında Berlin Film Festivali'nde bu yıl özel bir galada prömiyeri yapılan, Ido Fluk imzalı Köln 75 gösterilecek. Keith Jarrett'ın 1975 Köln konserinin heyecan dolu gerçekleşme hikâyesini anlatan film, 50. yıldönümünde bu konsere saygı duruşu niteliğinde. On yedi yaşındaki lise öğrencisi Vera Brandes’in olağanüstü çabalarıyla gerçekleştirilen bu konserin kayıtları, caz tarihinin en çok satan solo ve en çok satan piyano albümü olan The Köln Concert’a dönüştü. Köln 75 filminin ekibi de festivalin açılış gösterimine katılmak üzere İstanbul’da olacak. 

YARIŞMALAR VE ÖDÜLLER

Uluslararası niteliğini vurgulayacak yeni bir yapı kazanan İstanbul Film Festivali’nde resmi seçki kapsamında toplam üç yarışmalı bölüm yer alıyor: Altın Lale Yarışması, Kısa Film Yarışması ve Yeni Bakışlar.

Yerli ve yabancı filmlerin bir arada, uluslararası bir jüri tarafından değerlendirileceği Altın Lale Yarışması’nda 15 uzun metrajlı film yer alıyor. Hintli sinemacı Shekhar Kapur’un başkanlığını yürüteceği Altın Lale Yarışması jürisinde yapımcı Ada Solomon; senarist ve yönetmen Ebru Ceylan, oyuncu Saadet Işıl Aksoy, Toronto Uluslararası Film Festivali başkanı Cameron Bailey yer alıyor. Altın Lale Yarışması’nda en iyi filme verilen Altın Lale Ödülü Eczacıbaşı Topluluğu tarafından, Jüri Özel Ödülü Kariyo & Ababay Vakfı tarafından, En İyi Yönetmen Ödülü Anadolu Efes tarafından destekleniyor. Anadolu Efes’in ödül sponsoru olduğu Kısa Film Yarışması da bu yıl uluslararası bir nitelik kazanıyor; bu bölümde yerli ve yabancı 12 kısa film bir arada değerlendirilecek. 

Genç yönetmenleri desteklemek, yeni çalışmaları daha görünür kılabilmek için, yalnızca ilk ve ikinci filmlerini çeken yerli yönetmenlere açık olan ve Paribu’nun sponsor olduğu Yeni Bakışlar bölümünde 11 film var. Bu bölümde Paribu desteğiyle en iyi filme verilen ödül, Seyfi Teoman’ın adını taşımaya devam ediyor. 

Bu yıl festivalde Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu FIPRESCI’nin verdiği ödüllere ek olarak Türkiye’den üç farklı meslek kuruluşu (BSB, Film-Yön ve SİYAD) da festivaldeki filmleri bağımsız jürilerle değerlendirip ödüller takdim edecek. Altın Lale Yarışması ve Yeni Bakışlar bölümlerinde yer alan yerli kurmaca filmleri değerlendiren Film-Yön, bu yıl En İyi Yönetmen Ödülü’nü yakın zamanda kaybettiğimiz usta yönetmen Şerif Gören anısına verecek. 

 “NERDESİN AŞKIM?” NEREDE?

Öte yandan festival programından LGBTİ+ filmleri içeren “Nerdesin Aşkım?” seçkisinin çıkarılması tepkiyle karşılandı. Türkiye’nin ilk ve tek LGBTİ+  temalı uluslararası film festivali olan Pembe Hayat KuirFest (KuirFest) konuya dair açıklama yaptı. KuirFest’in sosyal medya hesaplarında paylaşılan açıklamada, “Festivalin bu tercihi yalnızca LGBTİ+  varoluşunu ve festival içindeki aidiyetini sessizleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda baskıların yasakların ve kaynak kıtlığının gölgesinde ayakta durmaya çalışan LGBTİ+’ların festivalinin de dayanıklılığını daraltmaya hizmet ediyor.” denildi. “Bu karar ile festival yönetimi ve küratörler ‘Aile Yılı’ ilan eden; MUBİ’nin  göstereceği ‘Queer’ filmini ve yıl içerisinde çeşitli festivalleri yasaklayan iktidar aklına sessiz bir onay veriyor olabilir mi?” diye sorulan açıklamada, “Meşruiyetini yitirmemek için günümüz dünyasında inkârı mümkün olmayan kuir sinemaya ‘mütevazi’ bir alan açan festival, o sinemaya ait olan seçkiyi iptal ederek festivaldeki kuir temsilin silinmesine yönelik ilk adımı atmış olabilir mi?” soru yönetildi.

KuirFest ekibi bu duruma alternatif olarak İstanbul’da “Buradayız Aşkım” temalı mini bir festival düzenleme karar aldı. 11-13 Nisan arası yapılacak olan festivalde tüm gösterimler ücretsiz.

 

ARŞİV