Flormar işçilerinden boykot çağrısı

Flormar’da Petrol-İş sendikasına üye oldukları için işten atılan 132 işçi eylemlerine devam ediyor. İşçiler, Kadıköy’de geçtiğimiz haftasonu bir forum gerçekleştirdi ve Flormar ürünlerine boykot çağrısı yaptı

19 Temmuz 2018 - 10:49

Düşük ücret, yoğun çalışma saatleri ve fabrikada kadınlara uygulanan ayrımcı politikalara karşı Petrol-İş sendikasına üye olan kadın işçiler işlerinden atılmış, Gebze’deki fabrika önünde eyleme başlamıştı. İlk olarak 125 işçiyi fabrikadan atan Flormar yönetimi, Temmuz ayının başında da atılan işçilere destek verdikleri gerekçesiyle 7 işçinin daha çalışmasına son verdi.

“PARA TEKLİF ETTİLER”

Fabrika yönetimi işten çıkarmalara sebep olarak departmanlarda işçiye gerek kalmadığını gösterirken işçiler sendikalı oldukları için atıldıkları konusunda ısrarcı.

Kadıköy Khalkedon Meydanı’nda yapılan forumda söz alan Flormar işçisi Gülperi Güldalı, 8 senedir fabrikada çalıştığına değindi ve şöyle devam etti: “Sendikaya üye olmayalım diye bize para teklif ettiler. İçeride çok farklı şeyler dönüyor. Biz bir sendikaya üye olduk diye başımıza neler geldi. Ben buradan Cumhurbaşkanına sesleniyorum. Acaba iki sendikaya üye olsak başımıza neler gelir.”

11 yıldır Flormar’da çalışan ve Mayıs ayında işten çıkarılanlar arasında yer alan Ayşe Öztürk ise işten atılma sürecini şöyle anlatıyor: “Maaşlarımız zaten düşüktü. Bunun üzerine bir de kadınlar üzerinde korkutma, sindirme politikaları uyguluyorlardı. Çalışma saatleri de bunun yanında çok ağır. Biz de tüm bunlara karşı sendikaya üye olduk. Sonucunda işten atıldık ve 61 gündür Gebze’de fabrika önünde direniyoruz.”

ZAM YOK, TEHDİT VAR

Fabrikada çalışmaya devam edenlerle de sürekli görüştüklerini belirten Öztürk, “Çalışmaya devam eden arkadaşlarımızla da görüşüyoruz. Hala 100’e yakın sendikalı arkadaşımız var içeride. Onları da para vererek, ‘işinizden olursunuz, işsizlik maaşı da alamazsınız’ diye tehdit ederek ikna etmeye çalışıyorlar.” diyor.

Flormar işçileri, her sene kendilerine zam vaatlerinin verildiğini vurgularken, üretim şefinin kendilerini defalarca tehdit ettiğini, tazminatlarının dahi verilmediğini belirtti.

Forumun ardından Flormar mağazasının önüne gelen işçiler burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi ve Flormar ürünlerine boykot çağrısında bulundu. Flormar’ın yüzde 51 hissesinin de Yves Rocher’in elinde olduğuna değinen kadınlar eylem boyunca “Sendika haktır engellenemez”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları attı.


ARŞİV