'Fosforlu' ve 'Güllü'ye ödül

Bedia Muvahhid Ödülleri, Fosforlu Cevriye oyunundaki Fosforlu Cevriye rolüyle Irmak Örnek, Güllü rolüyle Yağmur Damcıoğlu Namak’a verildi

16 Mayıs 2023 - 21:09

İBB Şehir Tiyatroları ve Türk Kadınlar Birliği İstanbul Şubesi’nin 37. Genç Günler kapsamında ortaklaşa düzenlediği 27. Bedia Muvahhid Ödülü sahiplerini buldu. Ödül töreni 12 Mayıs Cuma akşamı saat 20.30’da Müze Gazhane Sevda Şener Sahnesi’nde Uğurtan Atakan yönetiminde gerçekleştirildi. Hümay Güldağ’ın sunduğu törene İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever, Türk Kadınlar Birliği İstanbul Şubesi Başkanı Selma Durak ve Yaftalı Tabut oyuncuları Bensu Orhunöz, Selin Türkmen, Ceren Hacımuratoğlu, Lale Kabul, Nazan Yatgın Palabıyık, Şenay Bağ, Yeşim  Mazıcıoğlu katıldı.

Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever, “İstanbul Şehir Tiyatrosu olarak İstanbul Klasiklerle Buluşuyor mottosuyla açtık sezonumuzu. Seyircinin teveccühünden de anlıyoruz ki çok iyi bir iş yapmışız. Bu ödül töreni sezonu taçlandırmak gibi oldu bizim için. Bu sezon klasikleri İstanbul seyircisiyle,  özellikle gençlerle buluşturmak istedik.” dedi.

 “MUVAHHİD SEMBOL SANATÇILARDAN”

Bedia Muvahhid’in bir Darülbedayi sanatçısı olduğunu anımsatan İşsever, “Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk kadınının sahnede olmasını teşvik etmesi üzerine ve ustamız Muhsin Ertuğrul’un beğenisiyle sahneye çıkmış, sahnelere veda edene dek 200’ün üzerinde oyunda rol almıştır.  Türkiye’nin sembol sanatçılarından biridir. Muhsin Ertuğrul’un 1928 yılında yönetmenliğini yaptığı Halide Edip Adıvar’ın Ateşten Gömlek filmi ile ilk kez sinemada rol almıştır. Bedia Muvahhid gibi sembol bir isim adına ve sadece kadın sanatçılara verilen bu ödül Şehir Tiyatrosu ailesi için ve bizim için çok kıymetli bir ödüldür. “ diye konuştu.

Ayşegül İşsever, şunları söyledi:  “Bu sezon Türkiye’nin öncü gazetecilerinden, dönemin üretken kadın yazarlarından Suat Derviş’in yazdığı bir kadın hikâyesi olan Fosforlu Cevriye, tiyatromuzun sembol kadın oyuncularından Gülriz Sururi’nin uyarladığı ve genç, yetenekli kadın yönetmenlerimizden Yelda Baskın’ın yönettiği bir oyunumuzdu. Bu oyunumuzda rol alan iki genç ve yetenekli kadın oyuncumuz Irmak Örnek ve Yağmur Damcıoğu Namak Bedia Muvahhid Ödülü’nü alıyor. Her ikisi de tiyatromuzun genç yüzleri ve isminin aydınlığı üzerlerine düşen Bedia Muvahhid ustamız gibi uzun yıllar aynı disiplin ve aşkla sahnede olacaklar.”

“GURUR VERİCİ”

Ödül alan sanatçılardan  Irmak Örnek, “Sadece ödül almak değil, böyle bir rolle ödül almak büyük bir onurdur. Kadın olmanın gittikçe değersizleştirildiği, kadın olarak itilip kakıldığımız, dövüldüğümüz, öldürüldüğümüz ülkemde 1944 yılında kaleme alınan bir sokak fahişesinin hikâyesini bugün bu kadar güçlü bir reji ve dramaturjiyle İstanbul Şehir Tiyatroları Sahnesi’nde anlatabilmek gerçekten gurur verici.” derken, ödüllendirilen diğer sanatçı Yağmur Damcıoğlu Namak da “Meslek hayatımdaki en önemli ödülü bana verip tarifsiz bir mutluluk yaşatan Türk Kadınlar Birliği’ne ve ikinci evim olan Darülbedayi’ye minnettarım. Bedia Muvahhid’in önemini şair dizeleriyle tasvir etmek isterim. ‘İçimizden biri köprü olmaya razı olmazsa kıyamete kadar bu suların kıyılarında beklerdik.’ Muvahhid geçmişten günümüze bir köprü, yolumuzu aydınlatan bir ışık…” diye konuştu.

Tören arp sanatçısı Fatmagül Ergün ve piyano sanatçısı İpek Keşkek’in yer aldığı müzik dinletisiyle sona erdi.


ARŞİV