Fotoğraflardaki eski İstanbul

Fotoğrafçı Nadir Ede’nin imzasını taşıyan “Yüz Yıl Önce Yüz Yıl Sonra İstanbul” sergisi 28 Şubat’a dek Nişantaşı City’s de görülebilir.

16 Şubat 2011 - 11:20

Fotoğrafçı Nadir Ede’nin imzasını taşıyan “Yüz Yıl Önce Yüz Yıl Sonra İstanbul” sergisi açıldı. Ede'nin İstanbul'un yüz yıl önceki ve bugünkü fotoğraflarını biraraya getirdiği sergi, kentin son yüz yıl içinde yaşadığı değişimi fotoğraflarla belgeliyor.
Sergiyi oluşturan fotoğrafların aşağı yukarı yüz yıl önce çekilmiş olanları Mehmet Günyeli ve Mert Sandalcı’nın kartpostal koleksiyonlarından temin edildi. Fotoğrafların çok az bir kısmı ise Ede’nin topladığı eski İstanbul fotoğraflarından oluşuyor. “İstanbul, benim yaşadığım şehir. Hayatımın hemen hemen tamamını burada geçirdim” diyen Nadir Ede, insanların yaşadıkları şehirle bütünleştiklerini belirtiyor. Ede, “Sizin oluyor yaşadığınız şehir ve siz yaşadığınız şehir oluyorsunuz. Benim için İstanbul biraz karmaşa ve kaos demek. Günümüzde artık Yahya Kemal’in söylediği gibi efsunlu güzellikler yarattığını düşünmesem de, zaman zaman kızsam da, onu seviyorum. Bu sergiyi oluştururken bazı yerlere pek çok kere gitmek zorunda kaldım. Işık uygun değildi, hava kapalıydı, vs. Bazılarında ise şanslıydım ve ilk gidişimde hem uygun açıyı buldum hem ışık uygundu. Bu proje, bana içinde yaşadığım şehri farklı bir gözle görme ve daha iyi tanıma şansı verdi” diyor. Nişantaşı City’s’deki sergi, 28 Şubat'a dek gezilebilir.


ARŞİV