Bir yanda bundan 3 yıl önce cansız bedeni Bodrum sahiline vuran Aylan bebek, bir yanda labirentin içindeki harfleri toplayarak geçmişini anımsamaya çalışan bir Alzheimer hastası…
Bu iki figür, ödüllü ressam Funda Alkan Cumbul'un Kadıköy’de açılan yeni resim sergisi ‘Göç’te yer alıyor. Göztepe’deki Kadıköy Kaş Sanat Galerisi’nde 13 Aralık’a dek izleyicisini bekleyen bu sergi, sanatçının 36 yıl yaşadığı ve sanatını ürettiği semtinde açtığı ilk sergisi olma özelliğini taşıyor.
Cumbul, sergiyi göç olgusu üzerinden iki tema üzerine kurgulamış; savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan mültecilerin fiziksel göç ve Alzheimer hastalarının geçmişi peyderpey unutmaları yani bir nevi beyin göçü…
Alzheimer labirenti…
Cumbul zaten genelde yaşadığım şeyleri resmetmeyi tercih eden bir sanatçı. Çünkü onun duygusuna çok daha rahat girebiliyor ki resimlerine bakan izleyici de direkt bunu algılayabiliyor. 5 yıl süreyle Alzheimer’li babasına refakat eden, 1.5 sene önce onu kaybeden Cumbul, acısını resme aktarmış; “birebir babamın hastalığını 5 yıl yaşadım. Babam bu dünyadan göçmeden evvel bu hastalık nedeniyle aslında beyni göç etmiş durumdaydı. Hiçbir şeyi, hiç kimseyi hatırlamadan yaşıyordu. Babamın son zamanlarında böyle bir sergi fikri aklıma düştü. Ben bunu insanları anlatmalıyım dedim. Allah kimseye göstermesin Çok acı bir hastalık ve tedavisi yok maalesef. Ben de resimlerim de bu kaosu, labirent metaforu ile anlattım. O labirenti, kimi zaman üstüne renkle boyayarak kimi zaman da süpürerek yok etmek istedim. Umarım bu acı hastalığın çaresi bulunur”
Aylan bebek iki tabloda
Serginin diğer bir yönü de savaş göçleri. Funda alkan Cumbul anlatıyor; “Aylan bebek var mesela. Onu iki farklı tabloda ele aldım. Biri o malum görüntüsü, diğeri de olması gerektiği şekilde deniz kıyısında kağıttan gemilerle oynarken. Görenler bakmakta zorlanıyor, benim de yaparken çok içim acıdı. Ama böyle bir resmin bence yapılması gerekirdi, gelecek kuşaklara bırakmak adına. Bu, dünyaya bir ders, benim de bir sanatçı olarak bunu yapmam gerekiyordu.”
Cumbul’un savaş karşıtı anlayışı da resimlerine yansımış. Mesela birinde barış simgesi üzerinde, gökkuşağı renklerine boyanmış kurşun askerler bulunuyor; “Bir resimde de askerler bir kalp içinde. Tüm şehit askerlerimiz kalbimde. Ama biz askerlerimizin sınırlarımızı korumak için bulunmasını istiyoruz, savaşmak için değil.”
Çağrıştırdığı acılara karşın resimlerde canlı renkler hakim. Funda Alkan Cumbul bu tezatı da, “tıpkı hayat gibi, acısıyla tatlısıyla… Bunu özellikle yaptım. Kendim dahil kimsenin ruhu kararmasın diye… Her acı resimde bile bir pozitif taraf yakalamaya çalıştım” diye yorumluyor.
(Caddebostan Mahallesi, Operatör Cemil Topuzlu Cd. No:68, 34728 Kadıköy)