Gazhane hatıratı kitap oldu

​Nükhet Eren Yaratıcı Yazarlık Atölyesi’nce hazırlanan “Gazhane Belleği Öyküleri” kitabı okur karşısına çıktı. Eren, “Kitabımız, okurlarını başka zamana, başka gerçekliğe götürecek, mekanı yeniden bellekle üretecek” dedi

07 Kasım 2022 - 14:35

Gazete Kadıköy muhabiri, 12 yıldır Hasanpaşa’da yaşayan bir mahalleli ve yine 12 yıldır Gazhane haberleri yapan bir muhabir olarak benim de içinde olduğum bir grup, Hasanpaşa Gazhanesi’ni satırlara döktük. Ve bir kitap hazırladık; "Gazhane Belleği Öyküleri".

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İBB Kültür Varlıkları tarafından basılan kitabımız, esasında Nükhet Eren Yaratıcı Yazarlık Atölyesi (NEYYA) katılımcıları tarafından hazırlandı. Ben de hem mahalle sakini hem gazeteci olarak sürece ve kitaba destek verdim. Bir yıla yakın süren ortak bir çalışmanın ürünü olan kitapta, Gazhane'de çalışmış kişilerin ve mahalle sakinlerinin gerçek yaşam öykülerinden yola çıkılarak kaleme alınan 27 öykü ve bir şiir yer alıyor. 308 sayfalık kitap, hem fabrikanın hem de Hasanpaşa semtinin belleğini oluşturuyor.

TORNA ATÖLYESİNDE LANSMAN

Kitabımızın tanıtımını 6 Kasım Pazar akşamı, kitaba konu olan endüstri mirası Hasanpaşa Gazhanesi, yani yeni adıyla Müze Gazhane’de gerçekleştirdik. Oldukça kalabalık ve heyecanlı bir izleyici kitlesi vardı. Kitapta öyküsü bulunan yazarlar ve o öykülere ilham olan mahalleli ve Gazhane’nin eski çalışanları. Etkinliğin yapıldığı T Atölyesi, yaklaşık 1 yıldır bize ev sahipliği yapıyordu. Eski Gazhane çalışanlarının Torna Atölyesi’nin baş harfinden adını alan bu alanda yapılan lansman, yıllar sonra fabrikanın eski çalışanlarını de biraraya getirdi. Anılarını yad eden eski çalışanlar ve mahalleli, kitaptan duydukları memnuniyeti ifade etti.

BİREYSEL ANILARDAN TOPLUMSAL BELLEĞE

Bu eserin, NEYYA’nın edebiyat dünyasına kazandırdığı dördüncü öykü kitabı olduğunu anımsatan Nükhet Eren, “İlk olarak uzun süre Hasanpaşa'da yaşayanlarla Gazhane çalışanlarının anlattıklarını dinlemek ve kayıt altına almakla işe giriştik. Bir kaç ay sonra kaydedilen anılardan NEYYA Edebiyat'ın öykülendirme hüneri ve eşsiz yaratıcılığıyla Gazhane öykülerini yazdık. Anıların mekanı, zamanı, hikayesi belliydi. Tümünü biraraya getiren kurmaca metin yaratmak 12 yıldır öyküler yazan edebiyat grubumuz için zorlu bir başka deneyimdi. Tamamlanan öyküler anı sahiplerine okundu, eksik ve yanlış noktalar düzeltildi. Son olarak büyübozumu aşamasına gelindi. Sadece yaratıcı yazı içeriğinde ve biçiminde yeniden değerlendirildi, öykülerde değişikler ve düzenlemeler yapıldı. Bu yönüyle Gazhane Belleği Öyküleri, bireysel belleklerden toplumsal belleği oluşturan yazılı bir metin olduğu kadar kolektif çabayla yazılmış zevkle okunan 27 öyküye sahip örneğine az rastlanan özel bir kitap” dedi.

İMAMOĞLU’NUN ÖNSÖZÜ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da kitabımıza yazdığı önsözde, kişisel ve toplumsal tarihimizdeki yeriyle geçmişten günümüze kesintisiz bir ilişkinin sahnesi olmuş Hasanpaşa Gazhanesi’nin bu sefer başka bir anlatıya mekan olduğunu belirterek, “Tüm bu tarihsel ve ilişkisel süreci görünür kılmak için sözlü tarih ve anlatılarla beslenen bir çalışmayı hayata geçirdik. Bu kitapta yazılanlar mekansal ve zamansal bir yolculuğun ve onu yaratan iklimin hikayesidir” ifadelerini kullandı.

                                        

 

ARŞİV