Gazino kültürünü yaşatan mekân: Fasıl Kadıköy

Kadınlar matinesi, uvertür sanatçıları ve assolistleriyle, sohbeti-yemeği-meyiyle bir dönemin en popüler eğlencesi gazino kültürü, Fasıl Kadıköy’de yaşıyor

04 Aralık 2015 - 10:05

Esma BAYRAKTAR
Bu hafta biraz nostalji yapalım mı ne dersiniz? Hani eski “gazinolar” vardı; Maksim’ler, Çakıl’lar, Bebek Belediye Gazinosu, Kazablanka’lar, Gar Gazinoları… Programlarını aylar öncesinden yayınlarlar. Bütün sanatçı kadrolarının gazetelerde çarşaf çarşaf reklamları çıkardı. Gece olunca, kapılarında renkli neonlar, o neonlarda tam kadro isimler; en üstte de assolistin ismi yanar sönerdi.
Herkesin heyecanla hazırlandığı, günler öncesinden hazırlıklar yapılan “Kadınlar Matinesi”, gazinoların en keyifli saatleriydi. Kadınlar evlerde dolmalar, köfteler hazırlar, komşular birleşir gruplar halinde gider masalarda yer kaparlardı. Fasılla başlayan program daha sonra uvertür sanatçılarla devam ederdi. Arada çeşitli dallardan sanatçılar yer aldıktan sonra illaki bir oryantal dans gösterisi de olurdu. Daha sonra en heyecanlı an gelir, bütün kaşık çatal sesleri susar, servisler durur, herkes pür dikkat olur ve müthiş bir sunumla gazinonun assolisti sahnede görünürdü.

AYRI BİR KÜLTÜR
Gazino ayrı bir kültürdür. Gece programları da ayrı âlemdir. Hanımlar en güzel giysilerini giyer makyajlarını yapar; beyler en şık takım elbiseleriyle arzı endam ederlerdi. En ön masalardan yer ayırtmak, üstlerini donatmak büyük bir hava vesilesiydi. Büyük bir heyecandı gazinoya gitmek…
Tabi bu anlattıklarımız çok öncelerde kaldı. Şimdilerde bu kültürün yerini başka eğlence biçimleri aldı. Gazinolar teker teker kapandı, yerlerine AVM’ler açıldı. Assolistler, uvertür sanatçılar, oryantaller birer anı olarak yerlerini koruyorlar.

MİNİ GAZİNO
Ancak geçtiğimiz günlerde gezinirken bir mekân dikkatimi çekti. Öyle neonlar falan yok ama penceresinde bir afiş ve program yapan sanatçıların isimleri… Mini Gazino: Kadıköy Fasıl  Restaurant.
Kadıköy’de Büyük Postane’nin sırasında bulunan Fasıl Kadıköy, öyle eski gazinolar gibi şaşaalı dekor ve girişe sahip değil ancak küçük çapta da olsa, eski gazino geleneğini günümüze taşıdığını ve bu tarzın ciddi bir meraklısı olduğunu öğrendik.
25 yıldır bu mekânı işleten sahibi Neşat Akgül ile sohbete daldık. Neşat Bey aslında bir iş insanı. Eskiden deniz ve kara taşımacılığı yapıyormuş. Aynı zamanda da bu sektörle de ilgili olup, daha önce Şişli tarafında uzun yıllar günün önemli isimlerinin solist olarak çıktığı fasıl mekânını da işletmiş.

ŞİŞLİ’DEN KADIKÖY’E
Sektörün tanınmış markası haline gelen Fasıl, 25 yıl önce Kadıköy’e taşınış. Önce çoğunlukla öğrencilerin müdavimi olduğu bir yer olarak hizmet vermiş. Günümüzde bar ve kafelerin çoğalmasından sonra eski konseptine geri dönmüş. Uzun yıllardır da Mini Gazino tarzıyla eğlence dünyasında yerini almış.
Yemekler çok leziz. Mutfaktaki ustaları o kadar işlerine hâkim ki her damağa büyük bir ustalıkla hitap edebiliyorlar. 11 çeşit sığdırdıkları ordövr tabağıyla başlayan yemek, beş seçenekli ara sıcak, beş seçenekli salata, et-balık seçenekli ana yemekle devam ediyor. Meyve veya tatlıyla son buluyor. Hepsi çok taze ve leziz. Neşat Bey tecrübesiyle hem mutlağa hakim, hem servise ve de sahne programına. Her yere yeten babacan tavrıyla gelenleri rahatlatan bir havası var.
FASIL GELENEĞİ SÜRÜYOR
Sahne önce fasılla başlıyor. Türk Sanat Müziği’nin unutulmaz nağmeleri eşliğinde yemeğe başlanırken konuklar da birbirleriyle kaynaşıyor. Daha sonra sırasıyla sanatçılar sahnede boy gösteriyor.  Hepsi birbirinden yetenekli ve tecrübeli sanatçılar, harika bir müzik ziyafeti çekiyorlar her gece. Ayrıca misafir sanatçılar birer şarkıyla sürpriz de yaşatabiliyorlar konuklara.
Geceyi başarıyla yürüten bir isimden bahsetmeden geçemeyeceğim. Mini Gazino Fasıl’ın değişmeyen yıldızı Adnan Yazıcı. Yılların sanatçısı, eski Tarabya Tavernalarının değişmez sanatçısı, Fasıl Kadıköy’de her gece unutulmaz anlar yaşatıyor. Tüm gelenleri tanıyor, herkesin hangi şarkıyı sevdiğini biliyor. Sahneden dostlarla yaptığı mini sohbetler ve söylediği şarkılarla bir anda herkesin odak noktası oluveriyor. Dostluklar pekişiyor, şarkılar söyleniyor, türkülerle coşuluyor. Mini Gazino’da her şey mutlu bir akşam için… İnsanlar o an’a kapılıp tüm yorgunluklarını atıyor, dertlerini hafifletiyor.

AYNI ZAMANDA GALERİ
Fasıl Kadıköy aynı zamanda önemli ressamların sergilerinin yapıldığı sanat galerisi de olabiliyor. Bazı zamanlarda karma sergilere ev sahipliği yapıyor. Kadıköy’de  çeşitli galerilerde yapılan sergi açılışlarından sonra kutlama yemeğine gidilen tek mekan özelliğine de sahip. Neşat Bey’in sanatsever kişiliği ile Kadıköy Fasıl’da sanat geceleri şiir günleri de yapılıyor. Fasıl’ın iki ayrı kapısı var. Arka kapısının açıldığı sokakta kapalı otopark mevcut. Ön kapısı deniz tarafında. O tarafta açık otopark mevcut. Arabanızla rahat gidebileceğiniz ve eğlencesi garanti olan Kadıköy’ün tek gazinosu. Mutlaka bir akşam bu mekanı yaşamanızı tavsiye ederiz.
Adres: Caferağa Mah, Albay Faik Sözdener Cad. İffet Gülhan İş Merkezi No:9/b/1, Kadıköy/ (0216) 347 8000

 

ARŞİV