Gelin, Düğün, Diyet 40 yaşında!

Yeşilçam’ın 100. yaşının kutlandığı 2014 yılı, Lütfi Ö. Akad’ın Türkiye sinema tarihine adını altın harflerle yazdıran “Gelin, Düğün, Diyet” üçlemesinin de 40. yılı.

06 Şubat 2014 - 10:21
 
Semra ÇELEBİ

Lütfi Ö. Akad’ın köyden kente göç ile birlikte ortaya çıkan ekonomik, toplumsal ve kültürel problemleri ele aldığı, hızlı ve ciddi bir değişim yaşamakta olan insanımızın içinde bulunduğu dramatik tabloyu çarpıcı bir şekilde gözler önüne serdiği, kadının “tipleme” olmaktan çıkıp “karakter”e döndüğü üçlemesi “Gelin-Düğün-Diyet” filmlerinin bu yıl 40. yaşı kutlanıyor.
Antalya Altın Portakal ve Adana Altın Koza Film Festivallerinde ödüller kazanarak isimlerini Türkiye sinema tarihine altın harflerle yazdıran 1973 ve 1974 yapımı bu filmlerle ilgili “İç Göç Üçlemesi - Gelin, Düğün, Diyet 40.Yılı Kutlaması” adıyla Doğuş Üniversitesi’nde bir dizi etkinlik gerçekleştirilecek.
Doğuş Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, İletişim Bilimleri, Sinema Bölümü tarafından, Türk Sineması Araştırmacısı M. Ünsal Elbeyli’nin proje ve moderatörlüğünde, 12 Şubat Çarşamba günü Doğuş Üniversitesi - Gözaçan Kültür Merkezi’nde 13.00 - 14.30 saatleri arasında bir panel gerçekleştirilecek.
Panelin hemen ardından “İç Göç Üçlemesi Filmleri Sergisi”nin açılışı yapılacak. Serginin açılışı, Gelin Diyet Düğün filmlerinin her üçünde de başrol oynayan Hülya Koçyiğit, Erman Film yetkilileri Fuat Erman, Nail Erman, Şeref Gür, “İç Göç Üçlemesi”ne katkıda bulunan sanatçılar Ahmet Mekin, Hakan Balamir, Nazan Adalı, Altan Günbay, Kahraman Kıral ile Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Prof. Dr. Savaş Arslan’ın katılımıyla yapılacak.
Türk Sinemasına ve emekçilerine saygı niteliği taşıyan ve 100 yıllık Yeşilçam tarihinde ilk defa gerçekleştirilecek “İç Göç Üçlemesi- Gelin, Düğün, Diyet’in 40.Yılı Kutlaması “ etkinliklerine tüm sinemaseverler davetli.
 
SİNEMANIN “KOCA ÇINARI”
19 Kasım 2011’de kaybettiğimiz yönetmen ve senarist Lütfi Ömer Akad, Türkiye sinemasının “koca çınarı” olarak kabul ediliyor. Akad, 1950’li yıllara değin tiyatrocuların egemenliğinde kalmış olan sinemanın, tiyatrodan bağımsız hale gelmesini sağlayan en önemli isimlerden biri oldu. “Sinemacılar Kuşağı”nın ilk temsilcilerinden olan Akad, kendinden önceki sinemacılardan farklı olarak sinemanın kendine özgü dilini ve olanaklarını araştırıp geliştirdi, imza attığı yapıtlarla kendinden sonra gelen birçok yönetmeni etkiledi, onlara örnek oldu.
1948 yılında “Vurun Kahpeye” ile başladığı yönetmenliğini halk masalları uyarlamalarıyla sürdürdü, polisiye filmleriyle sinema dilini geliştirdi. Ayrıca belgeseller çekip, senaryo yazarlığı yaptı.
Gelin, Düğün, Diyet üçlemesi Akad’ın sinematografisinde önemli bir yer tutuyor. Gelin (1973), Düğün (1973) ve Diyet (1974), köyden kente göç sorununu ele alan ve daha başından bir üçleme olarak tasarlanmış yapıtlardı. Gelin ve Düğün, göçle başlayan bir değişimin ve bu değişim içindeki var olma savaşının farklı açılardan işlenmiş öyküleriydi. Bu iki filmin devamı sayılabilecek Diyet ise büyük kente göç edenlerin sorunlarını işçi kesimindeki yansımalarıyla veriyordu. Düğün, Akad’a 1974 Antalya Altın Portakal Film Festivali‘nde en iyi film ve en iyi yönetmen ödüllerini kazandırdı.

ARŞİV