Genç besteciler ödüllerini aldı

Kadıköy Belediyesi tarafından genç bestecileri yeni eserler yaratmaya özendirmek amacıyla düzenlenen “Süreyya Operası Ulusal Beste Yarışması”nda ödüller sahiplerini buldu

29 Mart 2018 - 15:20

Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası, geçtiğimiz günlerde özel bir konsere ev sahipliği yaptı. Bu yıl ikincisi düzenlenen, Kadıköy Belediyesi’nin, sanatçı ve edebiyatçıları yeni eserler yaratmaya özendirmek için müzik ve sahne sanatları dallarında yaptığı çalışmalardan biri olan “Ulusal Beste Yarışması” finale kalan eserlerin dinletisi ve ardından ödül töreniyle 26 Mart Pazartesi günü son buldu. 35 yaş altı genç Türk Besteciler arasında, oda orkestrası için sinfonietta, divertimento, konçerto grosso tarzında (biçiminde) eserler için düzenlenen yarışmada finale kalan eserler, Şef Gürer Aykal yönetimindeki İstanbul Sinfonietta tarafından seslendirildi. Salonun dolduğu, yoğun ilginin gösterildiği gecede dereceye giren eserler sanatseverler tarafından tam not aldı.

Jürinin değerlendirmesi sonucunda Onur Arınç Duran’ın bestesi birinci, Baran Doğaç Ünal’ın bestesi ikinci, Mustafa Burak Soykan’ın bestesi ise üçüncü oldu. Salih Kartal ile Kandemir Artun Hoinic’in bestelerine ise mansiyon ödülü verildi. Jüri üyelerinin yapacağı derecelendirmenin yanı sıra, dinleyicilerin katıldığı halk oylamasıyla, bir adet de “Dinleyici Özel Ödülü” verildi. Bu ödülün sahibi de Salih Kartal oldu.

“BESTECİLER GELECEĞİMİZ”

Gazetemize konuşan jüri seçici kurul başkanı müzik teorisyeni Yalçın Tura,  bu yarışmanın Türkiye kültür hayatında çok önemli bir yeri olduğuna inandığını belirterek, “Belediyemiz tarafından gerçekleşen bu yarışma kültür hayatımız için çok önemli bir hizmet. Başkanımıza ve emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Katılan besteler çok başarılıydı. Seçmekte gerçekten zorlandık.” dedi.

Türkiye’nin en önemli şeflerinden Gürer Aykal da gazetemize yaptığı açıklamada “Benim adıma bu Kadıköy’de yapılmış en önemli olaylardan biridir. Bunlar devam da ediyor. Bir sürekliliği var yani. Böyle böyle Türk bestecileri kendi eserlerini duyma olanağı elde ediyorlar. Ben gençlerin daha fazla yazmalarını istiyorum. Geçmişteki Türk bestecilerinin bu konuda nasıl çalıştığını çok iyi incelemelerini ve onlardan daha ileride, daha çağdaş yeni müzikler kazandırmalarını istiyorum. Besteciler bir ülkenin geleceğidirler. Çok önemlidirler. Bu önemi kendilerinin de bilmeleri lazım. Buna göre de çalışarak yeni eserler üretmelidirler. Atatürk’ün de söylediği gibi, bu zengin Anadolu geleneğini ulusal ve ondan çıkarak uluslar arası düzeye, yani muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak bestecilerin görevidir.” şeklinde konuştu.


ARŞİV